понедељак, 29. новембар 2010.

MAK ŠTAPIĆI

     Desi mi se da mi ostane nešto u kuhinji što nisam upotrebila za ono što sam planirala, pa onda iskoristim za nešto drugo. U pitanju je ovog puta bio mak, pa sam u pokušaju da dobijem nešto, probala neku kombinaciju i dobila ovo:
     Potrebni sastojci:
     1. 3 jaja
     2. 100 g šećera
     3. oko 100 g ml. oraha
     4. oko 100 g ml. keksa
     5. 100 g maka
     6. 100 g brašna i
     7. 1 ceo limun
      Priprema:
      Penasto umutite belanca sa šećerom, dodajte žumanca i kada se dobro umuti, umešajte orahe, keks, mak, brašno i sok i koru od limuna. Stavite da se peče u rerni oko pola sata na 180 stepeni. Meni su ispali tvrdi, baš onako hrskavi i dobri za grickanje.

петак, 26. новембар 2010.

POVRĆE U RERNI



   Verujem da nam se svima desi da nemamo puno vremena za spremanje ručka, pa evo vam ideje za jedan brz i zdrav obrok. Ja u takvim situacijama kupim zamrznuto povrće za đuveč ( ukoliko ga nemam u frizu), prospem u vatrostalnu posudu, dodam još karfiola, crnog i belog luka, lovorovog lista , soli, bibera, biljnog začina, zalijem malo uljem i odozgo poređam neko parče mesa (svinjskog ili pilećeg ili neku kobasicu ili pak neku šnitu suve slaninice), što god imate u frižideru. Poklopim vatrostalnom posudom ili folijom i gurnem u rernu. Ispeče se za pola sata a za to vreme skuvam supu iz kesice i ručak je gotov.

четвртак, 25. новембар 2010.

SLANI JASTUČIĆI

Ovo sam često pravila u vreme inflacije, kada su nam prodavnice bile takoreći prazne, ali da vas ne podsećam na ta vremena (bilo pa prošlo), elem, meni pre neko veče padne na pamet da to spremim za večeru uz još po nešto.
Sastojci:
1. 1 jaje
2. stotinu grama sitnog sira
3. 1 čaša jogurta
4. puna kašičica sode bikarbone
5. brašna po potrebi
6. soli po ukusu
Priprema:
Sve sastojke dodajte u brašno i umesite testo srednje čvrstine. Razvucite u koru i okruglom čašom ( ja sam koristila modlu za jastučiće, vidi se na slici) vadite testo. U sredinu stavite po želji salamu, seckane kisele krastavčiće, kačkavalj, možete što god želite. Preklopite i viljuškom sastavite krajeve.
Pripremljene jastučiće pržite na vrelom ulju. Unutra budu šuplje, žao mi je što sam zaboravila da ih i takve uslikam.

понедељак, 22. новембар 2010.

LAZANJE BOLONJEZE

     Ove lazanje sam pravila više puta, zaista su predivne, verujte da prvi put kada sam ih pravila, a bilo je to pre više od godinu dana, ispale su mi mnogo bolje, nego recimo ove, ali mi ne zamerite, i meni, uostalom kao i svima vama, ne ide uvek sve od ruke. Ali ukus ostaje uvek isti, on se ne menja.
     Potrebni sastojci:
    1. 500 g testa za lazanje
    2. 300 g šargarepe
    3. 400-500 g mešanog ml. mesa
    4. 300 g crnog luka
    5. 200 g rendanog kačkavalja
    6. 1 dl crnog vina
    7. 3 kašike paradajz pirea
    8. 2 lista lorbera, 5 zrna bibera,
    9. veza lista peršuna
   10. 3 čena belog luka
   11. začini ( bosiljak, origano, ljuta al.paprika, so, ml.biber i začin C
   12. ulje
    Bešamel sos:
    1. 50 g margarina
    2. 7 dl mleka
    3. brašno da se dobije potrebna gustina
    4. čaša kisele pavlake
    5. morsko orašče
    Priprema:
    Luk i šargarepu izrendati i staviti u pola dl. ulja, preliti mlakom vodom da ogrezne i kuvati na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Sklonite sa vatre.
    Posebno na ulju propržite ml. meso pa ga dodati povrću, vratite na šporet, naliti vino, dodajte ostale sastojke i sve dinstajte na laganoj vatri oko pola sata. Sos treba da bude gust.
    Napravite bešamel sos. Lazanje skuvajte prema uputstvu na kesi.
    Podmažite veći dublji sud pa sipajte pola bešamel sosa, zatim celu površinu prekrijte testom lazanje, zatim bolonjez sosom pa ostatkom bešamel sosa, preko koga se pospe kačkavalj. Pospite origanom i pecite pola sata na 250 stepeni.
    Lazanje secite na velike kocke i služite tople, mada su dobre i hladne.

субота, 20. новембар 2010.

BEZIMENA TORTA

Vrlo često mi se desi, kada mi se najave gosti, da ne znam šta da napravim za desert. Verujem da se slično i vama dešava, a onda "bucaj" po receptima, traži, prevrći i meni se često desi da na kraju ne mogu da se odlučim. E, tako mi se desilo i pre nedelju dana i ja odlučim, da obzirom u kući uvek imam šlaga, keksa i oraha, bude nešto u "brzoj varijanti" a pošto obožavam da ekspermentišem, tako je nastala i ova torta, kojoj nisam znala dati ime, te je nazvah bezimena torta. Gosti bili zadovoljni a naravno i ja.
Potrebni sastojci:
1. 250 g izmrvljenog plazma keksa + 150 g mlevenog
2. 2 kisele pavlake
3. 300 g šlag pene + 100 g
4. 2 dl kisele vode
5. 5 kašike šećera
6. 300 g krem bananica
7. 100 g krupnije mlevenih oraha
8. seckano voće po želji
9. sasvim malo nekog soka
Priprema:
Za koru 150 g mlevenog keksa pomešaj sa malo soka (ili mleka) i rastanji na tacnu za tortu.
250 g izmrvljenog keksa pomešaj sa kiselom pavlakom.
Mikserom umuti šlag sa šećerom i kiselom vodom. Šlag lagano umešaj u predhodnu masu.
Iseckaj krem bananice i dodaj u masu. Zatim dodaj orahe i seckano voće (ja sam dodala 3 mandarine i 3 kivija). Stavite masu na koru i preko ukrasite sa 100 g umućenog šlaga. 
Po želji u kori možete dodati pola keksa i pola mlevenih oraha a u gornju masu umesto oraha lešnike. Sve zavisi šta imate i šta više volite.

четвртак, 18. новембар 2010.

NAGRADE

    Sanela Mallory s bloga U mojoj kuhinji 2 dodelila mi je nagradu "Sviđa mi se tvoj blog". Ovo je moja prva nagrada i zato se Saneli puno zahvaljujem!!!
    Uz nagradu treba odgovoriti na sledeća pitanja:
     1. Zašto si stvorila blog?
     2. Koju vrstu blogova čitaš?
     3. Imaš li omiljenu marku dekorativne kozmetike?
     4. A odeće?
     5. Koji proizvod dekorativne kozmetike ti je najbitniji?
     6. Koju boju najviše voliš?
     7. Tvoj parfem?
     8. Koji film najviše voliš?
     9. Koje države želiš posetiti i zašto?
   Dobitnici treba da preuzmu ovu fotografiju i stave je na svoj blog, zatim napisati post u kojem će odgovoriti na navedena pitanja i onda podeliti nagradu blogovima koji se njima sviđaju (obavestite dobitnike putem komantara na njihovim blogovima kako bi mogli preuzeti nagradu).
   A sada da odgovorim na pitanja:
   1. Obožavam kulinarstvo. Prva stvar koju sam kupila od svoje prve plate, a tada sam imala 19 godina, bila je Veliki narodni kuvar. Od tada pa do danas sakupljala sam raznorazne recepte, što u rukopisu što iz raznoraznih časopisa, uglavnom imam gomile i gomile recepata. Na netu najviše volim da pratim recepte, pa sam došla na ideju da i sama otvorim svoj blog kako bih svoje isprobane recepte delila sa drugima.
    2. Kao što rekoh pre svega o kulinarstvu a zatim o medicini (zdravlju) itd.
    3. Nemam neku posebno ali najčešće je u pitanju Dove i Oriflame kozmetika.
    4. Isto i kod odeće, u pitanju su finansije pa uglavnom kupujem po našim skromnijim buticima.
    5. Ne šminkam se puno, a to sam činila dok sam bila mlađa. Trenutno koristim Dove kremu za lice i maskaru i ruž za usne Oriflame kozmetike.
    6. Najviše mi se sviđa pink, roze i ljubičasta boja a tu su i sve nijanse braon.
    7. Parfeme mi uglavnom kupuje suprug za 8 mart i rođendan a obzirom da se "poklonima u zube ne gleda" i tu sam skromna. Ne volim jake mirise a odgovara mi orijentalni miris vanile i mošus.
    8. U zadnje vreme ne gledam mnogo filmove ali volim filmove sa ljubavnom tematikom, drame a tu su i trileri. Ostali su mi u sećanju "Prohujalo sa vihorom". "Šaputanje na jastuku", "Rat i mir", " Rat ruža" i ne mogu se trenutno setiti naslova a verujte ima ih puno.
    9. Volela bih da obiđem istočne zemlje, poput Indije, Japana i neke afričke zemlje kako bih videla ne samo sjaj i bogatstvo neke zemlje već i onu drugu stranu života ljudi na ovoj planeti. Od egzotičnih zemalja volela bih da vidim i Kubu. Ali, to je samo san, mnogo su mi pristupačnije ove naše evropske zemlje, naravno zbog moje finansija.
     Eto toliko od mene a sada da navedem blogove kojima dodeljujem ovu nagradu:
                        1. http://kuvarzapočetnike.blogspot.com/
                        2. http://prijatnorecepti.blogspot.com/
                        3. http://jacinačarobnakuhinja.blogspot.com/
                        4. http://foodforthought-jelena.blogspot.com/
                        5. http://dudaelixir.blogspot.com/
                        6. http://noblicakolači.blogspot.com/
                        7. http://zdravirecepti.blogspot.com/
                        8. http://cookingbyruža123.blogspot.com/
                        9. http://štaimazavečeru.blogspot.com/

недеља, 14. новембар 2010.

UROLANE VIRŠLE

Ako ne znate šta ćete sa korama, a nećete gibanicu a ni pitu, evo predloga za doručak ili večeru a i za svoje drage goste.
Potrebne namirnice:
1/2 kg kora za pitu i gibanicu,
300-400 g koktel viršli, zavisno da li su kore deblje ili tanje,
1 čaša jogurta,
pola ćaše ulja,
3 jaja,
1 čaša brašna,
1 pr. za pecivo i
susam po želji
Priprema:
Umutite jaja, dodajte jogurt, ulje, brašno i pr. za pecivo. Uzimajte po jednu koru, premažite je smesom, preklopite na tri dela, ponovo premažite smesom, stavite viršlu i urolajte je. Tako uradite sa svakom korom posebno i poređajte u pleh. Odozgo premažite ostatkom smese ili razmućenim jajetom i pospite susamom.
Ispecite i tople poslužite.

среда, 10. новембар 2010.

ČOKOLADNA TORTA

Znam, postoje razni recepti za čokoladne torte, probala sam razne, ali ovaj mi je omiljeni. Nije preskup, a ko voli torte sa čokoladom, ovaj zaista treba isprobati.
Potrebni sastojci:
Za kore:
8 jaja
8 kašike šećera
8 kašike mlevenih oraha
3 štangle strugane čokolade i
5 kašike brašna.
Za fil:
3 jaja
250 g šećera u prahu
2 pudinga od čokolade
1/2 litre mleka
200 g čokolade i
250 g margarina
Priprema:
Dobro umutite jaja sa šečerom ( ja obično umutim prvo belanca, dodam šećer i na kraju žumanca), zatim lagano umešajte orahe, čokoladu i brašno. Od ove mase ispecite 4 kore (30x20) ili okrugle, po vašoj želji.
Za fil umutite jaja sa šećerom, u to dodajte puding od čokolade i sve skuvajte sa mlekom. U još vruć krem dodajte čokoladu a kad se ohladi dodajte margarin.
Filujte svaku koru a odozgo ukrasite po želji, istim kremom, otopljenom čokoladom ili šlagom.
Obzirom da je recept pogodan za pravljenje torti u raznim oblicima, ja sam je napravila u obliku POTKOVICE, za ćerkinu godišnjicu braka.

петак, 05. новембар 2010.

BRZE NEPEČENE KUGLICE

Ako vam dođu iznenada gosti, ili e vašim ukućanima jede nešto slatko, evo jednog zaista brzog recepta. Možete kombinovati sastojke u zavisnosti šta trenutno imate u kući ili šta više volite.
Potrebni astojci:
150 g mlevenog keksa,
150 g šećera u prahu,
150 g rendane čokolade,
150 g mlevenih oraha,
3 kašike nekog soka ili ruma i 2 kašike ulja.
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i od mase napravite kuglice koje možete uvaljati u mlevene orahe ili struganu čokoladu.
Dakle, mlevene orahe možete zameniti kokosom, crnu čokoladu belom čokoladom a kuglice možete uvaljati u kokos.