петак, 31. децембар 2010.

уторак, 28. децембар 2010.

DEČJA TORTA KUCA I "ŠIRLI TEMPL"

Ovu tortu sam pravila mlađeg unuku Mihajlu za njegov drugi rođendan. Sama sam osmislila kako će izgledati, pa sam ga nadam se solidno "izvajala". Najvažnije da se on kao dvogodišnjak obradovao, što je meni posebno drago.Kuca sedi na torti "Širli Templ".
Potrebne namirnice:
Za medu:
800 g plazma keksa

200 g čokolade
200 g mlevenih oraha
250 g margarina
100 g žele bombona
sok od pomorandže
150 g šećera u prahu
100 g šlaga
Priprema:Plazma keks i orahe krupnije samleti ili izdrobiti pomoću oklagije, žele bombone iseckati. Umutiti margarin sa šećerom, dodati sve ostale sastojke i "umesiti" sokom od pomorandže. Oblikovati kucu. Ukrasite je umućenim šlagom s tim što ćete u polovinu šlaga dodati malo topljene čokolade. Oči sam napravila od dva dugmeta.
Za tortu "Širli templ" je potrebno:

14 jaja
300 g šećera
300 g lešnika
250 g margarina
10 štangli čokolade
1 limun
3 kesice šlaga i
boja za kolače
Priprema:
Dobro umutiti 11 žumanaca sa 200 g šećera, dodati 5 štangli strugane čokolade. Zatim dodati samlevene lešnike, koru od limuna i na kraju lagano umešati umućen sneg od belanaca. Od ove mase ispeći 3 kore.
Rashlađene poprskati sokom od limuna.
Fil: na pari umutiti 3 jaja sa 100 g šećera. U vruću masu dodati 5 štangli strugane čokolade i dobro umutiti. Kad se fil prohladi dodati mu umućen margarin. Kore spojiti filom, a potom celu tortu ukrasiti umućenim šlagom kome ste dodali boju za kolače.


недеља, 26. децембар 2010.

DŽUMBUS KOLAČ SA JABUKAMA

Ovaj kolač se lako i brzo pravi a i namirnice koje se koriste, su skoro svima dostupne u svakom trenutku.
Potrebne namirnice:
1 šolja brašna
1 šolja šećera
1 šolja griza
1 šolja mlevenih oraha
1/2 šolje ulja
1/2 šolje mleka
1 1/2 šolje struganih oraha
2 jaja
1 prašak za pecivo
cimet po ukusu
oko 100 g čokolade
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom i postepeno dodati ostale sastojke: ulje, mleko, griz, brašno, pecivo, cimet, strugane jabuke i mlevene orahe. Ja sam dodala i jednu pomorandžu iseckanu na kockice ali ne mora. Sve se stavi u podmazan i brašnom posut pleh i peče se oko 40 minuta na 180 stepeni. Kad se malo prohladi preliti rastopljenom čokoladom.

субота, 25. децембар 2010.

PILETINA SA BROKOLIJEM

Pre dva dana kupim ja brokoli i razmišljam na koji način da ih spremim. "Bacim" se malo na istraživanje po netu i zvirnem ovde -onde, i na kraju odlučim kao i obično. Pokupiću od svašta po nešto i spremiću odokativno, kao i vrlo često do sada, nešto na svoj način. Priznajem, uživam u tome...
Potrebno je:
oko 300 g brokola
oko 400 g belog pilećeg mesa
Za bešamel sos:
pola litra mleka
3 kašike brašna
50 g margarina
pola čaše kisele pavlake
I još:
oko 100 g kačkavalja
suvi začin, biber i so
Priprema:
Na malo ulja propržiti belo meso sečeno na komade,  pobiberiti i dodati malo suvog začina. Sa malo vode dinstati oko desetak minuta. Za to vreme u provreloj i posoljenoj vodi kratko probariti brokoli razdvojen na cvetove. Od margarina, brašna i mleka napraviti bešamel sos i na kraju mu dodati kiselu pavlaku. Posoliti po ukusu. U vatrostalnu ili neku drugu odgovarajuću posudu, staviti po dnu dinstano meso, preko brokoli i sve preliti bešamel sosom. Po vrhu izrendati kačkavalj i staviti u zagrejanu rernu da se zapeče, odnosno dok odozgo ne porumeni.

    Izvinjavam se zbog mutne slike, slikala sam mobilnim telefonom!!!

субота, 18. децембар 2010.

ČORBA OD KARFIOLA

Iskreno, ne volim miris karfiola, ali kada napravim ovu čorbu, obavezno sipam i po drugi put, jer, tako deluje blago i okrepljujuće na moj organizam. Žao mi je što je slika loša (slikam mobilnim telefonom), mutna je, ali čorba je OK.
Potrebno je:
pola glavice manjeg karfiola,
glavica crnog luka,
jedna šargarepa,
1 puna kašika brašna,
1 jaje,
pola čaše kisele pavlake,
malo ulja
suvi začin, so, biber i
list peršuna
Priprema:
Na malo ulja propržite sitno seckani luk i sitno seckanu šargarepu. Kada omekša dodajte opran i na sitnije cvetove odvojen karfiol. Nalijte oko litar i po vode i kuvajte dok karfiol ne omekša. Sklonite sa vatre i sve izmiksajte. Posebno na malo ulja propržite brašno i dodajte izmiksano povrće. Čorbu posolite, pobiberite, dodajte malo suvog začina(vegete) i seckan peršunov list. Kuvajte još desetak minuta i na kraju u čorbu dodajte jaje razmućeno sa kiselom pavlakom. Ostavite da izbije još jedan ključ (zbog jajeta) i sklonite sa vatre.

среда, 15. децембар 2010.

SOJINI ODRESCI

Verujem da svi znamo koliko je soja zdrava i korisna namirnica, te vam ja predlažem da je spremite na ovaj način, a u ukus ne sumnjajte. Dakle, potopite odreske u vodu i dodajte: krupno seckanu glavicu crnog luka, 3-4 seckana čena belog luka, neki list lorbera, biber, so (ja umesto soli stavljam vegetu), neki list celera, seskan peršunov list, mirodjiju, majčinu dušicu i sl. Sve to stavim da odstoji nekoliko časova a onda prokuvam oko desetak minuta. Isceđene odreske umačem u razmućeno jaje, pa u susam i pržim na zagrejanom ulju.
PS. Ukoliko više volite možete pohovati (brašno, jaje, prezle).

понедељак, 13. децембар 2010.

ŠAM KORE PRELIVENE KREMOM (LUFT PITA)



Ovo sam često pravila u vreme inflacije. Naravno tada sam razvlačila domaće kore a sada koristim gotove, i verujte ne znam kako se zove recept, pa sam mu sama dala ime. Svi ga u kući volimo, po ukusu podseća na šne nokle, pa sam odlučila da ga postavim ovde kako biste za nešto više od pola sata imali čime da se zasladite.
Potrebne namirnice:
300 g tankih kora za pitu ili baklavu
150 g šećera
5 jaja
1 l mleka
2 vanile
4-5 kašike brašna i
ulje za prženje
Priprema:
Odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite u čvrst šne i dodajte 2-3 kašike šećera. Svaku koru posebno premažite šamom i lagano urolajte. Tako uradite sa svim korama i svaku isecite nožem na komade.
Ispržite na zagrejanom ulju po desetak sekunde sa obe strane i stavljajte u sud u kome ćete ih preliti kremom.
Za krem skuvajte mleko sa ostatkom šećera, dodajte vanilu i razmućena žumanca sa brašnom.  Preliti preko isprženih šam kora i ohladite. 

                                                           



                                                                                                   

среда, 8. децембар 2010.

LAZANJE SA BUKOVAČAMA

Ove lazanje sam pravila slično kao lazanje bolonjeze samo što sam umesto kora za lazanje koristila spiralnu testeninu i naravno umesto mlevenog mesa, pečurke bukovače. Moja improvizacija je bila uspešna.
Potrebno je:
1. 400 g spiralne testenine
2. 400 g bukovača
3. 2 glavice crnog luka
4. 1/2 l mleka
5. 50 g margarina
6. 4 kašike brašna
7. 1/2 čaše kisele pavlake
8. oko 100 g kačkavalja ili tvrđeg sira
9. ulje, suvi začin, biber, so
Priprema:
Od margarina, brašna i mleka napravite bešamel sos. Sklonite sa vatre i dodajte kiselu pavlaku.
Obarite testeninu po uputstvu na kesi.
Na ulju ispržite sitno seckani crni luk, dodajte sitno seckanu bukovaču i pržite oko 15 minuta. Dodajte soli po ukusu, biber i začin.
U vatrostalnu činiju stavite polovinu bešamela, pa poređajte polovinu testenine i preko sav nadev od bukovača. Ponovo testenina, ostatak bešamela i preko pospite struganim kačkavaljem ili sirom. Stavite u rernu i pecite dok odozgo ne porumeni.
   

недеља, 5. децембар 2010.

TORTA BEZ IMENA

Za ovu tortu sam pozajmila fantastičan recept za kore (žao mi je što se ne mogu setiti ime blogerke) a ostatak recepta sam modifikovala.

Potrebno je:
Za crni biskvit: 2 jaja, 300 g šećera, 170 g. brašna, 85 g kakaoa, 1 kašičica peciva, 1 kašičica sode bikarbone, 3/4 kašičice soli, 180 ml mleka, 6 kašike ulja, vanila i 180 ml tople vode.
Za krem: oko 500 g jagoda (ili nekog drugog voća), 1 kesica pudinga od jagoda, 7 kašike šećera i 3 kašike gustina
Za šlag: 3 kesice šlag pene i 1 čaša kisele pavlake
Priprema:
Pomešati šećer, brašno, kakao, pecivo, sodu bikarbonu i so u jednu posudu. U drugu posudu umuti jaja, mleko, ulje i vanilu i postepeno dodaj u predhodnu smesu. Muti oko 5 minuta mikserom. Smanji mikser i dodaj vruću vodu i ujednači smesu. Peci u pleh 40x25 cm na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno podeli na tri dela. Ja sam ispekla u najveći pleh i podelila na 3 dela po širini.
Za krem ispasiraj jagode. Posebno stavi da provri pola litra vode sa šećerom i u to skuvaj puding pomešan sa gustinom
Posebno umuti šlag po uputstvu sa kesice i dodaj kiselu pavlaku.
Filovanje:
Na tacnu stavi koru-krem-šlag-kora-krem-šlag-kora.
Odozgo ukrasi samo šlagom, jer kora deluje kao da je prelivena čokoladom.  

петак, 3. децембар 2010.

TORTA SA BANANAMA

     Ovu tortu sam napravila svom starijem unuku za 11 rođendan u obliku knjige. Malo sam se namučila oko fondana, obzirom da sam ga prvi put ovako pravila, ali uspela sam nekako...
      Potrebni sastojci:
      1. 1 kg keksa
      2. 1 kg banana
      3. 1 l mleka
      4. 250 g margarina
      5. 4 kesice pudinga od vanile
      6. 300 g šećera
      7. 200 g čokolade
      Priprema:
      Skuvajte fil od mleka, šećera i pudinga. Kad se ohladi dodajte margarin i sve lepo umutite mikserom.
Keks umačite u mleko ili sok (po želji), ređajte na tacnu, prelijte rastopljenom čokoladom, preko stavite fil a preko fila poređajte kolutove banana. Ponavljajte dok ne utrošite sav materijal a poslednji red treba da bude keks.
     Fondan sam pravila od želatina, vode, šećera u prahu, gustina i par kapi soka od limuna i plavu boju za kolače.