среда, 9. март 2011.

ŠARLOTA SA POMORANDŽAMA

             Eto, prođe naš praznik, dok smo trepnule, a bogme, dugo je i trajao, čitavih 24 sata. Eh, kad bi nam duže trajao taj 8. mart, bar da malo duže uživamo u pažnji muškog sveta, ali šta ćemo, moramo se zadovoljiti i tim što nam se pruža. Kada sam se vratila u 4 sata po podne sa saksijom cveća, koju mi je poklonio zet, sin i suprug su me dočekali spremljenim ručkom. Dirnula me je ta pažnja, a onda sam ja iznela tortu, koju sam pravila predhodnog dana, naravno kako bi ih častila za svoj praznik.
             Naišla sam na recept: ŠARLOTA SA TRI FILA, koji sam ja modifikovala i dobila nov recept, obzirom da sam koristila pomorandže.
             Potrebno je:
             300 g plazma keksa
             7 dl mleka
             5 + 5 kašike šećera
             2 pudinga od vanile + 1 vanilin šećer
             200 g margarina
             100 g čokolade (sa šumskim voćem)
             3 pomorandže
             1 dl soka od pomorandže
             4 kašike gustina
             100 g šlaga
             Priprema:
             Skuvaj puding sa 5 kašike šećera pa u prohlađen dodaj umućen margarin i vanilin šećer. Podeli na dva dela i u jedan dodaj oko 100 gr samlevene plazme a u drugi deo iseckanu čokoladu.
Posebno iseckaj pomorandže. U jedan sud skuvaj sok od pomorandže sa 5 kašike šećera i dodaj razmućen gustin u ostatku soka, koji su pustile seckane pomorandže. Posle 2-3 minuta dodaj pomoradže i skloni sa vatre.
            Okruglu činiju obloži pek folijom i sa strane poređaj plazma keks potopljen u malo soka. Sipaj na dno činije fil sa mlevenom plazmom, pa fil sa pomorandžama, pa fil sa čokoladom. Odozgo presavij višak plazme i pokrij ostatak fila plazmom potopljenom u soku. Stavi u frižider da se dobro ohladi i stegne.
             Hladnu šarlotu okrenite  na tacnu za tortu. Umutite šlag i po želji je ukrasite.

     

6 коментара: