субота, 29. јануар 2011.

HVALA MAJO!


                 Stigla mi je nagrada od meni drage blogerke Maje i drago mi je zbog toga! Međutim sada sam u velikoj dilemi, kome proslediti ovu nagradu, obzirom,da su mi sve blogerke sa svojim blogovima prirasle za srce, pa bih samim tim, želela da svi oni samovoljno preuzmu ovu nagradu, jer je i zaslužuju. Izvolite, svratite!

четвртак, 27. јануар 2011.

JOŠ SITNIH KOLAČA

            Ove sitne kolače sam pravila još za Božić, ali evo tek sada sam odlučila da ih postavim na blog. Verujem da su vam manje-više svi poznati ali ipak, nije na odmet da se prisetite, možda se u nečemu i razlikuju.
            Bombice od šargarepe
            Kilogram šargarepe istrugati i dodati u skuvan sirup od 500 g šećera, dodati još sok od 1 limuna i 1 pomoranđže. Kuvati dok se zgusne, ohladiti i praviti bombice. Uvaljati ih u šećer u prahu i ostaviti da se prosuše.
            Čar na dar
            Stavite da se otope 7 kašike meda, 100 g šećera, 100 g čokolade i 250 g margarina. Dodati 150 g pečenog susama, 100 g seckanih oraha i 250 g "čar na dar" kornfleksa od kakaoa. Vaditi kašičicom i stavljati u papirne korpice.
            Bajadera
            Ušpinovati 300 g šećera sa 8 kašike vode. Dodati 150 g mlevenih oraha, 150 g mlevenog keksa i 150 g umućenog margarina. U pola mase dodati 3 štangle rastopljene čokolade. Staviti prvo tamni deo, pa svetli i odozgo preliv od ( 4 štangle čokolade, malo šećera i mleka i 2 kašike ulja).
            Nepečen rolat
            Penasto umutiti 1 jaje, 100 g putera, 200 g prah šećera pa dodati 100 g istopljene čokolade, 50 g kakaoa i 250 g mlevenog keksa. Od ove mase oblikuj rolat. Posebno umutiti 100 g putera sa 100 g prah šećera i dodati 100 g rastopljene bele čokolade. Sve dobro izmešati i na kraju dodato 100 g seckanih žele bombona. Nadev staviti na razvučeno testo i uviti u rolat.
             Susam rolat
             Za ovaj rolat sam već postavila recept u jednom od mojih ranijih postova Sitni kolači, pa ne bih da se ponavljam.
                    

субота, 22. јануар 2011.

KIFLE

           Potrebno je:
750 g brašna
1/2 l mleka ili vode
kocka kvasca
2 kašičice šećera
1 jaje
pola margarina
2-3 kašičice soli
susam
           Priprema:
           Zamesi brašno sa nadošlim kvascem, šećerom i mlekom ili vodom. Ostavi da testo uskisne pa ga zatim razvuci oklagijom, podeli na nekoliko lopti i svaku podeli na 8 delova. Svaki deo (osminu) premaži  (izmešanim žumancetom sa margarinom i solju). Uvij u kifle, stavi u podmazan pleh, premaži belancetom a odozgo pospi susam. Ostavi da još malo narastu u plehu i peci dok ne porumene.
          

понедељак, 17. јануар 2011.

ROLOVANO PILE

         Nadev za rolovanje sam sama napravila onako, odokativno i po svom izboru i poduhvat je bio uspešan.
         Potrebne namirnice:
         jedno veće pile oko 2 kg
         oko 300 g šampinjona
         1 glavica crnog luka
         oko 200 g suvog vrata
         oko 150 g kačkavalja
         senf, vegeta, biber i so
         Priprema:
         Najpre morate da odvojite pile od kostiju a ako niste vični tome, možete pogledati kako to rade pravi majstori na ovom video klipu...
        
         Pošto ste najteži posao odradili napravite nadev: 
         Na malo ulja propržite iseckan crni luk, dodajte šampinjone isečene na krupnije komade i prodinstajte dok ne ispari tečnost iz njih.  Posolite i pobiberite. Sklonite da se prohladi a za to vreme lepo raširite pile, premažite ga senfom, pobiberite i pospite vegetom i solju po ukusu. Rasporedite celom širinom kolutovima suvog vrata, kačkavalja i prženim šampinjonima. Sve lagano urolajte i uvežite koncem da ne bi prilikom pečenja izašao nadev. Stavite u pleh i u rernu na pečenje. Ja sam u početku pokrila alu folijom, pa sam je pri kraju sklonila da se odozgo zapeče i lepo porumeni. Tokom pečenja prelivajte sokom , odnosno masnoćom koju pile ispušta. Kad se ohladi setite na kolutove (naravno predhodno skinite konac).

субота, 15. јануар 2011.

KROFNE

          Za Srpsku novu godinu, pravila sam srpske krofne i u jednu od njih "gurnula" dinar. Bili mi ćerka i zet i naravno moji unuci, i tako ih, onako vruće, mekane i vazdušaste, brzo smazali, kako bi neko pronašao dinar. Zet je zagledao i kad nanjušio gde je "para", dao znak starijem unuku i on sav srećan, izvadio dinar.
          A sada, da pređem na recept. Nikada nisam pravila krofne sa oštrim brašnom, a sada sam, ali sliučajno, uzela kesu na kojoj piše brašno tip 400, ali nisam odmah primetila da je oštro, već kada sam ga zamesila. Na kraju je rezultat bio... nije važno što je oštro, važno je da je belo i da se sve brzo pojelo!
          Potrebno je:
500 g brašna
50 g margarina
2 žumanca i 1 celo jaje
50 g kristal šećera
100 g prah šećera
oko 4 dl mleka
20 g kvasca
kesica-dve vanilin šećera
malo soli
         Priprema:
         U sud za mešenje stavite brašno, dodati jaje i žumanca, kristal šećer, malo soli, rastopljen margarin, rendanu limunovu koru i predhodno nadošli kvasac. Sve ovo mešati varjačom (ja sam koristila mikser sa dodatkom za testo), dok se testo ne počne odvajati od varjače i suda, odnosno, dok se počnu pojavljivati mali mehurići u testo. Zatim pokriti sud krpom i ostaviti da naraste. Izručiti nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta i čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene a drugu stranu otklopljene. Uvaljajte ih u prah šećer zamirisan vanilom.

       

петак, 14. јануар 2011.

NAGRADE

           Danas sam se prijatno iznenadila. Draga blogeka Maja sa meni omiljenog bloga http://majinakuhinja.blogspot.com./  mi je dodelila nagrade. Od srca joj se zahvaljujem.
           A sada nešto o sebi... pa uživam sa svojim unucima, posebno mlađim koji je u novembru napunio 2 godine, a sem toga uživam da provodim slobodno vreme čitajući vaše blogove. Planiram da otvorim još jedan blog na kome ću postavljati sve i svašta, ali otom-potom...
                                                                                                           
    
                                                       
       Ove lepe nagrade dodeljujem sledećim blogerima-blogerkama:
       1. Jojini isprobani recepti
       2. Milin kuvar
       3. Home-Made By B
       4. Coolinaria
       5. Eve & Apple
       6. Ja u kuhinji
       7. Zdravi recepti
       8. Just good food
       9. Recepti iz moje bilježnice
     10. Shangri la food
     11. Stočiću postavi se
     12. Suromania
     13. Kuvar za početnike
     14. La casa de vainilla
     15. Jacina čarobna kuhinja
      A sada žurim da ih obavestim!!!

субота, 08. јануар 2011.

CIPIRIPI TORTA

Potrebni sastojci:
Za koru:
6 belanaca
300 g šećera
150 g krupnije mlevenih lešnika
Za fil:
2 pudinga od vanile
1/2 l mleka
6 žumanaca
250 g margarina
200 g šećera
150 g čokolade
I još:
300 g plazma keksa
1 dl soka od narandže
oko 200 g "cipiripi" krema
2 kesice šlaga
Priprema:
Umutite čvrsto belanca sa šećerom, umešajte lešnik i pecite koru na 180 stepeni oko 40 minuta. Još vruću koru premažite "cipiripi" kremom.
Za fil umutite žumanca sa  5 kašike šećera, dodajte puding i decilitar mleka. Ostatak mleka  i šećera prokuvajte i dodajte smešu od žumanaca i pudinga. Skuvajte pa kada se ohladi, dodajte margarin i dobro umutite. Podelite fil na dva dela pa u jedan dodajte rastopljenu čokoladu.
Keks natopite sokom od narandže.
Preko kore premazanu "cipiripi" kremom, stavite žuti fil, preko natopljeni keks, pa tamni fil. Odozgo tortu ukrasite umućenim šlagom.
 .

четвртак, 06. јануар 2011.

BOŽIĆNA ČESTITKA

NEKA VAM DANAŠNJI DAN BUDE RADOSTAN, NEKA VAS UVEK SREĆA PRATI I LJUBAV VODI, MIR BOŽIJI , HRISTOS SE RODI !

уторак, 04. јануар 2011.

SITNI KOLAČI

        Kad su u pitanju sitni kolači, volim da ih spremam, ali, prvenstveno one koji se ne peku. To je, moram priznati brže i lakše, ali to radim kada ne mogu stići da ih pečem. A vrlo često, obzirom da su u pitanju osnovni sastojci (orasi, keks, čokolada i sl.) ja tu kombinujem sama sastave,  dodajem nešto po svojoj želji, i dobijem kolače kojima ni ime ne znam!?...
        Susam rolat
E, ovo sam radila po nekom receptu koji sam pronašla u svojoj staroj svesci.
Potrebno je:
3 jaja
200 g šećera
3 kašike kakaoa
3 kašike meda
pola margarina
150 g mlevenog keksa
150 g mlevenih oraha
300 g prženog susama
Priprema:
Jaja i šećer muti na pari dok se ne zgusne. Dodaj kakao i med a kada se prohladi dodaj margarin, keks, orahe i susam. Sve se dobro umesi i formiraju se dva rolata (salame). Kada se dobro stegne seći ih, na širinu od 1 cm.
         Trouglovi
Potrebno je:
pola margarina
oko 200 g prah šećera
oko 300 g izmrvljenog keksa
oko 100 g mlevenih oraha
oko 100 g seckanih žele bombona
2-3 kašike kakaoa i
soka po želji (ja sam koristila od narandže)
Priprema:
Umuti margarin sa šećerom i dodaj ostale sastojke pa sve zamesi sokom po potrebi da se dobije dovoljno čvrsta masa kako biste oblikovali salamu. Kada se stegne seći je na kolutove širine oko 1 cm.
           Štangle sa lešnicima
Potrebno je:
150 g šećera
1 dl vode
150 g mlevenih lešnika
150 g mlevenog keksa
50 g kakaoa
100 g čokolade
150 g margarina
3 kašike eurokrema
Za preliv: 100 g čokolade, kašika mleka, 30 g margarina
Priprema:
Stavite vodu i šećer da se ušpinuje, pa dodajte lešnik, keks i kakao. Kada se masa malo prohladi dodajte umućen margarin, eurokrem i otopljenu čokoladu. Od mase formirajte deblju koru. Prelijte čokoladom i kada se dobro ohladi, isecite na štangle.

недеља, 02. јануар 2011.

ANANAS TORTA

Evo, posle uobičajene frke oko spremanja Nove godine, kao i uostalom, uoči svakog praznika, meni je najgore što se ne mogu odlučiti šta ću spremati za trpezu.Čas ću ovo, čas ono, i vreme prođe, a meni ostane da, posle padnem s' nogu od žurbi. I, naravno, moje omiljene su, torte koje se ne peku, pa sam tako i ovaj recept modifikovala i napravila tortu na svoj način.
Potrebne namirnice za koru:
250 g margarina
200 g šećera
4 žumanceta
300 g mlevenog keksa
200 g krupnije mlevenih oraha
Za krem:
1/2 l mleka
150 g šećera
2 pudinga od vanile
100 g bele čokolade
150 g margarina
konzerva ananasa
Za šlag:
3 kesice šlaga
sok od ananasa iz konzerve
1 kisela pavlaka
Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom i skuvajte na pari. Kad se malo prohladi dodajte keks i orahe i na kraju umućen margarin. Sve dobro sjedinite i napravite koru na tacni za tortu.
Za fil skuvajte puding u mleku, dodajte čokoladu i kad se prohladi umućen margarin. Stavite pola krema preko kore pa preko ananas iseckan na komade. Preko ananasa ostatak krema.
Posebno umutite šlag sa ananasom i u umućen šlag dodajte kiselu pavlaku. Stavite preko krema i ukrasite po želji ananasom.