среда, 27. април 2011.

TORTA "MAGIČNI POKLON"

-
           Recept za ovu tortu sam koristila iz TV emisije "Hrana i vino", ali sa malim izmenama u sastavu namirnica. Ne peče se, napravi se za nepun sat vremena a izuzetnog je ukusa.
Potrebno je za podlogu:

1 margarin
200 g čokolade
250 g šećera
100 g susama
200 g mlevenog plazma keksa
200 g sitno seckanih oraha
8 kašika meda
            U odgovarajuću posudu otopi margarin, čokoladu, med i šećer, skloni sa vatre i dodaj susam, ml. keks i orahe. Sve dobro izmešaj i rastanji na tanjir za tortu. Dobije se masa slična bonžiti.

Potrebno je za fil:
1 l mleka
4 pudinga od vanile
1 margarin
300g šećera u prahu
300 g mlevenog plazma keksa (ja sam stavila 200 g keksa i 100 g grilijaža od lešnika)
10 krem bananica (umesto njih ja sam stavila 150 g seckanih žele bombona)
             Skuvajte puding na uobičajeni način i kad se prohladi dodajte umućen margarin sa šećerom u prahu.
Podelite na dva dela i u jedan deo dodajte mlevenu plazmu, dobro sjedinite mikserom i stavite preko prve podloge.

          U drugi deo dodajte iseckane krem bananice (po originalnom receptu), sve izmešajte i stavite preko drugog sloja torte.


           Odozgo tortu ukrasite umućenim šlagom po želji.



                
         

    

понедељак, 25. април 2011.

PLETENICE

        Potrebno je:
1 kg brašna
50 g kvasca
80 g šećera
100 g ulja
2 jaja
kašika soli i
malo mleka
         Priprema:
         Kvasac rastvorite u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i zamesite sa brašnom, solju, jajima, uljem, šećerom i pola litre mlake vode. Ostavite testo da naraste oko pola sata na toplom mestu. Od naraslog testa pravite pletenice i stavite u podmazan pleh da ponovo narastu.
Premažite ih razmućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Pecite na 230 stepeni dok ne porumene.

субота, 23. април 2011.

HRISTOS VASKRESE!

Dragi moji blogeri HRISTOS VASKRESE i nek vam svima zdravlje i sreću donese!
A evo i mojih uskršnjih jaja:


понедељак, 18. април 2011.

Uskršnja jaja

            Kako se bliži Uskrs, sve češće uhvatim sebe kako razmišljam o farbanju jaja, o uskršnjoj trpezi i svemu što je vezano za taj nama veliki praznik. Htela sam da se podsetim, kako su mi izgledala prošlogodišnja farbana jaja, a obzirom da moj blog tada još nije bio rođen, rekoh sebi, pokaži ih sada svojim dragim blogerkama. Pa evo, pogledajte:
          Nadan se da ću ove godine biti uspešnija, inspirativnija i kreativnija a i vama od ♥ želim da vam uskršnja jaja budu što šarenija!!!

уторак, 05. април 2011.

KOLAČ OD BUNDEVE

          Ovo je jedan posan kolač, veoma ukusan, zdrav (obzirom da bundeva sadrži karotena u sebi), a uz to se veoma jednostavno i brzo priprema.
Potrebno je:.
3 čaše rendane bundeve
2   " šećera
1   "  ulja
1   "  seckanih oraha
2   "  brašna
1 kašičica cimeta
1    "  sode bikarbone
Priprema:
           U odgovarajući sud  stavi bundevu, šećer, seckane orahe, ulje, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu, dobro varjačom izmešaj da se svi sastojci sjedine i stavi u podmazan i brašnom posut duguljast pleh da se peče na 180 stepeni oko 45 minuta.

понедељак, 04. април 2011.

MUSAKA SA PEČENIM PAPRIKAMA I KROMPIROM

             Postoje razne vrste musaka. Pre neki dan, obzirom da sam izvadila pečenu papriku iz zamrzivača, ostalo mi je par komada, i improvizovala sam ovu musaku, onako, koristeći namirnice odokativno, jer to često radim, sa željom da dobijem neko novo jelo, ili slično nekom već postojećem. Nisam pravila veliku količinu, obzirom na namirnice koje su mi se zatekle u kući, ali je bilo dovoljno za nas troje, naravno uz obaveznu supu.
Potrebno je:
oko 3 veća krompira
oko 300 g mlevenog mesa
oko 4 pečene paprike
glavica crnog luka (ja sam stavila mladi luk)
2 jaja
oko 2 dl mleka
malo jogurta
so, vegeta, biber, peršun
aleva paprika (ja sam stavila ljutu tucanu)
ulje
Priprema:
Na malo ulja ispržite seckani crni luk i dodajte mleveno meso. Začinite solju, biberom i vegetom. Posebno očistite krompir i isecite ga na manje komade. Kada se meso proprži u njega dodajte sečen krompir i sve lepo promešajte. Ubacite u to i seckanu pečenu papriku i sve prebacite u vatrostalnu posudu. Posebno umutite jaja sa mlekom i jogurtom, dodajte alevu ili tucanu papriku, peršun, soli ili vegetu po ukusu i time prelijte musaku. Odozgo još malo prelijte ulja.

Stavite u zagrejanu rernu da se lepo ispeče i porumeni.


Dobićete zaista ukusnu musaku, jer mu pečena paprika i uz to ljuta tucana daju poseban i pikantan šmek.

           Veoma brza i jednostavna musaka za pripremu. Prijatno!