понедељак, 27. јун 2011.

Palačinke s kupusom

           Kada sam prvi put probala da od slatkog kupusa napravim palačinke, toliko mi se svidelo, da sada to često spremim  za doručak ili večeru i to za nepunih pola sata. Probajte i vi!
Potrebno je:
manja glavica slatkog kupusa
testo za palačinke napravljeno po sopstvenom receptu
(brašno, jaja, mleko)
so i biber po ukusu
ulje ili mast za prženje
Priprema:
            Narendajte kupus, posolite, dobro izgnječite i ocedite. Napravite gušće testo za palačinke i pomešajte ga sa isceđenim kupusom. Dodajte  mleveni biber,  formirajte  deblje palačinke i pržite ih na zagrejanom ulju. Poslužite ih tople a dobre su i hladne.



недеља, 26. јун 2011.

Tikvice sa šargarepom

            Vrućine su počele i verujem da većina nas želi da što manje vremena provodi u kuhinji i zato vam predlažem jedno brzo i zdravo jelo a uz to i ukusno.
Potrebno je:
2 tikvice
3 šargarepe
4 jaja
čaša kisele pavlake
glavica crnog luka
2-3 češnja belog luka
2-3 kašike maslinovog ili običnog ulja
peršun, so (ili vegeta) biber
1 paradajz i
malo struganog sira (kačkavalja, parmezana)
             Ja sam koristila pola mere!
Priprema:
Narendajte šargarepu i tikvice. Na ulju propržite seckani crni i beli luk, dodajte rendanu šargarepu i tikvice, posolite i pobiberite po ukusu i sve krčkajte desetak minuta. Posebno izmešajte jaja sa pavlakom, dodajte dinstano povrće, seckan peršun i sve prepučite u vatrostalnu posudu. Odozgo pospite strugani sirom i poređajte paradajz isečen na kolutove. Pecite u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni.

уторак, 21. јун 2011.

Mafini sa tikvicama

            Tikvica puna pijaca. Najčešće ih pohujem, onako uzduž ili na kolutove, a po nekada i strugane pa ih pržim kao pljeskavice. Ovog puta sam ih pravila kao mafine i zadovoljna sam rezultatom.


           Potrebno je:
1 tikvica
100 gr brašna
1 jaje
5 šolja mleka (ne prevelikih)
5o ml ulja
2 kašičice pr. za pecivo
oko 100 gr šunke
kašičica soli
biber, muskatni oraščić
oko 50 gr parmezana ili kačkavalja
           Priprema:
           Umuti jaje, dodaj ulje, brašno, pr. za pecivo, rendanu tikvicu, seckanu šunku, so, biber, muskatni oraščić i mleko. Sve izmešaj kašikom i smesom napuni kalupe za mafine. Odozgo pospi parmezan ili kačkavalj (može i tvrđi domaći sir) i peci u rerni oko pola sata na 200 stepeni.

субота, 18. јун 2011.

Brokoli sa šargarepom zapečen u rerni

Potrebno je:
1 manji brokoli
2 šargarepe
2 jaja
80 g kačkavalja ili sira
čaša kisele pavlake
1 kašika brašna
1/2 kašičice senfa
so, biber i muskatni oraščić
Priprema:
             Šargarepu isecite na kolutove, brokoli odvojite na cvetove i u posoljenoj kipućoj vodi ga blanširajte nekoliko minuta. Posebno umutite jaja, dodajte brašno, so i biber po ukusu i malo struganog oraščića. Na kraju dodajte kiselu pavlaku i senf. Smesu sipajte u vatrostalnu posudu ili pleh, odozgo poređajte blanširano povrće i preko svega narendajte kačkavalj ili neki tvrđi domaći sir. Pecite oko pola sata na 200 stepeni.


недеља, 5. јун 2011.

Ljudi moji, šta je ovo?! Od juče ne mogu da ostavljam komentare, zapravo ne mogu da se prijavim na svoj nalog, uvek mi pokaže na komentaru "anoniman" a ja ispravno upišem svoj g-mail i lozinku. Da li je to slučaj još sa nekim? gubim živce...