среда, 27. јул 2011.

HVALA JACO!

      Neni veoma draga blogerka Jaca sa bloga http://jacinacarobnakuhinja.blogspot.com/  poklonila mi je ovu predivnu nagradu i od ♥ joj se zahvaljujem. Obzirom da mi je najteži zadatak da se odlučim kome bih je prosledila dalje, ja bih želela da je preuzmu svi koji prate moj blog, jer su mi svi podjednako dragi!!!

четвртак, 21. јул 2011.

Teletina sa tikvicama

            Ovaj recept je  prikazan u TV emisiji "Hrana i vino" i želela sam da ga isprobam, uz neke svoje izmene. Nisam neki ljubitelj tikvica (na žalost), ali pripremljene na ovaj način su zaista izvanredne.
            Potrebno je:
8oo g buta teletine (ja sam koristila juneću plećku)
2 tikvice
2 paradajza
100 gr putera  (ja sam margarin za sve namene)
2 juneće kocke za supu
2 čena belog luka
suvi začin, so i biber i
malo ulja
            Priprema:
            Šnicle izlupati, posoliti i pobiberiti. Tikvice oprati i (ako su mlade) zajedno sa korom iseckati na krupnije kocke. Paradajz oprati i iseći na kriške. Kocke za supu staviti u litar vode i pustiti da voda provri.
Na puteru ispržiti šnicle sa obe strane i sipati 3 dl supe. Ostaviti da krčkaju uz malo dolivanje supe ako je potrebno. Posebno na ulju pržiti tikvice, kad malo omekšaju dodati paradajz, seckani beli luk, so, biber i suvi začin. U to sipati ostatak supe i ostaviti da proključa još neki minut. Dodati šnicle i sve zajedno krčkati još izvesno vreme.

среда, 20. јул 2011.

Rižoto sa integralnim pirinčem

            Vrućina je užasna, a svi znamo da je integralni pirinač veoma zdrav, pa obzirom da sam htela nešto lagano, bez hleba, setim se njega (mislim na pirinač) i odlučim se da od njega spremim nešto slično rižotu, a da ne koristim mnogo namirnica. Bila sam zadovoljna svojom improvizacijom.
Potrebno je:
oko 200 g integralnog pirinča
2 paradajza
maslinovo ulje (može i obično)
2 čena belog luka
manja glavica crnog luka
so, biber, suvi začin
Priprema:
              Pirinač dobro operite i skuvajte. Na ulju ispržite sitno seckani crni luk, dodajte seckani beli luk, isečen paradajz na kriške i ubacite skuvan pirinač. Posolite i pobiberite po ukusu uz dodatak suvog začina.  Sve dobro ukrčkajte uz dodavanje mlake vode i dok pirinač ne postane mekan. Može se jesti i toplo i hladno, kako god vam prija.
PS. Integralnom pirinču treba više vremena da se skuva.

субота, 02. јул 2011.

Jafa biskvit

            Recept za ove kolače sam pronašla u svojoj svesci sa receptima, a pravila sam ih još u vreme inflacije, kada je bio popularan i jafa kolač. E, sada sam odlučila da ih ponovo napravim, jer znam da smo ih nekada svi obožavali. Rado ću podeliti recept sa vama!
Potrebno je:
4 jaja
4 šoljice šećera
4 šoljice ulja
10 šoljica brašna
1 pr. za pecivo
1 vanilin šećer
džem od kajsija
(ja sam dodala još sok od 1 pomorandže i 5 gr želatina)
3 štangle čokolade za kuvanje
Priprema:
            Dobro umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. U podmazan pleh stavljajte po pola kašičice testa, ostavljajući dovoljno prostora jer će se tokom pečenja malo razliti.
Pecite na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok blago ne porumeni. Od ove mase će vam izaći skoro tri pleha.

          U sok od pomorandže dodajte želatin rastvoren u kašiku hladne vode i stavite na vatru da se dobro zagreje. U to dodajte i desetak kašika džema od kajsija, sve zajedno izmešajte i ostavite da se stegne. Sastavljajte po dva biskvita. Jednu stranu umačite u rastopljenu čokoladu.