четвртак, 29. септембар 2011.

Pinđur na moj način

             Bez ajvara i pinđura ne mogu da zamislim zimnicu. Moram priznati da i jedno i drugo pravim odokativno, bez mere i po nekom svom ukusu i iskustvu. Ovog puta sam pravila nešto između, obzirom da sam koristila najviše paprike a plavi patlidžan i crveni paradajz u manjoj količini.
Potrebno je:
oko 20 kg crvenih mesnatih paprika
oko 2 kg plavog patlidžana
oko 3 kg crvenog paradajza
1 litar ulja
1 glavica belog luka
ljutih papričica po želji
1 dl sirćeta
3 kašike šećera i
so po ukusu
Priprema:
              Paprike, plavi patlidžan i crveni paradajz ispecite i oljuštite. Ja papriku i plavi patlidžan meljem na mašini za meso sa krupnim  (retkim) rupicama a još bolje bi bilo da se što sitnije iseckaju. Crveni paradajz krupno isecite, mada se on prilikom ljuštenja već sam rastura. U odgovarajuću šerpu sipajte polovinu ulja, zagrejte i ubacite papriku. Pržite je oko pola sata pa dodajte plavi patlidžan, paradajz i ljute papričice. Nastavite sa prženjem još otprilike sat i po a onda dodajte seckani beli luk, so i šećer. Ostatak ulja dobro zagrejte u šerpici i dodajte u pinđur. Ulje treba da cvrči u dodiru sa pinđurom. Tako ga ja "zapržim". Na kraju dodajte sirće. Kada bude dovoljno gusto, sklonite šerpu sa šporeta i onako vruć, sipajte u tegle koje ste sterilisali u rerni. Ostavite otklopljene tegle u toplu rernu i kada se uhvati odozgo korica, možete ih zatvoriti plastičnim poklopcem.
PS. Ako želite, tegle ne morate stavljati u rernu da se pinđur zapeče, već ih odmah zatvorite, original poklopcem, okrenite ih naopako neki minut, pa vratite u prvobitno stanje. Stavite ih "ušuškane" dok se potpuno ne ohlade. 

уторак, 27. септембар 2011.

Ljuta salata za zimu

           Ovo je recept koji imam poodavno, zabeležen, ali bez naslova. Svejedno, ja sam po njemu skoro svake godine pripremala ovu salatu za zimu i sada sam je nazvala, jednostavno, ljuta salata. Svi je volimo, jer se ne mora koristiti kao prilog uz neko jelo, već i zasebno, uz sir, kajmak, vruću pogaču i sl.
Potrebno je:
2 kg sitnih paprika babura
1,5 kg crvenog paradajza
3 dl ulja
100 g soli
100 g šećera
ljute papričice po želji
2,5 dl sirćeta
1 glavica belog luka
lišće celera po želji
   "    peršuna po želji
desetak zrna bibera
malo konzervansa (ne mora cela kesica)
Priprema:
            Operite papriku, izvadite drške sa semenom i stavite da se prže na zagrejanom ulju. Pržite nekoliko minuta pa dodajte ljute papričice, oljušten i krupno sečen paradajz, biber u zrnu, so i šećer. Nakon dvadesetak minuta prženja dodajte krupnije seckan  beli luk, celer, peršun i sirće. Ostavite da vri još desetak minuta pa dodajte konzervans. Vruću salatu sipajte u vruće tegle, koje ste predhodno grejali (sterilisali) u rerni.Odmah ih zatvorite i držite "ušuškane", dok se ne ohlade.
           Ovako bi trebalo da bude, kada se stavlja u tegle, ali sam ja, ovog puta, posle slikanja, još malo pržila, pa je ispalo malo više "kašasto".

понедељак, 26. септембар 2011.

Pita sa jabukama i šljivama

            U okviru igrica Ajme, koliko nas je, naša draga Snježa sa bloga Vrtaljica, zadala nam je zadatak na temu šljive. Ovo je moje prvo učešće i prva ulaznica za navedenu blog igricu.
            Obzirom da mi nije ostalo još puno vremena do isteka roka za igricu, odlučila sam se za ovu voćnu pitu. Žao mi je što moje slike nisu najboljeg kvaliteta jer koristim običan digitalni fotoaparat.
Potrebno je:
500 g kora za pitu
500 g nakiselih jabuka
500 g svežih šljiva
200 g šećera
150 g griza
1 dl ulja
1 kesica cimeta
1 kašika mlevenog karanfilića
Priprema:
              Jabuke oljuštite, narendajte i pomešajte sa polovinom količine šećera i cimetom. Šljive sitno naseckajte i pomešajte karanfilićem i ostatkom šećera. Stavite koru, premažite je uljem, preko nje drugu koru koju takođe premažete uljem. Na jedan kraj stavite jabuke, pospite ih grizom i samo jednom uvijte.
Zatim stavite red šljiva, pospite ih grizom, pa koru uvijte do kraja u rolat i stavite je u podmazan pleh.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sav materijal. Poređane kore premažite uljem i preostalim sokom od jabuka i šljiva.
Stavite pitu da se peče oko pola sata na 180 stepeni, odnosno, dok ne porumeni. Ispečenu pitu isecite na komade i po želji pospite šećerom u prahu.

Slatko - kisela paprika

            Papriku volim da stavljam u tegle, a na ovaj način to radim već nekoliko godina unazad. Brzo je i nije ni malo komplikovano a paprika je izuzetno ukusna, čvrsta i može trajati i duže od jedne godine.
Potrebno je:
5 kg crvene paprike
400 gr šećera
2 l sirćeta
2 kašike soli
1 kašičica konzervansa
Priprema:
Papriku operite, očistite od drški i semena. Možete je raseći uzduž na polovine ako želite filete ili na četvrtine ukoliko su mnogo krupne. U loncu zagrejte sirće, šećer i so do ključanja, ubacite jednu turu paprika i pustite da baci ključ. Paprike izvadite i stavite u cediljku. Tako uradite i sa ostalim paprikama.

                                                                                                              
Kada završite sa svim paprikama u ostalo sirće stavite konzervans. Prohlađenu paprike gusto poslažite u tegle i prelijte prelivom. Pritisnite plastičnim pritiskivačem. Tegle poklopite tanjirićem i ostavite do sutradan i ukoliko je potrebno dolijte još tečnosti. Povežite ih celofanom ili poklopcem i odnesite u ostavu.







           

недеља, 25. септембар 2011.

Pečena paprika i paradajz

              Zimnica se sprema naveliko. Pijace su prepune paprika, paradajza, krastavaca, ima svega i svačega, samo treba otvoriti novčanik i zasući rukave i zime za nas neće biti. A mi, Srbi smo poznati po tome, ogrev i zimnicu moramo obezbediti za zimu, a za drugo šta ostane. Naravno da sam i ja jedna od takvih, pa sam se bacila na posao. Ovo sam spremala odokativno, ne možete pogrešiti sa količinom namirnica.
Potrebno je:
oko 5 kg paprika (najbolje crvenih, ja sam koristila i žute)
oko 2 kg crvenog paradajza
oko 3 dl ulja
so po ukusu
1-2 kašike sirćeta
Priprema:
              Ispecite papriku, oljuštite je i iscepkajte na trake. Paradajz ispecite, oljuštite i krupno isecite. 
             U šerpu zagrejte ulje i ubacite papriku da se prži. Nakon dvadesetak minuta dodajte i paradajz i pržite dok ne ispari višak tečnosti. Pri kraju prženja posolite po ukusu i na samom kraju dodajte sirće. Potpuno čiste tegle stavite u rernu da se sterilišu i u vruće sipajte gotovu smesu. Dobro zatvorite poklopcem, ušuškajte ih i tako ostavite dok se potpuno ne ohlade. A, onda pravac u ostavu! Zimi koristite kao namaz na hleb ili pržite sa jajima ili dodajte beli luk i sirće i koristite kao salatu...
PS. Ako želite možete dodati kesicu konzervansa pre stavljanja u tegle. Ja ga ne dodajem.

субота, 24. септембар 2011.

Piletina sa povrćem


Potrebno je;
manje pile (bataci, karabataci, krilca, belo meso)
desetak paprika (crvenih, žutih)
2-3 paradajza
1 manja tikvica (može a ne mora)
glavica crnog luka
1-2 češnja belog luka
1 jaje
kisela pavlaka
rendani  kačkavalj ili domaći tvrđi sir
ulje, so, biber, suvi začin
Priprema:
             Na ulju kratko propržite piletinu pa dodajte seckan crni luk, seckanu papriku i posle desetak minuta ubacite seckanu tikvicu i seckan paradajz. Još malo dinstajte i dodajte seckan beli luk, posolite, pobiberite i dodajte i suvi začin po želji.









             Sve ovo preručite u vatrostalnu posudu. Posebno izmešajte kiselu pavlaku sa jajetom i prelijte preko smese. Odozgo narendajte sir i pospite seckanim peršunom. Stavite u rernu i pecite dok ne porumeni.



             Ovo jelo je moja lična improvizacija, jer mi se često dešava da od namirnica koje mi se nalaze u frižideru, nešto napravim odokativno, i u većini slučajeva moji ukućani budu oduševljeni. Tako je bilo i ovog puta. Malo se hvalim, zar ne?!









недеља, 18. септембар 2011.

Kolač sa jagodama

            Jednostavan i brz kolač, mekan i sočan, lagan i osvežavajući. Prvi put sam ga pravila, možda nije baš lep na oko, ali vredelo je, brzo je pojeden.
Potrebno je:
3 jaja
200 g šećera
120 ml ulja
1 dl soka od jagoda
300 g brašna
1 prašak za pecivo
250 g jagoda
oko 2 kašike gustina
Priprema:
             Umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, sok od jagoda a zatim umešajte brašno sa pr. za pecivo. Na kraju dodajte i pire od jagoda. Pecite kolač na 180 stepeni oko 40 minuta.
Kad se ispeče još topao kolač prelijte prelivom (želeom) od jagoda koji pripremite tako što u vreo sok umešate gustin i kratko prokuvate.                                                                                                               

уторак, 13. септембар 2011.

Prženija

             Volim papriku u svim varijantama, volim i bećarac, ali najviše volim kada je spremim na ovaj način.
Brzo, jednostavno i ukusno, za doručak, večeru a može i kao dodatak uz neko meso za ručak.
Potrebno je:
nekoliko svežih paprika
nekoliko svežih paradajza
nekoliko jaja
so i ulje
Priprema:
              Paprike operite, izvadite im drške sa semenom i svaku posolite iznutra. Paradajz oljuštite. Na ulju ispržite cele paprike i kad malo omekšaju dodajte paradajz isečen na krupne komade. Pržite 2-3 minuta pa na to bacite cela jaja. Malo ih razdvojte viljuškom, posolite još malo po ukusu i poklopite. Pržite još neki minut i tako toplo poslužite uz sir, kajmak ili što god vi želite.

четвртак, 8. септембар 2011.

Lisnate kifle

           Postoje razne varijante slanih kifli, a ja često pravim baš ove, listaju se a ne iziskuju puno vremena i truda. Doduše, mogu biti i u slatkoj varijanti, ali, za večeru moji više vole nešto slano.
Potrebno je:
750 g brašna
1/2 l mleka ili vode (a može i pola-pola)
2 kašičice šećera
kocka kvasca
1/2 pakle margarina (za sve namene)
1 jaje
2-3 kašičice soli i
susam
Priprema:
             Zamesite brašno, kvasac i šećer sa mlekom ili vodom. Ostavite da malo naraste i potom testo razvaljajte u obliku valjka. Podelite ga na 3-4 dela (zavisi kolike će biti kifle).  Posebno umutite viljuškom margarin sa žumancetom i solju. Svaki deo razvucite oklagijom i pravite osmine. Svaku premažite pripremljenim margarinom i uvijajte u kifle. Po želji možete staviti i malo sira, što sam ja ovog puta uradila, ali nije neophodno.
             Ređajte kifle u podmazan pleh i svaku premažite umućenim belancetom a odozgo pospite susamom. Stavite da malo narastu i pecite.
            PS. Još su lepše ako pre pečenja, preko svake kifle stavite po malo margarina.

петак, 2. септембар 2011.

Pečene paprike sa sirom i pavlakom

Potrebno je:
oko 15 pečenih paprika (crvenih, žutih)
oko 200 g tvrđeg sira
čaša kisele pavlake
2 jaja
so, peršun, biber i
malo ulja
Priprema:
              Na dno vatrostalne posude, stavi malo ulja i poređaj jedan sloj pečenih paprika presečenih na pola, malo ih posoliti i pobiberiti, pa ih premažite tanjim slojem kisele pavlake. Preko nje narendajte sir, pa stavite drugi deo paprika, pa rendani sir. Zatim izmešajte jaja sa ostatkom kisele pavlake i prelijte preko sira. Pospite odozgo peršun, poprskajte uljem i stavite u rernu da se dobro zapeče.

четвртак, 1. септембар 2011.

Pasterizovana paprika sa paradajzom

            Počela sam da spremam i slanu zimnicu. Evo jednog recepta, po prvi put ga i sama isprobavam, a verujem da ću i ubuduće, obzirom na način na koji se priprema.
Potrebno je:
2,5 kg paradajza (ja sam koristila onaj duguljast, mesnat)
1,5 kg paprika (crvenih, žutih)
3 glavice crnog luka
nekoliko čena belog luka
Za marinadu:
3 l vode
3 kašike soli
7 kašike šećera
3 kašike sirćeta
3 kašike ulja
2 lorbera
biber u zrnu
Priprema:
            Paprike presecite na pola (ukoliko su krupne) a paradajz ostavite ceo. Crni luk isecite na kolutove.  Povrće ređajte u čiste tegle a između stavljajte beli luk.
            Od navedenih sastojaka napravite marinadu i vrućom nalijte tegle. Zatvorite hermetičkim zatvaraćem i pasterizujte  tegle 10-12 minuta. Ostavite ih da se ohlade u vodi i hladne smestite u ostavi.