понедељак, 31. октобар 2011.

Baklava bez kora

             Desi mi se naravno, da u kući nemam gotove kore za pitu ili baklavu i tada napravim ovu brzu i jednostavnu bez kora, koju vam preporučujem, ukoliko vam se najave iznenadni gosti.
Potrebno je:
2 jaja
150 gr šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika griza
12 kašika brašna
200 gr mlevenih oraha
pola praška za pecivo
50 g seckanih oraha
Za preliv:
500 gr šećera
Priprema:
             Umutite penasto jaja sa šećerom a zatim dodajte mleko, ulje, griz, mlevene orahe i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Masu izručite u podmazan i brašnom posut četvrtast pleh. Odozgo pospite seckane orahe i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni.
             Ja volim ukus karamela, pa zbog toga ovu baklavu prelivam sirupom koji pripremam na ovaj način: šećer stavim da se malo otopi (karamelizuje) u suvoj šerpi, tada dodam 2 dl vode i skuvam ređe nego za slatko. Ostavim da se sirup ohladi.
             Ispečenu i ohlađenu baklavu isecite na kocke ili rombove i prelijte sirupom.
           

понедељак, 24. октобар 2011.

Častim za moj 100-ti post

            Razmišljala sam kako da ovaj, za mene jubilarni, 100-ti post ne bude klasičan sa receptom, pa sam rešila da uz pomoć moje kreacije Bubamare i pesmice:"Let, let, buba maro, dovedi mi goste!" pozovem sve vas, meni drage blogere, da budete uvek moji dragi gosti na ovom blogu, kao i na drugom blogu http://zorinkutak.blogspot.com/, koji se razlikuje od ovog. Kako sam napravila Bubamaru, videćete baš na njemu.
            Moram priznati, da nisam imala baš puno vremena za svoje blogove, obzirom da sam čuvala ovog mog mlađeg unuka, a, pošto je pre nedelju dana krenuo u vrtić, nadam se da ću se sada više pozabaviti svojim blogovima, kao i praćenjem vaših.
            Želim da vas podsetim, da često smišljam svoje recepte, modifikujem već postojeće i improvizujem nešto sasvim novo. U tome prosto uživam, pa šta ću!?
            A sada, izvolite, malo se poslužite! Prvo topla čorbica od povrća, da se zagrejete, obzirom na hladno vreme napolju:
            Verujem da svi volite roštilj, ovo nije pravio roštilj majstor, već moja malenkost, ali poslužiće...

            Posle ovoga sigurno bi prijalo neko pivce ili neko dobro vino, ali ovoga puta ćemo bez alkohola. Zasladite se malo kolačima i mojim domaćim sokom od višanja !

            Uživajte uz ovaj mali vodopad i uz šoljicu tople kafe (kliknite na nju)!


                                                                                                          

субота, 22. октобар 2011.

Grožđe (posno)


Potrebno je:
250 gr ratluka
250 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha
100 gr prah šećera
100 gr čokolade za kuvanje i
sok od 1 limuna
Priprema:
          Sve sastojke, osim čokolade, zamesite sa 2-3 kašike mlake vode i od ukupne mase napravite 15 kuglica. Svaku kuglicu rukama napravite u obliku valjka.
Najpre poređajte pet valjka, jedan do drugoga i prelijte delom rastopljene čokolade. Preko poređajte četiri valjka, pa prelijte rastopljenom čokoladom, zatim tri valjka, pa prelijte čokoladom, pa dva valjka, pa čokolada i na kraju jedan valjak pa sve premažite ostatkom rastopljene čokolade.
                                   


петак, 21. октобар 2011.

Sušene paprike i paradajz

           Moj suprug, od kada je u penziji, više vremena provodi u svojoj baštici nego u kući. Tu na površini od oko 2 ara ima od svega po malo i od ranog proleća do kasne jeseni, tu se, kaže rekreira, a bogami imam i ja koristi od te njegove rekreacije. Evo, vidite kako je nanizao svoju papriku i svaki dan je iznosio na sunce kako bi se sušila. Nažalost, ovo podneblje joj baš ne odgovara ali biće nešto od nje.
            A evo, ovog leta sam probala da sušim i paradajz i mogu vam reći da sam zadovoljna, obzirom da mi je ovo prvi put da ga sušim. Sušila sam ga na jakom Suncu i osušio se za 4-5 dana. Ovaj paradajz je takođe proizvod mog supruga.
            Svaki sam prepolovila, izvadila semenke ( mada on ima vrlo malo semenki) i ređala u velike plehove. Svaki dan sam ih okretala, mislim paradajz (ne plehove) i moj se paradajz očas osušio.

          Iz priloženog se vidi da je Sunce bilo toliko jako, da mi je paradajz negde i izgoreo - pocrneo, mada ne smeta, biće iskorišćen u svakom slučaju.
          Kada sam već ovde, da vidite i moje feferone iz bašte. Obožavamo ljuto i nešto feferona sam nakratko ispekla i stavila u kese pa u zamrzivač, a nešto i stavila u tegle, jer volimo zimi kisele uz podvarak, sarmu...

Potrebno je:
ljute papričice (feferonke)
sirće
so, šećer i
voda
Priprema:
           Operite papričice, isecite drške i poređajte u tegle. Skuvajte 1/3 vode i 2/3 sirćeta, dodajte soli po ukusu i kašiku šećera i ostavite da se ohladi. Hladnim presolcem prelijte tegle, poklopite tacnom i ostavite do sutradan da stoje. Ukoliko upiju tečnost, dolijte sirćeta i zavežite tegle.

Pasterizovani kornišoni

             Septembar je prošao, zimnicu što sam spremila, spremila sam i gledajući svoje slike na računaru, vidim da nisam postavila recept po kome godinama pripremam kisele krastavčiće (kornišone). Verujte da sam isprobavala razne recepte i od kada sam prvi put koristila ovaj recept, koji sam dobila od jedne svoje prijateljice, više nemam dilemu kako ostaviti kornišone za zimu. Svi ih volimo, jer imaju ukus onih kupovnih, fabričkih.
Potrebno je:
oko 6 kg kornišona
Za preliv:
1 litar sirćeta
3 litara vode
200 gr šećera
100 gr soli
slačica, korijander, mirođija(može suva)
Priprema:
            Svaki kornišon dobro operite (ja koristim oštru stranu sunđera) i ređajte u tegle.
Za preliv skuvajte vodu, šećer, so i sirće. Kad provri dodajte slačicu, korijander i mirođiju. Vrelim prelivom nalijte tegle.
U veliki lonac nalijte vodu, stavite tegle i postepeno zagrevajte do momenta strujanja vode. Znači, ne treba da ključa, već do tačke ključanja i tako pasterizujte oko dvadeset minuta. Isključite i ostavite u loncu sa vodom dok se ne ohladi. Na ovaj način meni kornišoni traju i do dve godine.

PS. Ukoliko ne želite da pasterizujete kornišone, možete ih pripremiti na isti način, samo što u preliv dodate po 1 konzervans i 1 vinobran. Vrelim prelivom nalijete tegle do vrha, dobro zatvorite original poklopcem i ušuškajte u ćebe da se postepeno hlade.







четвртак, 20. октобар 2011.

Sir sa šunkom i jajima iz rerne

            Ovo brzinsko jelo možete spremiti svojim ukućanima za doručak ili večeru. Jednostavno je za pripremu, nije skupo a ukusno je. Ovo je količina namirnica je za 2 osobe.
Potrebno je:
150 gr sira (običnog ili feta)
200 gr šunke (salame)
3 jaja i
malo prezle
Priprema:
            U manju posudu (može vatrostalnu) stavite prezle pa polovinu rendanog sira, preko sira polovinu iseckane (rendane) šunke a preko šunke razbijte cela jaja. Preko jaja ostatak šunke pa ostatak sira.
Ovu posudu stavite u veći sud u koji ste sipali vodu, pa sve stavite u rernu oko 20 minuta.

недеља, 16. октобар 2011.

Puding - kremasta pita

Potrebno je:
4 jaja
200 g šećera + 4 kašike
1 lit. mleka
1 dl ulja
200 g brašna
2 pudinga od vanile
2 vanil šećera
1 pr. za pecivo
2 kesice šlaga
1 dl vode
Priprema:
             Dobro umutite jaja sa 200 g šećera, dodajte ulje, vodu, 1 vanilu i na kraju lagano umešajte brašno sa pecivom. Sipajte u podmazan i brašnom posut pleh.
Posebno skuvajte puding od vanile u mleku, kome ste dodali 4 kašike šećera i 1 vanilu. Ovo kašikom sipaj na predhodnu masu u plehu. Puding pada pri dnu a predhodna masa se podiže gore, ne brinite, tako treba.


           Pecite oko 45 minuta na 150 stepeni. Kada se ohladi odozgo stavite umućen šlag.
            Možete izrendati čokoladu, a ne morate. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru i uživajte.

понедељак, 3. октобар 2011.

Šnite sa jagodama


Potrebno je:
500 gr šlag pene
5 dl kisele vode
čaša kisele pavlake
2-3 kašike šećera
150 gr mlevenog keksa
150 gr celog plazma keksa
200 gr jagoda svežih ili zamrznutih
Priprema:
           Šlag umutite sa šećerom i kiselom vodom. Dodajte kiselu pavlaku i lagano mutite da se smesa ujednači. Smesu podelite na dva dela. U jedan deo dodajte mlevenu plazmu a u drugi polovinu ispasiranih jagoda. Keks umačite u sok od jagoda (može i u mleko) i ređajte na posudu. Premažite šlagom sa keksom, preko poređajte jagode i nanesite šlag sa pasiranim jagodama.
PS. Ja sam  preko šlaga sa jagodama stavila beo šlag ali ne mora. Umesto jagoda možete koristiti maline a umesto plazma keksa možete poređati piškote, što je još bolje.