понедељак, 28. мај 2012.

Torta sa šljivama

       Ovaj post ću napisati više iz razloga što sam juče, napisala post Osećam potrebu da ovo podelim sa vama na mom blogu http://zorinkutak.blogspot.com/ i obzirom da nije prikazan na Bloger listi za čitanje, ne znam zašto i kako, pa ću sada videti da li će ovaj post biti vidljiv na ovom mom blogu.
          Obzirom da sam imala sveže šljive u zamrzivaču, htela sam da ih se "otarasim", pa sam izmislila recept i nastala je ova torta. Nije nešto na izgled ali ukusna je, verujte mi na reč.
Potrebno je:
Za testo: 2 jaja, 100 gr šećera, 60 ml ulja, 125 gr brašna, oko 4 kašike nekog soka (ja sam koristila onaj sok koje su ispustile šljive), 2 kašičice pr. za pecivo.
Za beli krem: 1/2 l mleka, šećera po ukusu, oko 5-6 kašika griza i 1 kesu šlag pene.
I još: oko 300 gr. prepolovljenih šljiva i 100 gr šećera.
Priprema:
           Na suvi okrugli pleh (tepsiju), stavite 100 gr šećera i u vrelu rernu ostavite nekoliko minuta da se otopi. Izvadite iz rerne pa preko otopljenog šećera rasporedite šljive i vratite u rernu. Pecite oko 10 minuta. U međuvremenu umutite mikserom najvećom brzinom jaja, šećer, ulje i sok, pa na kraju umešajte brašno pomešano sa pr. za pecivo. Sipajte preko šljiva i vratite u rernu. Pecite oko pola sata. Ispečeno izvadite, malo prohladite i okrenite na okrugli oval, tako da šljive budu gore.
       Za krem skuvajte mleko sa šećerom i grizom. Sklonite sa vatre pa ga umutite mikserom, dok postane penasto. Kada se prohladi umešajte u to umućen šlag.
       Premažite šljive ovim kremom i odozgo možete posuti struganom čokoladom ili ml. orasima...

петак, 18. мај 2012.

Stella torta


                      



Recept za ovu tortu sam pronašla ovde, ali sam ja nešto izmenila i krajnji rezultat je ovaj.
Potrebno je (po mojoj verziji):
Za smeđu koru:
5 jaja
5 kašike šećera
3 kašike brašna
150 gr ml. oraha i
1/2 kesice praška za peciv
Za belu koru:
5 belanaca
200 gr šećera
1 kesica vanile
pola kašičice sirćeta
Za krem:
5 žumanaca
3 kašike brašna
1 puding od vanile
6 dl mleka
150 gr prah šećera
200 gr mlevenih oraha
200 gr margarina

Za grilijaž (krokant):
7 kašike šećera
100 gr seckanih oraha
Priprema:
               Mikserom umutite belanca, dodavajući šećer, pa u umućen šam dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju lagano umešajte brašno sa pr. za pecivo i orahe. Koru pecite u veći četvrtast pleh obložen pek papirom i pecite na 170 st. do pola sata. Kada se ohladi presecite je uzdužno na pola. Možeteje peći i u okruglom plehu pa je presecite na pola.
               Za belu koru dobro umutite belanca sa dodatkom šećera i vanile. Pri kraju dodajte sirće i pecite koru u istom plehu najpre na 150 st. a onda smanjite na 100 i ostavite do sat vremena kako bi se dobro osušila. Ja sam ovde napravila grešku, jer u original receptu piše da se peče na 100 st. ali mi je ostala dosta vlažna. Ohlađenu koru takođe podelite na dva dela.

            Za krem umutite žumanca, puding od vanile i brašno u malo oduzetog mleka od navedene količine, pa sve skuvajte u ostatak provrelog mleka. Kada se zgusne, sklonite pa u mlak krem dodajte margarin predhodno umućen sa prah šećerom. Na kraju u to umešajte i ml. orahe.
            Za grilijaž istopite kristal šećer i dodajte orahe. Izručite na uljem podmazan tanjir, pa kada se ohladi sameljite na mašini za orahe ili u blenderu.
            Tortu slažite ovim redom: smeđa kora - deo krema - bela kora - grilijaž - bela kora - krem - smeđa kora. Odozgo koru ukrasite po želji šlagom ili je prelijte čokoladom.

понедељак, 14. мај 2012.

Hačapuri


Ovo je jedan poznat gruzijski kvasni hleb koji se može napraviti u više oblika. Ja sam pravila u obliku čamca a recept sam uzela ovde hačapuri, koji je zaista jednostavan i zahvalan, obzirom da ne zahteva puno namirnica. Preporučujem vam da pogledate verziju i na ovom video klipu...

Potrebno je:
400 gr brašna
1 1/2 dl vode
10 gr kvasca
1 jaje
kašika margarina
so i šećer
300 gr sira
2-3 jaja
Priprema:
Razmutite kvasac u malo vode sa šećerom i ostavite da kisne oko 10 minuta. U posudu sipajte brašno, dodajte jaje, margarin, uskisao kvasac i so. Umesite testo i ostavite da kisne (odmara) pola sata. Tada ga razmesite i podelite na 3-4 jufke. Svaku jufku razvucite 3-4 sm debljine u jajastom obliku. Na sredinu testa stavite deo izdrobljenog sira, pa stranice podvijte kao na slici sa jedne i druge strane. Krajeve zavrnite. To isto uradite i sa ostalim jufkama. Stavite u podmazan pleh i pecite oko 10-15 minuta, pa izvadite iz rerne. Na svaki hačapuri razbijte po 1 celo jaje i vratite u rernu da se peče još oko 5 minuta, tj. dok se jaja blago ne zapeku. Izvadite iz rerne i premažite hačapuri sa malo margarina. Služite toplo uz mladi luk, jogurt itd.


среда, 2. мај 2012.

Kolač sa kiselim mlekom i višnjama

Recept za ovaj kolač sam već postavila kao kolač sa jogurtom samo, razlika je u tome što sam sada koristila liselo mleko umesto jogurta i odozgo sam poređala višnje. Premazala sam umućenim šlagom i dobila jednu sočnu i voćnu poslasticu. Umesto višanja može se koristiti i drugo voće, ali ja sam izabrala višnje, zbog svoje blage kiselosti, tako da one daju osvežavajući ukus ovom jednostavnom kolaču, bez jaja.