понедељак, 25. јун 2012.

Todine zvrk tikvice

           Ovaj interesantan recept sam pronašla na Coolinarici i naravno, isprobala ga. Postaviću potrebne sastojke i slike, a ukoliko se i vama dopadne, pogledajte način pripreme ovde http://www.coolinarika.com/recept/todine-zvrk-tikvice/
Potrebno je:
4 mlade tikvice
3 jaja
150 gr feta sira
1 dl mleka
2 kašike kisele pavlake
1 kašika brašna
so i biber po ukusu






субота, 23. јун 2012.

Kolač od maka


           Nisam baš neki ljubitelj maka, ali, obzirom da sam ga kupila pre više od mesec dana, rešila sam da ga upotrebim i odlučila sam se za ovaj jednostavan recept, bez jaja i tako mi se ukus kolača svideo, da ću ga ubuduće češće praviti.
Potrebno je:
2 čaše (od jogurta) mleka
2   "          "      šećera
1   "          "      ulja
3   "          "      brašna
200 gr  nemlevenog maka
1 prašak za pecivo
Za preliv:
100-150 gr čokolade za kuvanje
3 kašike šećera
3 kašike ulja i
1 dl vode
Priprema:
              U posudu stavite mleko, šećer, ulje, brašno, pr. za pecivo i mak i sve izmešajte u jednoličnu masu. Sipajte u pleh, podmazan uljem i posut brašnom. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
U međuvremenu stavite čokoladu, šećer, vodu i ulje da se otope i sjedine. Pečen kolač prelijte ovim prelivom i ostavite da se dobro ohladi, pa ga secite na željene kocke.

    





недеља, 17. јун 2012.

GREŠNE KOCKE

           Ako nemate puno vremena, a vaš organizam traži nešto slatko, evo jednog recepta koji je tako jednostavan i brz, a da tako brzo  podigne vaš hormon sreće i zadovoljstva...

Potrebno je:
225 gr maslaca ili 250 gr margarina
300 gr keksa običnog ili plazma
3 kašike meda
50 gr kakaoa
300 - 400 gr čokolade za kuvanje
Priprema:
             Na laganoj vatri rastopite maslac (margarin), med i kakao, pa umešajte mrvljeni keks. Masu ujednačite i rasporedite, tapkajući u manji pleh ili neku tacnu. Ostavite da se prohladi.

U međuvremenu istopite čokoladu sa vrlo malo mleka, pa je prelijte preko predhodne mase. Kada se čokolada ohladi, tj. stegne, secite na kocke željene veličine. Uživajte u ne tako preslatkom dezertu, gde se, kako vidite, ne dodaje šećer.






петак, 8. јун 2012.

UŠTIPCI (mekike)

           Postoji više recepata za uštipke, ali ih ja, moram priznati najčešće pravim na ovaj način. Jednostavno, brzo, bez zamazivanja ruku testom, a što je najvažnije, uopšte ne upijaju masnoću, mekane kao "duša". Često ih spremam a najčešće za večeru, kada nemam dovoljno hleba a i uz hleba...

Potrebno je:
oko 350- 400 gr brašna
1 celo jaje
1/2 kocke svežeg kvasca
(može i suvi u zamenu)
oko 3 dl vode ili mleka
1-2 kašičice šećera
1-2      "      soli i
ulja za prženje
Priprema:
             U veći sud  za mućenje rastopite kvasac u 1 dl mlakog mleka, dodajte jaje, šećer, so, brašno i uz dodatak mlake vode ili mleka oko 2 dl, mutite mikserom (sa dodatkom za mućenje testa), nekoliko minuta, sve dok se ne dobije gustina testa, koje se može vaditi kašikom. Pogledajte kako izgleda:

         Umućeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste, oko pola sata.

          Testo vadite kašikom i pržite na zagrejanom ulju. Kašiku predhodno umočite u ulje, kako biste lakše skinuli testo drugom kašikom. Uštipci brzo narastu i za vrlo kratko vreme budu isprženi.

         Uštipke služite sa sirom, džemom, prah šećerom i sl. Naravno dobro je popiti uz njih jogurt, kiselo ili obično mleko i sl. Sve je stvar ukusa i želje. Uživajte!

уторак, 5. јун 2012.

Baklava sa višnjama

        Postoje razne verzije baklava a ja sam ovog puta, obzirom da je sezona višanja, napravila ovu  baklavu, koja svojom blagom kiselošću, baš osvežava i diže raspoloženje.

Potrebno je:
1/2 kg kora za pitu (baklavu)
2 jaja
1 1/2 šolje šećera
1/2 šoljice ulja
1 čaša kiselog mleka
1 pr. za pecivo
150 gr seckanih oraha
oko 1/2 kg. višanja
oko 50 gr suvog grožđa
vanilin šećer
cimeta po želji
Za sirup: 200 gr šećera, 4 dl vode, limun i vanilin šećer
Priprema:
            Za fil umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje , pr. za pecivo i kiselo mleko. Orahe sitno iseckajte i pomešajte ih sa suvim grožđem, vanilim šećerom i cimetom. Višnjama izvadite koštice. Za preliv baklave kuvajte šećer sa vodom oko 20 minuta, pa dodajte isečen limun na kolutove i vanilin šećer i sklonite.
            Na podmazan pleh stavite koru, poprskajte je uljem, stavite drugu koru, premažite sa malo fila, preko fila pospite malo suve mešavine, pa poređajte malo višnje. Tako ponavljajte sve dok ne utrošite sve kore. Poslednju koru isecite na rombove i premažite ostatkom fila.

        Baklavu pecite oko 40 minuta u zagrejanoj rerni, odnosno dok ne porumeni. Pečenu baklavu prelijte mlakim sirupom. Ostavite da upije svu tečnost, dobro je rashladite i uživajte!

  


субота, 2. јун 2012.

BRZE SLANE KROFNE

        Od moje majke sam naučila da spremam ove slane krofne i verujte, ona ih je pravila odokativno i tako ih i ja pravim i oduševljena sam se njihovim izgledom, ukusom a i brzinom pripreme (potrebno je najviše pola sata). Nikada ne možete pogrešiti u meri i uvek će vam uspeti. Unutra su šuplje a možete ih praviti i u obliku jastučića (empanada), puniti ih raznim nadevom...

Potrebno je:
1 jaje
oko 150-200 gr sitnog sira (sa malo presolca)
(umesto presolca od sira još bolje 1/2 čaše jogurta)
1 kašičica sode bikarbone
1    "    "   praška za pecivo
brašna po potrebi
ulje za prženje
Priprema:
            Stavite u posudu jaje, sir sa presolcem ili jogurtom, sodu bikarbonu, pr. za pecivo i zamesite rukama, dodavajući brašna dok ne dobijete testo srednje mekoće. Dobro ga rukama umesite pa oklagijom rastanjite u koru debljine najviše 5 mm.
Čašom vadite krugove i pržite na vrelom ulju, kao i svake druge krofne, oko minut sa jedne i minut sa druge strane. Ja sam pravila i pomoću kalupa i punila ih kačkavaljem i suvim vratom.



          Ove krofne ne upijaju masnoću, pa i nije potrebno da se stavljaju na salvetu za upijanje viška masti.