недеља, 30. септембар 2012.

Pasterizovan paradajz za zimu


      Ovako ostavljen paradajz možete zimi koristiti kao salatu ili kao dodatak jelu.
Potrebno je:
3 kg paradajza
3-4 kašike soli
3 kašike šećera i
veza peršunovog lista
Priprema:
         Čvrst, zreo paradajz operite i oljuštite (najlakše se ljušti ako ga na kratko potopite u vrelu vodu). Isecite ga na krupnije komade, dodajte so, šećer i peršun i lagano izmešajte. Sipajte paradajz u dobro oprane tegle, zatvorite ih metalnim poklopcem, stavite u veći sud, u koji nalijete vodu skoro do poklopca i zagrevajte je do ključanja. Tada smanjite temperaturu i ostavite da voda struji još najmanje 20 minuta. Tada isključite ringlu i ostavite tegle u vodi dok se potpuno ne ohlade. Tek tada ih smestite sa ostalom zimnicom.


Nepečena torta sa bananama



Potrebno je:
1/2 l mleka
2 pudinga od vanile
3 kašika šećera + 4 kašike
1/2 pakle margarina
oko 250 gr petit keksa
100 gr  orah
1 vanilin šećer
4-5 banana
1 kesica šlaga u prahu
Priprema:
              U jednom sudu lagano otopite 4 kašike šećera pa dodajte orahe. Sve izmešajte 2-3 minuta pa izručite na uljem podmazan tanjir. Kada se ohladi sameljite, tj. napravite grilijaž. Posebno skuvajte puding u mleku po uputstvu na kesici. Kada se malo prohladi dodajte margarin umućen sa 3 kašike šećera i sve dobro umutite mikserom.

                 U puding umešajte grilijaž pd oraha, krupno izlomljen keks i banane isečene u kolutove.                                                                                                  
           
                     Dobijenu smesu preručite na odgovarajuću okruglu ili četvrtastu tacnu i rastanjite je.
           
                         Tortu premažite umućenim šlagom prema uputstvu na kesici. Ostavite je u frižider da se dobro ohladi pa je služite.

субота, 1. септембар 2012.

DŽEM OD ŠLJIVA, PEČEN U RERNI

         Dok još uvek ima šljiva, predlažem vam da pripremite ovaj starinski, zdrav džem, koji mogu koristiti i oni koji izbegavaju šećer, a uz to ostaju ljuske, koje ja posebno volim da vidim u džemu...

         Potrebne su vam samo zrele šljive, količina nije bitna, zavisi koliko ih imate ili koliko želite. Dakle, operite šljive i izvadite im koštice. Stavite ih u veći, dublji pleh ili tepsiju i rasporedite ih.

          Stavite sud sa šljivama u rernu i uključite je na 250 stepeni. Ostavite ih da se peku, bez ikakvih dodataka. Nakon dvadesetak minuta smanjite na 150 stepeni i malo odškrinite rernu (pomoću varjače i sl.) kako bi izlazila para.

               Pecite još oko sat vremena, videćete po gustini šljiva ali nemojte da budu potpuno suve, jer će se prilikom hlađenja zgusnuti. Gotov i vruć džem sipajte u dobro oprane i u rerni zagrejane tegle, zatvorite ih original poklopcem i ostavite umotane u ćebe (ušuškane) kako bi se postepeno hladile. Potpuno hladne ostavite sa ostalom zimnicom.