петак, 30. новембар 2012.

"Medveđa šapa" od svinjskog mesa

       Ovo interesantno jelo našla sam na jednom ruskom sajtu, svidelo mi se i odmah sam ga isprobala.
Potrebno je:
300 gr svinjskog mesa
500 gr krompira
2 jaja
manja glavica crnog luka
3 čena belog luka
100 gr kačkavalja
so i ml. biber
ulje za prženje
Priprema:
        Isecite meso na malo deblje šnicle, veličine dlana, malo ga izlupajte tučkom, posolite i pobiberite i pospite sitno seckanim belim lukom. Krompir operite, oljuštite i izrendajte. Crni luk sitno iseckajte i dodajte ga krompiru. Lagano viljuškom umutite jaja i njih dodajte u predhodnu smesu, pa je posolite i pobiberite.Lagano izmešajte smesu viljuškom.

Uzmite jednu šniclu, stavite je na smesu, pa je dobro uvaljajte u nju. Sada stavite šniclu na dlan, sa stranom uvaljanoj u masu, pa i drugu stranu takođe uvaljajte, tj. stavite preko nje pripremljenu smesu. Tako uradite i sa ostalim šniclama.
Pripremljene šnicle pržite na zagrejanom ulju, nekoliko minuta sa jedne strane, okrenite ih pa ih pržite i sa druge strane, dok ne porumene.
Ispržene šnicle stavite u vatrostalni sud, izrendajte preko njih kačkavalj i stavite u zagrejanu rernu na 180 st. oko 15-20 min. dok se kačkavalj ne otopi.
   
           PRIJATNO!!!

уторак, 27. новембар 2012.

"NEGRESA KOLAČ"

        Postoje više verzija za ovaj kolač, može biti i posan, a ja sam ga modifikovala i dobila ovaj, jednostavan i brz kolač..

Potrebno je:
1 čaša kiselog mleka (ili gušćeg jogurta)
1  čaša šećera
1/2  čaše ulja
2 čaše brašna
3 kašike kakaoa
1 kašičica sode bikarbone
nekoliko kašika džema po izbor
Za preliv:
2 štangle čokolade za kuvanje
5 kašike šećera
2-3 kašike kakaoa
oko 20 gr margarina
1-2 kašike ulja
Priprema:
               U jedan sud pomešaj kiselo mleko, šećer i ulje. U drugi brašno, sodu bikarbonu i kakao. Obe mase sjedini i dodaj džem. Sve dobro izmešaj, izruči na podmazan i brašnom posut kalup za pečenje (okrugao ili četvrtast) i pecite u rerni na 200 st oko 15-20 minuta.


               
Za preliv u sud stavite navedene namirnice i pustite da kuva uz mešanje, dok se ne dobije tečna čokoladna krema.
Prelijte preko ispečenog kolača, a možete i prvo iseći na željene komade, pa ih tek onda preliti mlakim kremom.


уторак, 20. новембар 2012.

RUM PITA

        Ovu pitu sam često jela kod svoje ćerke, oduševila sam se koliko je ukusna, uzela sam recept i konačno je i sama napravila.

Potrebno je:
Za kore:
400 gr brašna
100 gr masti
100 gr šećera
1 jaje
1 pr. za pecivo
malo mleka
              Umesite testo od navedenih namirnica i podelite ga na tri lopte. Svaku loptu što tanje razvucite oklagijom i ispecite kore na prevrnutom plehu (okruglom ili četvrtastom). Kore se brzo ispeku.
Za krem:
3/4 l mleka
5 kašike brašna
15 kašike šećera
250 gr margarina
2-3 kašike kakaoa
malo extrakta ruma
100 gr čokolade
                Od mleka, šećera i brašna skuvajte krem, malo ga prohladite pa u njega dodajte predhodno umućen margarin. Krem podelite na dva dela pa u jedan dodajte kakao a u drugi rum.
                Na odgovarajuću tacnu stavite prvu koru, premažite je kremom sa kakaom, pa drugu koru, premažite kremom sa rumom, pa treću koru preko koje stavite glazuru od čokolade.


уторак, 13. новембар 2012.

KARAMEL TORTA

             Moj mlađi unuk je napunio 4 godine i za svoj rođendan je poželeo da mu napravim njegov omiljeni lik, spajdermena. Naravno, ja sam se svojski potrudila da mu ispunim želju i kako-tako spajdermen se našao na torti. Odlučila sam se da to bude torta sa ukusom karamela, neka moja improvizacija...

Potrebno je: 
Za  tri kore:
12 belanaca + 3 cela jaja
15 kašika šećera
30 kašika ml. oraha
3 ravne kašike brašna
             U sud za mućenje stavite 4 belanca i 1 celo jaje, kratko umutite mikserom, pa dodajte 5 kašike šećera. Nastavite sa mućenjem još nekoliko minuta, pa lagano (ne mikserom) umešajte 10 kašika oraha i 1 kašiku brašna. Nemojte da vas buni što smesa izgleda ređe no uobičajeno, jer tako treba. Izlijte smesu u okrugli kalup za pečenje koji ste predhodno obložili papirom za pečenje i pecite koru na 180 st. oko pola sata. (Probajte čačkalicom da li je suva).
Na ovaj način ispecite još dve kore.

Za krem:
12 žumanaca
10 kašike šećera
250 gr margarina
1 kesica pudinga od karamela
4 dl mleka
                U jedan sud umutite žumanca, dodajte puding i oko 1 dl mleka i sve dobro sjedinite. U drugom sudu otopite šećer (karamelizujte), sklonite sa ringle i nalijte ostatak mleka. Vratite na ringlu, dodajtepredhodnu smesu od žumanaca i pudinga i sve zajedno kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. U prohlađen krem umešajte predhodno penasto umućen margarin. Mikserom sve dobro sjedinite i krem je gotov.
Za prelivanje kora:
2 kesice karamela
3-4 dl mleka
                 Karamele otopite u mleku i time prelijte sve tri kore. Na tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je kremom, stavite drugu koru pa i nju premažite kremom. Preko krema stavite i treću koru, koju možete takođe premazati kremom, ali sam je ja prelila čokoladom, kako bih na tortu stavila spajdermena. Tortu ukrasite po želji.

                       
            Spajdermena sam radila po ideji Minje  .minjina-kuhinjica.com/fondan-i-gum-pasta/figurice-od-fondana/spajdermen-tutorijal/



недеља, 11. новембар 2012.

DŽEMI LEDI KOLAČ

 Potrebno je:
160 gr šećera u prahu
125 ml ulja
100 gr džema
200 gr brašna
2 dl jogurta
4 kašike kakaoa
40 ml mleka
1 kašičica praška za pecivo
      "    "  sode bikarbone
1 vanila (malo extrakta od vanile)
            U odgovarajuću posudu stavite navedene namirnice i sve dobro izmešajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
Izlijte je u uljem podmazan i brašnom posut pleh i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Probajte čačkalicom da li je unutra suvo, pa kolač izvadite iz rerne.
           Gotov kolač prelijte sa glazurom koju ste pripremili od:
100 gr čokolade
1 kašike margarina i
3 kašike pavlake


        
         

четвртак, 8. новембар 2012.

BRZE KIFLICE

          Ove kiflicemožete pripremiti u više varijanti. Slatke, slane, možete ih nadevati po sopstvenoj želji i nikada ne možete pogrešiti...
 Potrebno je:
1/2 kg brašna
1 suvi kvasac (može i svež)
2 kašike margarina
3-4 kašike ulja
2-3 kašike šećera
1 kašičica soli
ratluk ili džem po želji
Priprema:
            Od navedenih sastojaka zamesite testo uz dodatak mlake vode i ostavite ga pola sata, na toplom da naraste. Naraslo testo podelite na nekoliko delova (zavisi koliko velike kiflice želite). Svaku kuglu testa razvucite oklagijom, secite na trouglove i punite nadevom po vašoj želji. Ja sam koristila ratluk i džem od kajsija.
       Oblikujte kiflice, ređajte na podmazan pleh, ostavite da malo narastu i pecite u zagrejanoj rerni na 190 st. 2o-25 minuta. Po želji ih možete premazati žumancetom a pečene uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.

   
        Ukoliko želite da vam kiflice budu slane, u testo stavite samo 1 kašiku šećera i filujte ih sirom, kačkavaljem i sl. a odozgo ih možete posuti susamom.