уторак, 29. јануар 2013.

Baklava sa suvim šljivama i čokoladom

             Postoje raznorazne baklave ali je meni palo na pamet da probam sa ovom kombinacijom i pošto nisam pronašla neki sličan  recept na netu, morala sam da experimentišem. Baklava je rođena i pojedena u slast mojih ukućana...
Potrebno je:
1/2 kg tankih kora
oko 300 gr suvih šljiva
oko 150 gr čokolade za kuvanje
oko 200 gr margarina
2-3 kašike meda
300 gr šećera
Priprema:
            Suve šljive operite u vrućoj vodi pa ih sitno iseckajte. Čokoladu takođe što sitnije iseckajte. Pomešajte ih u jednoj posudi. Otopite margarin i krenite sa slaganjem baklave.
            U podmazan pleh poređajte 3-4 kore i svaku poprskajte margarinom. Na poslednju stavite deo nadeva i tako nastavite sve dok ne potrošite kore i nadev.
            Baklavu isecite nožem na rombove ili kako vi želite, poprskajte je ostatkom margarina i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Pecite je dok ne porumeni.
          U međuvremenu skuvajte sirup za preliv od šećera, meda i 3-4 dl vode. Pećenu baklavu ostavite da se malo prohladi pa je prelijte sirupom.
          PS. Mislila sam da će se čokolada rastopiti u rerni ali  je ona ostala  skoro onakva kakva je i bila. Zaista je spoj suvih šljiva i čokolade izuzetan i  stoga vam je i preporučujem Moram priznati da nisam zadovoljna izgledom, ali ću se drugi put više potruditi, jer je ovo bila, kako sav vam i napomenula, moja experimentalna proba...


четвртак, 24. јануар 2013.

Bataci, marinirani i pečeni u rerni

          Bataci sa karabatacima su zahvalni za pripremu i često se nalaze na mom stolu. Ovog puta sam ih spremila na ovaj jednostavan način, koristeći začine po svom nahođenju i krajnji rezultat je da smo "olizali" prste, koliko su bili ukusni...
Potrebno je:
bataka sa karabatacima po potrebi
senfa po ukusu
soli, suvog biljnog začina, ml.bibera,
korijandera i  ruzmarina po ukusu
seckanog peršuna 
malo soka od limuna
3-4 kašike maslinovog ulja
Priprema:
          Batake posolite, pobiberite, premažite senfom, pospite suvim biljnim začinom, korijanderom i ruzmarinom. Poprskajte sokom od limuna i maslinovim uljem i ostavite neko vreme u posudi da odstoji.
         Zatim batake stavite u tepsiju u zagrejanu rernu,pospite secjanim peršunom, pokrijte alu folijom i pecite oko pola sata. Nakon toga sklonite foliju i pecite još neko vreme, dok bataci ne dobiju rumenu boju.

        

понедељак, 21. јануар 2013.

PROČITAJTE OVO, ULAZ JE SLOBODAN, PROVERITE I SAMI SA 1 klikom!

            Dragi moji blogeri, vidim da ste bili obazrivi da ulazite na moj blog i ostavljate komentare, a razlog je, verujem bio, što je ispred njega stajalo "Upozorenje malver u blizini". Nornalno i ja bih zazirala zbog takvog upozorenja i razumem vas u potpunosti. Proveravala sam na / http://www.webstatsdomain.com/domains/zorinirecepti.blogspot.com/ i na njemu je stojalo da je moj blog 100% siguran. Ali sam ipak pre oko nedelju dana, za svaki slučaj, nosila računar na čišćenje i servis i sada je moj blog SIGURAN i bez ikakvih problema, možete slobodno ući na njega jer ne stoji nikakvo upozorenje. Čitala sam na Googl-u da postoje i lažna obaveštenja o nesigurnosti nekih sajtova, što sam ja verovala da je i kod mene slučaj. Žao mi je zbog svega i ne bih volela da meni dragi prijatelji blogeri i dalje bez ikakvog razloga ne posećuju moj blog, jer onda ne vidim ni svrhu da on postoji. Puno najiskrenijih pozdrava vam šalje od ♥ vaša Zorica.

субота, 19. јануар 2013.

Mlečna krem čorba od krompira

             Izuzetno brza, ukusna i jednostavna okrepljujuća čorbica, koju ja često pravim u nedostatku mesa.
Potrebno je:
oko 500 gr krompira
1 dl mleka
1-2 jaja
oko 50 gr  margarina
so, ml.biber, suvi začin i
seckani peršun po želji
Priprema:
               Oljuštite krompir, i kuvajte ga u 1 litar vode dok sasvim ne omekša. Propasirajte ga kao za pire krompir, vratite u vodu u kojoj se kuvao, dodajte margarin i mleko, još oko 2 dl vode, posolite, pobiberite, dodajte suvog začina po ukusu i sve kuvajte još oko 10-15 minuta i sklonite sa vatre. Umutite jaje i zakuvajte ga u čorbu, neprestano mešajući. Na kraju dodajte seckani peršun i  služite je toplu.



.

петак, 18. јануар 2013.

Princes krofne

         Po ovom receptu, koga imam zabeleženog u svojoj staroj svesci recepata, još od pre skoro 30 godina, vrlo često sam pravila i princes krofne i tulumbe. Kasnije sam isprobavala i druge recepte a ovaj put sam se vratila na ovaj stari.
Potrebno je:
1/4 litra vode
1/2 kašičice soli
1/2    "    šećera
1 dl ulja
150 gr brašna
4 jaja
Za krem:
3 jaja
120 gr brašna
1 litar mleka
 200 gr šećera
3-4 kesice vanilin šećera
100 gr prah šećera 
Priprema:
           Prokuvajte vodu, ulje, so i šećer, dodati brašno i mešati dok se ne stvori grudva. Sklonite sa vatre i stavite da se prohladi. U testo umešajte jedno po jedno jaje (ja to radim mikserom sa dodatkom za testo).
           Kašičicom uzimajte testo i stavljajte gomilice na predhodno podmazan pleh, odvajajući ih jednu od druge. Pecite ih na 250 st. i ne otvarajte rernu, da bi krofne dobro narasle.
     
           Za krem umutite žumanca, dodajte brašno i razredite sa malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri sa dodatkom šećera i vanile i u njega zakuvajte žumanca sa brašnom. Kada se krem zgusne, sklonite ga sa vatre i u njega lagano umešajte dobro umućen šam od belanaca.




           Ohlađene krofne presecite pri vrhu, punite kremom i pospite prah šećerom.
          

уторак, 15. јануар 2013.

Kapućino torta

             Ovaj recept mi stoji zapisan u svesci i tek sada je došao na red za isprobavanje. Tortu sam spremala za Novu godinu i svima se dopao njen izvanredan ukus. Pronašla sam na netu drugačije verzije ove torte ali ovakav recept nisam , pa vam ga s'toga toplo preporučujem...
POTREBNO JE.
Za kore:
9 belanaca
18 kašike šećera
pola kašike sirćeta
Za krem:
9 žumanaca
17 kašike šećera
125 gr margarina
2 pudinga od vanile
1/2 litra mleka
1 kesica kapućina
 I još:
100 gr čokolade
5 kesice šlag pene
1 kesica kapućina
PRIPREMA:
               Mikserom dobro umutite belanca sa šećerom i u čvrst šam na kraju dodajte sirće. Šam rasporedite u najveći ćetvrtast pleh na kome ste stavili papir za pečenje i sušite koru oko sat  vremena na 150 stepeni.


             U međuvremenu mikserom umutite žumanca sa šećerom, pudingom i razredite sa malo mleka.        Ostatak mleka skuvajte sa kapućinom i u njega dodajte pripremljenu smesu. Kuvajte dok se krem ne zgusne. Sklonite ga sa vatre i u prohlađen dodajte margarin. Sve dobro sjedinite mikserom.
Čokoladu istopite sa margarinom  na laganoj vatri a šlag umutite sa 3 dl kisele vode.
Ohlađenu koru presecite uzdužno na dva dela i filujte ovim redom:
Prva kora - polovina otopljene čokolade - polovina krema - polovina šlaga - druga kora - ostatak otopljene čokolade - ostatak - krema - ostatak šlaga u koga dodajte kesicu kapućina. Tortu ukrasite po želji.
 











уторак, 01. јануар 2013.

STIGLA NAM NOVA GODINA!


            Puno zdravlja, sreće i uspeha, kao i još puno lepih recepata i druženja na ovim blogerskim stranicama od ♥ vam želim !!!