среда, 27. март 2013.

Plazma torta sa višnjama i bananama

               Ko želi tortu koja se ne peče, uz to i voćnu, evo jedne ideje kako da zadovoljite svoje goste i ukućane. Možete koristiti i drugo voće, zavisi, šta volite ili koje trenutno imate...

Potrebno je:
300 gr mlevene plazme
150 gr margarina
oko3 dl mleka
70 gr šećera u prahu + 3 kašike kristal šećera
2-3 štangle čokolade za kuvanje
oko100 gr ml. oraha
oko 50 gr suvog grožđa
oko 50 gr šarenih žele bombona
oko 200 gr višanja bez koštica
1-2 kašike griza
2 banane
2 dl slatke pavlake (može i šlag u prahu)
Priprema: 
             Umutite razmekšali margarin sa šećerom u prahu, dodajte otopljenu čokoladu,  ml. plazma keks, ml. orahe, mleko i na kraju suvo grožđe i seckane žele bombone. Sve sjedinite rukama i oblikujte koru na okruglu tacnu za tortu.
           U sud stavite višnje sa kristal šećerom (dodajte oko 1 dl vode) i pustite da provri. Procedite višnje i u taj sok dodajte griz i kuvajte oko 3-4 minuta. Sada u to vratite one višnje i sve dobro izmešajte. Fil ravnomerno rasporedite po kori od keksa.
          Umutite slatku pavlaku i deo pavlake premažite po filu od višanja. Preko poređajte banane isečene na kolutove.
         Preko banana nanesite ostatak slatke pavlake i tortu ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
         PRIJATNO!!!




понедељак, 25. март 2013.

Ledeno nebo

                 Ovaj ukusan dezert se razlikuje od ostalih, pod tim nazivom, zbog tamne kore kojoj poseban ukus daje neskvik i zato vam ga od ♥ preporučujem...
Potrebno je:
Za koru:
5 belanaca
5 kašike šećera
3 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1 pr. za pecivo
2 dl mleka
3 kašičice neskvika ili neskafe
Za krem:
5 žumanaca 15 kašike šećera
2 pudinga od vanile
2 kašike brašna
8 dl mleka
100 gr margarina
I još:
200 ml slatke pavlake
Priprema:
              
         Umutite belanca sa šećerom u čvrst šam pa lagano umešajte brašno pomešano sa pecivom i kakaom. Masu sipajte u pleh podmazan uljem i posut brašnom i ispecite koru. U sud stavite mleko sa neskvikom ili nes kafom da provri i prelijte preko ispečene kore. Ostavite da se kora dobro ohladi.
         U međuvremenu umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno i puding i sve izmešajte sa 1 dl mleka. Preostalo mleko stavite da provri, dodajte predhodnu masu i skuvajte krem. U prohlađen krem dodajte margarin i dobro sjedinite mikserom.
          Preko kore premažite ohlađen krem a preko krema stavite ulupanu slatku pavlaku.


    среда, 13. март 2013.

    ČORBA OD KELJA

    Potrebno je:
    manja glavica kelja
    1-2 šargarepe
    1 glavica crnog luka
    2-3 krompira
    oko 200 gr suvog mesa ili rebara ili slanine
    2 češnja belog luka
    2-3 kašike soka od paradajza
    so i biber po ukusu
    oko 1/2 dl ulja
    Priprema:

              
    Kelj očistite, operite, isecite na krupno i kratko ga obarite u vreloj, posoljenoj vodi.Šargarepu očistite, operite i isecite na kolutove. Krompir oljuštite i isecite na krupnije komade.
    U sud za kuvanje stavite ulje i sitno seckani crni luk. Kratko ga propržite pa dodajte šargarepu, krompir, komade suvog mesa, iseckan kelj, nalijte vodom, posolite, pobiberite i kuvajte oko 20 minuta. Zatim dodajte seckan beli luk, paradajz i malo aleve paprike, pa kuvajte još desetak minuta, tj. dok svo povrće ne omekša.

    субота, 09. март 2013.

    Sok od cvekle za jačanje imuniteta

              Proleće je vreme kada je našem organizmu potrebno više energije, a obzirom da je tokom zime, koja je bila puna raznoraznih virusa i nazeba, naš imunitet oslabio, predlažem vam ovaj izuzetno zdrav sok, koji će to nadoknaditi i popraviti...
    Potrebno je:
    2 veće cvekle
    3-4 šargarepe
    3-4 kašike meda
    1-2 limuna
    Priprema:
                Cveklu operite, oljuštite i izrendajte što sitnije. Šargarepu takođe operite, očistite i izrendajte.
    Stavite u činiju i dobro je ocedite rukama, kako bi izašlo što više soka. Dobijenu tečnost procedite kroz gazu. Sipajte u teglu, dodajte med i sok od limuna, zatvorite poklopcem i dobro izmućkajte da se svi sastojci sjedine.
                 Svako jutro, pre doručka i kafe, popijte najmanje 1 dl ovog soka i u toku dana a teglu držite u frižider. Ovaj sok ne može dugo da stoji najviše 3 dana.   Nazdravlje!