недеља, 26. мај 2013.

Šampinjoni prekriveni suvom slaninom i zapečeni u rerni

            Izuzetno brzo,  ukusno i jednostavno jelo koje možete pripremiti za doručak, ručak ili večeru. Čak i oni koji nisu ljubitelji šampinjona, pripremljeni na ovaj način će svakako i njih oduševiti.
Potrebno je: 
šampinjona ( količinu po želji i potrebi)
nekoliko režanja suve slanine
malo putera ili margarina
po ukusu soli, bibera i suvog začina
Priprema: 
           Šampinjone dobro operite i izvadite im drške. Na vatrostalnu posudu ili pleh, poređajte kapice, jednu do druge i svaku posolite, pobiberite i pospite suvim začinom. U svaku posebno stavite po komadić putera.
          Između kapica stavite i drške, kako bi i njih iskoristili. Sada preko začinjenih šampinjona poređajte šnite slanine pa stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 20 minuta.
          Možete poslužiti toplo ili hladno, svejedno je izuzetno ukusno. Šampinjoni će pustiti svoje sokove a takođe i puter (margarin) kao i slanina i imaćete moču koja će vas oduševiti svojim neverovatnim ukusom. 






уторак, 14. мај 2013.

Čokoladna torta sa piškotama i bananama (fudbal)

               Za svaki rođendan mojim unucima napravim tortu u nekom obliku, zavisno od njihovog uzrasta, pa sam razmišljala kakvu ću sada napraviti mom starijem unuku, obzirom da više nije tako mali, pa sam se odlučila da bude u obliku fudbala. Malo je nezgodna za sečenje, ali se moja ćerka već nekako snašla...
Potrebno je za fil:
8 jaja
150 gr šećera
200 gr čokolade za kuvanje
250 gr margarina
oko 200 gr ml. lešnika ili oraha
I još:
3 pakovanja piškota
4 banane
2 kesice šlaga
Priprema:  
                 Na pari umutite jaja sa šećerom pa dodajte čokoladu i kada počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre pa dodajte lešnike ili orahe. Ostavite da se prohladi pa u fil dodajte umućen margarin (možete ga dodati i bez predhodnog mućenja), pa sve dobro umutite mikserom.
                  Filujte ovim redom:
- jedno pakovanje piškota (namočenih u nes kafu ili neki sok)
- malo fila
- polovinu banana isečenih na kolutove
- malo fila
- drugo pakovanje piškota
- malo fila
- ostatak banana isečenih na kolutove
- ostatak fila
- treće pakovanje piškota




                Tortu ukrasite umućenim šlagom.

недеља, 12. мај 2013.

Moja uskršnja korpica od testa

            Ovom svojom fotkom želim da proverim, da li se moji postovi pojavljuju na Kontrolnoj tabli, jer se od 18. marta, ni jedan do sada nije objavljivao na Bloger tabli za čitanje (praćenje)...
            Kontaktirala sam Bloger podršku i obavestili su me da će od danas moji postovi biti vidljivi?!

субота, 11. мај 2013.

Torta sa jagodama

Potrebno je:
Za koru
5 jaja
8 kašike šećera
80 gr čokolade za kuvanje
30 gr margarina
 50 gr ml. oraha
                  Umutite žumanca sa šećerom, dodajte rastopljenu čokoladu, margarin, orahe i na kraju lagano umešajte umućena belanca. Pecite oko 40 minuta na 200 stepeni.


Žuti fil
1/2 l mleka
3 žumanca
1 puding od vanile
5 kašike šećera
               Umutite žumanca, dodajte puding i sa malo mleka ujednačite smesu. Ostatak mleka zasladite šećerom i kad provri, dodajte smesu. Kuvajte do željene gustine pa sklonite da se ohladi.
Fil od jagoda
oko 400 g jagoda (svežih ili iz zamrzivača)
1 puding od jagoda
5 kašike šećera
2 dl vode
              U vodu dodajte šećer i pustite da proključa. Tada dodajte rastvoren puding i kuvajte minut-dva, pa ubacite jagode. Kuvajte još 2-3 minuta, pa sklonite da se ohladi.
             Na tacnu za tortu stavite koru, preko žuti fil, pa fil od jagoda. Celu tortu ukrasite umućenim šlagom. Ja sam napravila šam od preostala 3 belanca.

среда, 08. мај 2013.

Čokoladna jaja

           Za Uskrs sam isprobala i ovu tehniku punjenja praznih ljuski od jajeta. Nije teško, potrebno je samo malo više strpljenja, volje i ljubavi da obradujete svoju decu, unučiće...
POTREBNO JE:
jaja po potrebi
crna čokolada
bela čokolada
expandirani pirinač
malo margarina
malo ulja

jogurt po potrebi
malo želatina
šećer po ukusu
nalo žute preh. boje

            Vrh jajeta pažljivo izlupkajte i napravite otvor, dovoljan da se puni smesom. Iz jajeta skroz izbacite žumanac i belanac, pa ih pažljivo dobro isperite vrućom vodom iznutra i ostaviteda se dobro osuše.
Otopite na pari crnu čokoladu sa malo margarina i ulja. Isto uradite i sa belom čokoladom.
U ljusku jajeta oprezno sipajte malo crne čokolade, ostavite 2-3 min. da se stegne pa sipajte malo bele čokolade. Ponovite postupak dok se jaje ne napuni a za to vreme neka vam čokolade stoje na pari. Puna jaja ostavite u frižider da se stegnu.
             Ja sam u jedan deo čokolade dodala expandirani pirinač pa sam time napunila ljuske jajeta. Vi možete dodati propržen mleveni ili seckani lešnik i sl.
             Stavite jogurt sa šećerom da se zagreje do tačke ključanja pa sklonite sa vatre. U njega dodajte predhodno rastvoren želatin u malo hladne vode pa sve dobro izmešajte. Odvojte jedan manji deo te mase pa u njega dodajte malo žute preh. boje. Ostavite da se mase želiraju ali ne skroz kako bi mogli da punite jaja. Sada u ljusku sipajte deo bele mase skoro do pola, pa ubacite žuti deo od koga napravite kuglu u obliku žumanca pa dopunite ljusku jajeta belom smesom do kraja. Stavite jaja da se dobro ohlade i stegnu u frižideru.


уторак, 07. мај 2013.

MOJA USKRŠNJA JAJA

                 Ovako su mi izgledala ovogodišnja uskršnja jaja, koristila sam lukovinu, salvete, razne boje, karnevalski papir, razne listiće i sl.

недеља, 05. мај 2013.

HRISTOS VASKRESE!

                  SREĆAN USKRS! Dragi blogeri, svi koji slavite praznik po julijanskom kalendaru, želim vam da ga sa svojim najdražim proslavite u zdravlju, sreći, miru, ljubavi i blagostanju!
                   Evo i mojih uskršnjih jaja...