уторак, 21. јануар 2014.

Čokoladne štangle

                Ove ukusne štanglice mogu dugo da stoje...
POTREBNO JE:
ZA KORU:
100 gr keksa
50 gr margarina
2 kašike šećera
1 kašika kakaoa
ZA KREM:
4 žumanca
75 gr šećera
75 gr kakaoa
15 gr gustina
50 ml mleka
100 gr margarina
3 kašike kisele pavlake
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
             Keks sameljite ili što sitnije oklagijom izdrobite. Stavite u sud, dodajte šećer, kakao i blago otopljen margarin. Sve dobro sjedinite i rastanjite u pravougaoni kalup za štrudlu (pogledajte na trećoj fotki). Ja sam predhodno u kalup stavila papir za pečenje.
          Umutite žumanca sa šećerom, dodajte kakao i gustin i na kraju nleko. Mutite dok ne postane glatko pa stavite na vatru da se kuva. Kada se krem zgusne, prohladite ga pa dodajte margarin, vanilu i kiselu pavlaku. Sve dobro izmešajte pa dobijeni krem sipajte preko kore od keksa.
 
                Pecite u rerni oko 1 sat na umerenoj temperaturi.  
                                                                    

петак, 17. јануар 2014.

Karamel torta sa lešnikom

POTREBNO JE:
ZA KORE
8 belanaca
8 kašike šećera
3    "    brašna
50 gr lešnika
ZA KREM
300 šećera
6 dl mleka
8 žumanaca
9 kašike brašna
150 gr margarina
5 kašike prah šećera
50 gr lešnika
I JOŠ
150 gr čokolade za kuvanje
malo ulja
oko150 gr piškota ili plazma keksa
1 kesica šlaga
PRIPREMA:
                    Umutite belanca sa šećerom pa kada se šećer otopi lagano umešajte brašno i mleven lešnik. Masu sipajte u najveći četvrtast pleh na koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Pecite koru na 180 st. oko 20 minuta. Pečenu koru ohladite pa je presecite uzdužno na 3 dela.
                    U međuvremenu otopite šećer pa kad se karamelizuje dodajte 5 dl. mleka. Sklonite sa vatre jer će zapeniti a onda vratite i na laganoj vatri kuvajte dok se sve ne rastopi. Umutite žumanca, dodajte brašno i 1 dl mleka i sve dobro sjedinite pa sve to zakuvajte u karamel mleku. Kad se dovoljno zgusne, sklonite sa vatre, ohladite pa dodajte umućen margarin sa prah šećerom i mleveni lešnik.

     Na tacnu stavite jednu koru pa je prelijte sa polovinom otopljene čokolade, pa kad se čokolada malo stegne preko nje premažite deo krema, pa poređajte nekoliko piškota, pa deo krema i tako ponovite dok se ne utroši sav materijal (vidite na slici). Poslednju koru sa strane premažite ostatkom krema i umućenim šlagom.



недеља, 5. јануар 2014.

SLANE KUGLICE


SLANI RAFAELO:
POTREBNO JE:
300 gr krompira
50 gr majoneza
1 kašika kisele pavlake
70 gr belog pilećeg mesa (ili pileće šunke)
2 šargarepe
100 gr kačkavalja

soli po ukusu
PRIPREMA:
               Krompir obarite u slanoj vodi zajedno sa šargarepom. Krompir propasirajte, šargarepu sitno iseckajte, pileće meso takođe sitno iseckajte. U propasiran krompir dodajte majonez, kis. pavlaku, sitno seckano pileće meso i sve dobro izmešajte. Pravite kuglice pa ih uvaljajte u rendan kačkavalj.
KUGLICE SA POVRĆEM
POTREBNO JE:
300 gr krompira
70 gr majoneza
 2 pečene crvene paprike
pola manjeg praziluka
2 kisela krastavćića
2 kuvana jajeta
soli po ukusu
100 gr susama
PRIPREMA:
                 Krompir obarite u slanoj vodi i propasirajte ga.  Papriku, krastavčiće i praziluk sitno iseckajte. Susam propržite na suvom tiganju.
U propasiran krompir dodajte majonez, seckano povrće i rendana jaja. Sve dobro izmešajte i pravite kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u susam, ohladite i služite.