петак, 7. фебруар 2014.

Sok od narandže i limuna

                Ovaj domaći sok tj.sirup je veoma ukusan i zdrav sa sačuvanim vitaminima i bez ikakvih veštačkih dodataka i konzervansa.

POTREBNO JE:
1 kg pomorandži
1/2 kg limuna
1 kg šećera
3 limontusa
oko 1,5 l vode
PRIPREMA:
                U vrelu vodu sipajte malo sode bikarbone i ubacite cele pomorandže i limun. Ostavite da odstoji oko 1h kako bi se iz kora eliminisali eventualni ostaci prskanja. Nakon toga operite voće.
Polovini pomorandži oljuštite kore do mesa a polovini ostavite. To isto uradite i sa limunom. Sada svo voće sameljite u mašini za meso ili u blenderu. U samleveno voće sipajte polovinu vode, dodajte 1 limontus i ostavite da stoji nekoliko sati. Nakon tog vremena dobro procedite voće (najbolje kroz gazu).
                U ostatak vode dodajte šećer i pustite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte proceđen sok i 2 limuntusa, dobro promešajte i punite, predhodno dobro oprane flaše.Sok tokom letnjih dana držite u frižideru a rimi na hladnom mestu.
                 Prilikom služenja u čašu sipajte 1/3 sirupa a ostalo dodajte običnu ili kiselu vodu.
                 
                 

                

субота, 1. фебруар 2014.

Domaći lek protiv kašlja

     Ovaj recept sam dobila u vreme inflacije, izuzetan je protiv kašlja, za brzo izbacivanje šlajma a mogu ga koristiti svi bez izuzetaka. Veoma je efikasan i brzo deluje.
POTREBNO JE:
150 gr šećera i
1/2 l piva
PRIPREMA:
              U dublji sud stavite šećer da se lagano otopi i dobije karamel boju. Sklonite sa vatre i sipajte pivo. Počeće da peni i zato pazite da ne iskipi. Vratite na vatru i kuvajte na laganoj vatri neprestano mešajući dok se šećer ne rastopi. Kuvajte i dalje dok ne dobijete gustinu ređeg (tečnog) meda a to je za otprilike 15-20 minuta. Tada sklonite sa vatre i preručite i manju posudu. Kada se ohladi treba biti gustine meda.
               Odrasli mogu uzimati  nekoliko puta na dan po 1 kašiku a mala deca po 1 kašičicu.
PS. Možete udvostručiti meru ukoliko je potrebno za više od 2 osobe.