недеља, 27. април 2014.

Uskršnja pogača (pletenica)

           Ovu mekanu i lisnatu pogaču možete napraviti za Uskrs, Božić ili za bilo koju drugu priliku. Svakako ćete imati na stolu čime da obradujete svoje ukućane ili goste.
POTREBNO JE:
1/2 kg brašna
25 gr kvasca
1/2 čaše jogurta
125 ml mleka
125 ml vode
1 jaje
3 kašike ulja
1-2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1/2  margarina
PRIPREMA:
          U malo mlake vode razmutite kvasac, dodajte šećer i ostavite da uskisne desetak minuta.
U vanglu stavite brašno, so, jaje, ulje, jogurt, uskisao kvasac i uz dodavanje mlake vode i mleka zamesite testo. Dobro umešeno testo ostavite pokriveno krpom na toplo mesto da se udvostruči (možete i u mlakoj rerni). Naraslo testo izručite na pobrašnjenoj radnoj površini, lagano ga premesite pa ga podelite na tri dela. Od svakog dela razvucite dugačke pravougaonike (duž. oko 40 cm i šir. oko 20 cm). Sada svaki deo namažite  rastopljenim margarinom i urolajte. Nakon toga svaki urolani deo izvaljajte rukama u valjak duž. oko 40 cm. Od dobijenih valjaka napravite pletenicu, tj. kiku i pažljivo je prebacite u okruglu podmazanu tepsiju. Ostavite da odmori oko pola sata, tj. naraste. Pogaču premažite umućenim žumancetom i pecite je u zagrejanoj rerni.
            PS. Pogača je lepa kako topla tako i hladna.

субота, 26. април 2014.

Čorba od kopriva

Svi znamo koliko je kopriva zdrava a posebno za one malokrvne osobe i kojima manjka gvožđe u krvi. Evo jedne brze i ukusne čorbe koja će ojačati vaš organizam...
POTREBNO JE:
(za 2 tanjira)
oko 300 gr.mladih kopriva
2-3 mlada bela luka
2-3mlada crna luka
po ukusu so, ml.biber
1 kašičica aleve paprike (po želji i ljute tucane paprike)
peršunov list
3-4 kašike ulja
po želji kisele pavlake
PRIPREMA:
              Koprive oprati u nekoliko voda pa ih preliti vrelom vodom i ostaviti nekoliko minuta da odstoje.
Na ulju kratko propržite seckan crni i beli luk pa dodajte proceđene i iseckane koprive. Pržite sve nekoliko minuta pa posolite, pobiberite, dodajte al. papriku i seckan peršun. Ukoliko sva voda ispari, dodajte je, ali samo malo, kako bi čorba bila gustine kao na slici. Ukupno vreme za dinstanje je oko 10-15 minuta.
              Prilikom služenja po želji umešajte kiselu pavlaku.


понедељак, 21. април 2014.

Čokoladna torta sa karamel kremom

Ovu ukusnu tortu sam pravila za Uskrs. Za koru sam koristila ovaj recept a krem sam pravila po svom izboru..
 POTREBNO JE:
ZA KORU:
2 šolje brašna
2     "   šećera
3/4  "   kakaoa
1     "   mleka
1/2  "   ulja
1     "   vruće vode
2 jaja
2 kašičice pr.za pecivo
1     "   sode bikarbone
na vrh noža soli
1 kašičica praha za instant kafu
1 vanilin šećer
ZA KREM:
1/2 l mleka
120 gr šećera
3 žumanca
4 kašike gustina
100 gr čokolade sa ukusom karamele (ili kesicu karamela)
100 gr margarina
PRIPREMA:
            U jedan sud izmešajte sve suve sastojke (brašno, šećer, kakao, pr.za pecivo, sodu bikarbonu, vanilu i so) a u drugi sve ostale sastojke (jaja, ulje, mleko i rastvorenu instant kafu u vrućoj vodi).
Vlažne sastojke sipajte u suve i mikserom dobro sjedinite dok ne dobijete homogenu smesu.
Smesu preručite u veliki pravougaoni pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pecite 30-35 minuta. Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi pa je tek tada izvadite iz pleha i podelite je uzdužno na dva jednaka dela.
           Za krem, u jedan sud umutite žumanca, dodajte gustin i rastvorite sa malo mleka. U drugi sud stavite šećer da se otopi tj. karamelizuje. Tada nalijte ostatak mleka i pustite da provri (pazite da vam ne iskipi). Sada dodajte predhodno umućena žumanca sa gustinom i skuvajte krem dok ne dobije potrebnu gustinu. U vruć krem dodajte čokoladu i kada se otopi sklonite sa vatre. U prohlađen krem dodajte margarin i umutite mikserom.
           PS. Umesto čokolade možete dodati karamele u mleko dok se kuva.
           Na prvu koru stavite krem pa preko njega stavite drugu koru.
           Tortu prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite po želji.
                 
   

петак, 11. април 2014.

Čokoladna krem torta sa bananama

      Od trenutno postojećih namirnica u mojoj kuhinji, improvizovala sam recept i dobila ovu ukusnu tortu.
POTEREBNO JE:
ZA KORU
5 jaja
150 gr šećera
3 kašike kakaoa
1 pr. za pecivo
50 ml ulja
2 kašike tople vode
ZA KREM:
0,7 dl mleka
2 žumanca
2  pudinga od vanile
5 kašike šećera
1/2 pakle margarina
I JOŠ
3-4 banane
2 belanca
8 kašike šećera
PRIPREMA:
             Mikserom umutite žumanca sa šećerom pa dodajte vodu (mutite oko 5 min.), dodajte ulje, a zatim  i kakao i pecivo. Na kraju lagano umešajte i sneg od umućenih belanaca. Izlijte masu u pravougaoni pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite je oko 15 min. na 180 st. Prohlađenu koru isecite uzduž na 3 dela.
             U manji sud umutite 2 žumanca, dodajte puding i sa malo mleka sve dobro sjedinite. U drugi sud stavite ostatak mleka sa šećerom da provri pa zakuvajte pripremljenu smesu. Kada dobije potrebnu gustinu sklonite i u prohlađeno dodajte margarin. Sve dobro umutite mikserom.
             Stavite jednu koru na odgovarajuću tacnu za tortu pa je premažite polovinom krema. Preko krema poređajte polovinu banana isečenih na kolutove. Preko banana stavite drugu koru pa preko ostatak krema i preko krema ostatak banana. Stavite i treću koru. Pažljivo pritisnite tortu.
             Tortu premažite ulupanim šamom od belanca uz dodatak ušpinovanog šećera.
              PS. umesto šama, možete tortu ukrasiti i umućenim šlagom iz kesice.


субота, 05. април 2014.

Mafini sa čokoladom i pomorandžom

         Ovi jednostavni, brzi a izuzetno ukusni mafini neće vas ostaviti ravnodušnim...

POTREBNO JE: 
200 gr brašna
30 gr gustina (skroba)
125 gr šećera
1/2 kesice pr. za pecivo
125 ml mleka
80 ml ulja
75 ml soka od pomorandže
1 jaje
100 gr čokolade
kora od 2 pomorandže i
prstohvat soli
PRIPREMA: 
             U jedan sud pomešajte sve suve sastojke (brašno, gustin, šećer, pecivo, nastruganu koru pomorandži i so) a u drugi sve vlažne sastojke (mleko, ulje, sok i jaje).
             Vlažne sastojke dodajte u suve i sve dobro izmešajte (najmanje 2-3 minuta).
             Sipajte smesu u kalup za mafine 2/3 smese pa preko stavljajte po parče čokolade. 
             Pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 25 minuta. (ili zavisno od vaše rerne).
             Pečene mafine izvadite i preko vrućih narendajte čokoladu.
             Od ove smese se dobije 12 mafina.