четвртак, 29. мај 2014.

Domaći hleb od tri vrste brašna

        Ponekad poželim da sama ispečem hleb a posebno integralni jer je, kako već svi to znamo, zdraviji od belog. Ovaj put sam experimentisala sa jednakim količinama tri vrste brašna i dibila izuzetno mekan i ukusan hleb, koji može trajati i 2-3 dana ne gubivši mnogo na svojoj svežini i mekoći.
POTREBNO JE:
250 gr. pšen. brašna TIP 500
250 gr integralnog brašna
250 gr ražanog brašna
30 gr svežeg kvasca
2-3 kašike maslinovog ulja (može i obično)
2 kašičice šećera
soli po ukusu
oko 4 dl vode
PRIPREMA:

              Kvasac rastvorite u mlakoj vodi sa dodatkom šećera i ostavite nekoliko minuta. Za to vreme izmešajte sve tri vrste brašna u sud za mešenje hleba, dodajte so, ulje, kvasac i uz dodavanje mlake vode umesite testo. Ja to u početku radim mikserom sa dodatkom za testo a zatim nastavim rukama da "lupam" tj. odižem od dna posude na gore (kao za krofne). Testo ne sme biti tvrdo, već gipko i da se ne lepi. Tada testo ostavite da stoji, pokriveno krpom na toplom mestu. Kada naraste, ponovo premesite, oblikujte po želji i stavite u podmazan pleh pa ponovo ostavite da odmori još neko vreme (oko 10-15 min.).
             Hleb pecite u zagrejanoj rerni na 220 st. oko 30-40 min. zavisno od vaše rerne.
Ispečen hleb umotajte u krpu pa stavite u veću najlon kesu da se ohladi. Dobićete izuzetno mekan i elastičan zdrav hleb. Po želji možete dodati seme susama, suncokreta. lana i sl.