петак, 27. јун 2014.

Brownies sa višnjama, čokoladom i krem sirom

           Za sve ljubitelje čokolade i višanja, evo jednog interesantnog kolača...

POTREBNO JE:
100 gr чоколадe za kuvanje
4 jaja
120 gr mаргаринa
150 gr шећера
150 gr brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
300 gr krem sira
1 kesica ванилe
300 gr višanja
PRIPREMA: 
          Umutire 2 jaja sa 50 gr šećera. Posebno rastopite čokoladu sa margarinom pa dodajte u umućena jaja. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i dodajte u predhodnu masu. Dobro sve izmešajte mikserom.
         U jednan sud stavite krem sir, vanilu, 100 gr šećera i 2 jaja, pa sve dobro sjedinite.
          Manju posudu za pečenje podmažite uljem, pospite brašnom pa u nju stavite masu sa čokoladom. Preko nje rasporedite višanje, malo ih prstima pritisnite da upadnu u masu.
           Preko višanja premažite svetli krem. Kašikom ili viljuškom malo prošarajte po smesi kako bi se dobila neujednačena (šarena) smesa.
         Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 40 minuta.
                   

среда, 25. јун 2014.

EVO ME PONOVO NA BLOGGERU!

         Drage moje blogerke, možda ste primetile a možda i niste da se moji postovi nisu pojavljivali na Kontrolnoj tabli Blogera već više meseci. U pitanju je bilo neprepoznavanje Feeda postova ali sam uspela da to ispravim i evo me opet sa vama. Iskreno, bila sam razočarana zbog toga, pa sam retko kada i zalazila ovde. Nadam se da ćemo nastaviti prekinuto druženje i praćenje naših postava recepata i slično.                   Sve vas puno pozdravljam!
    
        A sada, malo smeha, pročitajte ovo dole... priznaćete da smo svi po nekad, manje-više bili u sličnoj situaciji...




недеља, 22. јун 2014.

Kremasta torta sa jagodama

       
POTREBNO JE:
5 jaja
15 kašike šećera
pola pr. za pecivo
6 dl mleka
1 puding od vanile
7 kašike brašna
3 kašike gustina
pola pakle margarina
1 vanilin šećer
oko 300 gr jagoda
2 kesice šlaga
PRIPREMA:
              Mikserom umutite 5 belanaca, postepeno dodajte 5 kašike šećera pa kad dobijete čvrst šlag (šam), lagano umešajte 5 kašike brašna pomešanog sa pr. za pecivo. Izručite u pleh obloženog sa pek papirom i ispecite koru. Za to vrene stavite 2 dl mleka sa 3 kašike šećera i vanilin šećerom da provri. Ispečenu koru stavite na tacnu za tortu pa je prelijte mlekom. Ostavite da se ohladi.
           Za žuti krem umutite žumanca, dodajte prašak za puding i 2 kašike brašna, razredite sa malo mleka pa sve zakuvajte u 4 dl provrelog mleka u koje ste dodali 3 kašike šećera. Kada krem dobije dovoljnu gustinu, sklonite sa vatre pa u mlak krem dodajte margarin i sve dobro umutite mikserom.
           U poseban sud stavite oko 3 dl vode i 4 kašike šećera da provri. Ubacite jagode, kratko prokuvajte pa ih izvadite iz vode pa u nju dodajte 3 kašike gustina rastvorenog u malo vode. Kuvajte 2-3 minuta pa vratite jagode. Kad izbiju dva- tri ključa, sklonite sa vatre i ohladite.
           Na koru rasporedite jagode, preko njih stavite žuti krem i preko njega umućeni šlag.






петак, 20. јун 2014.

Kompot od višanja

      Stigle su mi višnje u bašti... ostavila sam jedniu količinu u zamrzivač za pravljenje soka i raznih poslastica tokom zime a spremila sam i kompot koji ću tokom godine koristiti u razne svrhe. Ja na ovaj jednostavan način pripremam skoro sve kompote već godinama i budu savršeni...
POTREBNO JE:
tegle od 850 gr (po potrebi)
višnje (po potrebi)
po 5 kašika šećera na svaku teglu
PRIPREMA:
              Višnjama skinite peteljke, dobro ih operite i složite u tegle (ove su od 850 gr). Nalijte tegle hladnom vodom pa zatim svu vodu izručite u jedan sud i u nju dodajte šećer (na svaku teglu ide po 5 kašike šećera. Zagrevajte vodu dok se šećer ne rastopi pa njom nalijte svaku teglu.
 
Tegle dobro zatvorite, poređajte ih u dubok sud, nalijte hladnom vodom do ivica tegli i uključite ringlu. Postepeno zagrevajte pa kad voda stigne do tačke ključanja, smanjite temperaturu i ostavite da se pasterizuju oko 15 minuta na temp. oko 90 st. znači voda ne treba za to vreme da ključa. 
      Ostavite tegle da stoje u loncu sve dok se potpuno ne ohlade. Tek tada ih izvadite iz vode, obrišite i ostavite sa ostalom zimnicom.


субота, 14. јун 2014.

Brz rolat sa bananama, keksom i čokoladom

            Imala sam višak banana u kući i kako bi ih iskoristila, napravila sam dezert, onako odokativno i za otprilike pola sata, dobila ovaj rolat, koji se ne peče a koji je izuzetnog ukusa, iako sam koristila samo 3-4 namirnice.
POTREBNO JE:
oko 300 gr keksa (plazme ili nekog drugog) a može i pola-pola
5 banane
oko 100 gr margarina
oko150 gr čokolade za kuvanje
2-3 kašike šećera i
1 kašika ulja
PRIPREMA:
             Keks što sitnije izdrobite, stavite u činiju, dodajte oko 50 gr. omekšalog margarina, 2 banane i sve dobro sjedinite rukama. Na tanku foliju rastanjite dobijenu smesu i ostavite u frižider.

          U manju posudu otopite šećer, 3-4 kašike vode i čokoladu pa kada se čokolada otopi dodajte ostatak margarina.  Na razvučenu smesu (koru) premažite oko polovinu rastopljenog čokoladnog preliva pa preko njega poređajte cele banane (kao na slici)...
           Sa obe uzdužne strane preklopite koru preko banana, (do polovine kore), tako da dobijete dva spojena rolata. Ostatkom rastopljene čokolade premažite rolate i ostavite u frižider da se dobro stegne.
           Ohlađen rolat secite na kolutove po želji.



        

недеља, 08. јун 2014.

Rižoto sa piletinom i povrćem

          Rižoto je zahvalno lagano jelo jer možete kombinovati namirnice po svom izboru i spremati ga u bilo  koje godišnje doba. Većinu recepata za rižoto možete modifikovati onako kako vama u datom momentu najviše odgovara a ja najčešće tako i radim.
POTREBNO JE:
2 pileća bataka sa karabatacima
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
oko 150 gr šampinjona
oko 100 gr kukuruza šećerca
oko 100 gr pirinča
1 paradajz
malo svežeg peršuna
po ukusu soli i ml.crnog bibera
kašičica al.paprike (ja sam dodala i malo ljute tucane)
malo suvog začina
ulje
PRIPREMA:
           Na ulju nekoliko minuta dinstajte batake, dodajući po malo vode a kada voda ispari, dodajte sitno seckani crni luk i očišćenu šargarepu isečenu na kolutove pa nastavite da dinstate, uz mešanje još nekoliko minuta. Sada dodajte opran pitinač, i nastavite da dinstate uz dodavanje mlake vode. Nakon desetak minuta ubacite kukuruz šećerac, na listiće isečene šampinjone, seckan paradajz i iseckan beli luk. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu, alevu papriku i nalijte mlakom vodom da svo povrće i meso ogreznu u vodi (za dva-tri prsta). Na kraju dodajte seckan peršun, poklopite i kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne omekša.
           Povremeno prodrmajte šerpu na štednjaku i izbegavajte da puno mešate varjačom. Gotovo jelo nesme biti ni suviše suvo, ni suviše tečno.