субота, 29. новембар 2014.

Trobojna torta

           Ova torta je veoma lagana i brza za pripremu a koru sam pravila po receptu iz knjige Dr.Oetker-a..
POTREBNO JE:
ZA KORU: 
2 jaja
100 gr šećera
100 gr brašna
2 kašike soka od narandže
1 vanilin šećer
20 gr kakaoa i
1 kašićica pr. za pecivo
ZA KREM:
7 dl mleka
2 pudinga od vanile
5 kašike šećera
1 vanilin šećer 
2 kesice šlag pene

 PRIPREMA:
           Mikserom umutite jaja i sok od narandže najvećom brzinom 1 minut, da bude penasto. Dodajte šećer i vanilu i mešajte još 2-3 minuta. Posebno izmešajte brašno, kakao i pecivo, pa polovinu prosejati na umućena jaja i najmanjom brzinom kratko izmešajte. Na isti način dodajte i preostalu mešavinu sa brašnom.
Testo sipajte u okruglu tepsiju na čije ste dno stavili papir za pečenje.
        Koru pecite oko 30 minuta na 180-200 stepeni.
      Dok se kora peče pripremite krem. Skuvajte puding u mleku kome ste dodali šećer i vanilu.
      Posebno umutite šlag po uputstvu na kesici pa nekoliko kašika šlaga umešajte sa mlakim pudingom.
      Preko kore stavite krem a preko krema ostatak šlaga.





уторак, 25. новембар 2014.

Torta Angry Birds

          Za svoj 6-ti rođendan moj unuk je poželeo ovu tortu a ja sam se potrudila da mu je svakako ispunim i da vidim njegovo oduševljenje na licu...
          Za pravljenje figurica koristila sam recept: fondan bez glicerina  http://domacirecepti.net/fondan-masa-za-dekoraciju-2/





недеља, 16. новембар 2014.

Diplomat krempita

           Ovom kremastom, laganom i ukusnom krempitom ćete svakako oduševiti svoje ukućane i goste...
POTREBNO JE:  
Za koru
7 žumanaca
 200 gršećera
 9 kašikavode
 180 gr brašna
 1 pr. za pecivo
 2 kašike kakaoa
Za krem
4 dl mleka
 6 dl vode
 10 kašika šećera
 4 pudinga od vanile
 2 vanilin šećera
 6 belanaca
 5 kašika šećera
I još
3-4 kesice šlaga
PRIPREMA:
            Žumanca dobro umutite sa šećerom, pa postepeno dodavati vodu. U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa polako dodajte žutoj masi i sve dobro izmešajte.
Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje, i pecite u zagrejanoj rerni na 150⁰C oko 20 minuta.
            Prašak za puding pomešajte sa malo vode, da se dobije glatka masa, a ostatak vode sa mlekom,  šećerom i vanilom stavite da se kuva. Kada proključa, dodajte puding i kuvajte dok se ne dobije kremasta masa.
U još topli puding dodajte čvrst sneg od belanaca umućenih sa 5 kašika šećera.
Gotovu koru izvadite iz pleha i stavite na nju žut krem.
           Preko žutog krema stavite umućen šlag.
           Dobro ohlađenu krempitu secite na željene kocke i služite.

четвртак, 13. новембар 2014.

Venac sa pečurkama

           Iznenadite svoje ukućane ili goste...

POTREBNO JE:
Za testo:
200 gr brašna
100 gr margarina
1 jaje
6 kašika vode
malo soli
Za nadev:
oko 300 gr šampinjona
manji struk praziluka
2-3 kašike ulja
po ukusu soli i bibera
2 jaja
PRIPREMA:
            Od navedenih namirnica umesite testo, stavite ga u najlon kesu pa u frižider da odmara 30 minuta.
            Za to vreme na ulju kratko propržite praziluk isečen na tanke kolutove pa dodajte šampinjone iseckane na listiće. Posolite, pobiberite i pržite nekoliko minuta. Sklonite sa vatre i u to umešajte dva jaja.
            Pouljite okruglu tepsiju i rukama razvucite testo da pokrije celo dno . Sada po ivicama testa rasporedite dobijenu masu. Od centra testo isecite na 8 trougla, ali ne do kraja, već samo do fila.
           Sada od centra svako parče testa preklopite ka vrhu tepsije, tj. fila. Umućenim jajetom premažite testo i pecite u rerni oko pola sata na 200 stepeni. Služite vruće ili hladno.
         


           


петак, 07. новембар 2014.

Krem torta sa palačinkama

           Nalik je mađarici, i po izgledu i po ukusu ali se brže priprema...
POTREBNO JE:
oko 11 palačinki
Za krem: 
3 jaja
7 dl mleka
100 gr šećera
4 kašike brašna
1-2 kašike gustina
1 kašika arome vanile Dr.Oetker
(ili 3 kesice vanilin šećera)
Za ukras:
šlag ili čokoladna glazura
PRIPREMA:
           Ispecite palačinke po svom uobičajenom receptu samo što ćete staviti u testo kašiku-dve šećera više.
           Za krem umutite žumanca, dodajte brašno i gustin i čašu mleka, pa sve dobro sjedinite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri sa šećerom, dodajte predhodnu smesu i skuvajte krem koji ne sme biti isuviše gust. Dodajte i aromu vanile, sklonite sa vatre i u gotov krem lagano umešajte umućen šam od belanaca.
           Na okruglu tacnu za tortu stavite palačinku, premažite sa malo krema, preko stavite drugu palačinku i tako nastavite dok ne utrošite sve palačinke i krem, (rasporedite da ima dovoljno krema za sve palačinke). Poslednju palačinku nemojte mazati kremom.
Gotovu tortu od palačinki premažite šlagom ili prelivom od čokolade.