четвртак, 25. децембар 2014.

Puding keksići (posno)

POTREBNO JE:
125gr. margarina
50 gr prah šećera
1 puding od vanile (može jagoda, čokolada...)
1 kašika ekstrata od vanile (ili vanilin šećer)
150 gr brašna
PRIPREMA:
             Kašikom umutite penasto margarin sa prah šećerom, dodajte prah puding od vanile, ekstrat vanile, nastavite sa mućenjem i na kraju postepeno dodajte brašno. Kada sve dobro sjedinite, ostavite u frižider oko 10-15 min. da se malo stegne. Zatim od testa pravite loptice veličine manjeg oraha, svaku lagano pritisnite viljuškom, da dobijete šare i ređajte u pleh. Pecite na 180 st. desetak minuta.
Ja sam jedan deo testa obojila prehrambenom bojom i išarala pomoću kuh. sprave za pasiranje krompira.
PS. Umešeno testo bude poput fondan mase i lako se može bojiti prehrambenim bojama.            


среда, 24. децембар 2014.

RAZNI POSNI SITNI KOLAČI


Pod red.br. 1 su: SALAMA SA ŽELE BOMBONAMA, ORASIMA I KEKSOM
           Ušpinujte 150 gr šećera sa 1 dl vode, dodajte 150 gr. mlevenog keksa, 100 gr. izblendiranih oraha, pa sklonite sa vatre, dobro je razvaljajte u nauljenu foliju u obliku pravougaonika. Celom dužinom u dva reda poređajte seckanih 100 gr. žele bombona u boji, dobro urolajte, stavite u frižider pa kada se ohladi i stegne secite na kolutove.

Pod red. brojem 4 su: BOMBICE SA RATLUKOM I SUSAMOM
             Propržite 200 gr susama na suvom tiganju. Posebno umesite 200 gr roze ratluka sa 150 gr prah šećera i u to sam dodala susam, oblikovala kuglice i uvaljala ih u susam.

Pod red. brojem 6 su:  KUGLICE SA ŠARGAREPOM I POMORANDŽOM
            Ušpinujte 250 gr šećera sa 1/2 dl vode, dodajte sitno rendanu šargarepu i kuvajte do gustine pogodne za pravljenje kuglica. Pri samom kraju dodajte sok od pomorandže. Prohladite smesu pa oblikujte kuglice.

RECEPTE ZA OSTALE SITNE KOLAČE POGLEDAJTE NA DONJIM LINKOVIMA:
Red.br. 3 http://zorinirecepti.blogspot.rs/2014/12/kobasica-sa-orasima-keksom-i-cokoladom.html
Red.br. 5 http://zorinirecepti.blogspot.rs/2014/12/posne-rafaelo-kuglice.html
Red.br. 10 http://zorinirecepti.blogspot.rs/2014/12/ratluk-stanglice-posno.html
Red.br. 9 http://zorinirecepti.blogspot.rs/2014/12/bonzita-kuglice-posno.html
Red.br. 8 http://zorinirecepti.blogspot.rs/2014/12/sarene-karamel-stangle-posno.html
Red.br. 2 http://zorinirecepti.blogspot.rs/2014/12/kafeni-puzici-posno.html
Red.br. 7 http://zorinirecepti.blogspot.rs/2014/12/vocne-kuglice-sa-ovsenim-pahuljicama.html







уторак, 23. децембар 2014.

Kobasica sa orasima, keksom i čokoladom (posno)

POTREBNO JE:
120 gr šećera
1dl vode
1/2 margarina
2-3 štangle čokolade
1 kašiku ruma (po želji)
100 gr oraha
100 gr keksa
PRIPREMA:
           Orahe sitno iseckajte a keks izlomite rukama. Ušpinujte šećer sa vodom, dodajte čokoladu, rum, margarin i  mešajte dok se ne otopi i sjedini. Ubacite orahe i keks, sklonite sa vatre, sve dobro izmešajte i na pouljenu foliju oblikujte salamu (kobasicu). Ostavite da se ohladi i stegne u frižideru pa secite na željene kolutove.



Posne rafaelo kuglice

POTREBNO JE:
4 dl vode
4-5 kašike šećera
1-2 vanilin šećera
1 puding od vanile
150 gr kokosovog brašna
PRIPREMA:
             Stavite da provri voda sa šećerom i vanilom pa dodajte puding rastvoren u malo vode pa kuvajte 3-4 min. tj. dok puding ne dobije dovoljnu gustinu. U njega dodajte oko 120 gr. kokosovog brašna pa sklonite sa vatre. Kada se malo prohladi, pravite kuglice i uvaljajte ih u ostatak kokosovog brašna.


Ratluk štanglice (posno)

POTREBNO JE:
125 gr. margarina
125 gr prah šećera
125 gr keksa
150 gr ratluka (od vanile i ruže)
100 gr suvog grožđa
PRIPREMA:
             Suvo grožđe potopite na nekoliko minuta u toplu vodu, ratluk iseckajte a keks izdrobite rukama.Umutite penasto margarin sa prah šećerom i vanilom, pa dodajte keks, ratluk i suvo grožđe. Sve sastojke dobro sjedinite i smesu razvucite na foliju u obliku pravougaonika na 2cm debljine. Stavite u frižider da se dobro stegne. Isecite na željene štanglice.




Bonžita kuglice (posno)

POTREBNO JE:
4 kašike meda
100 gr čokolade
100 gr šećera
125 gr margarina
150 gr susama
oko 50 gr seckanih oraha
oko 50 gr mlevenih oraha
PRIPREMA.
            Otopite med, šećer, margarin i čokoladu. Kada se masa sjedini dodajte predhodno propržen susam , seckane i mlevene orahe, sve dobro izmešajte i sklonite sa vatre. Kada se prohladi, pravite kuglice i ostavite da se potpuno ohlade i stegnu.




Šarene karamel štangle (posno)

POTREBNO JE:
150 gr šećera
1 dl vode
150 gr ml. lešnika
150 gr ml. keksa
50 gr kakaoa
100 gr margarina
1 kesica sitnih šarenih bombonica
100 gr čokolade za kuvanje i
malo ulja
            U sud stavite šećer da se otopi (karamelizuje) pa dodajte vodu i pustite da se sve otopi (oko 3-4 min.), pa dodajte lešnik, keks i kakao. Sve dobro sjedinite, sklonite sa vatre pa dodajte umućen margarin. Na kraju umešajte pola kesice sitnih bombonica. Od dobijene mase na foliju formirajte deblju pravougaonu koru. Otopite čokoladu sa uljem na pari i prelijte preko, pa je dobro ohladite u frižideru. Secite na željen štanglice i pospite ostatkom šarenih bombonica.


Kafeni pužiči (posno)

POTREBNO JE: 
Za tamnu masu
350 gr ml. keksa
150 gr prah šećera
50 gr čokolade
50 gr margarina
1 dl jake kafe (ja sam nes kafu)
Za svetlu masu
100 gr kokosa
50 gr margarina
50 gr prah šećera
sok od limuna
PRIPREMA:
            Pomešajte mleveni keks, šećer, istopljenu čokoladu i sipajte mlaku kafu. Potom dodajte rastopljeni margarin i sve dobro izmešajte rukama. Razvucite masu na pouljenu foliju u obliku dužeg pravougaonika.
            Posebno dobro sjedinite margarin, prah šećer, kokos i sok od limuna, pa tom smesom premažite tamnu koru. Lagano uvijte u rolat, zajedno sa folijom. Ostaviteu frižider da se ohladi, pa secite na željene kolutove.


Voćne kuglice sa ovsenim pahuljicama (posno)

POTREBNO JE:
100 gr suvih šljiva
100 gr suvog grožđa
1 pomorandža
200 gr ovsenih pahuljica
2 kašike džema (ja sam od kajsija)
2 kašike meda
PRIPREMA:
          Suve šljive stavite u mlaku vodu dvadesetak minuta da omekšaju, operite suvo grožđe u vruću vodu, pomorandžu sitno iseckajte. Stavite u blender ovsene pahuljice i ostale sasatojke i sve izblendirajte vrlo kratko, pazeći da ne dobijete isuviše tečnu smesu. Od dobijene smese pravite kuglice i ostavite u frižider da se stegnu.



недеља, 21. децембар 2014.

Juneći škembići u saftu

           Stigla nam je zima i baš je pogodno vreme za pripremu ovog jela, koje svi u kući volimo. Pošto sam naišla na mnogo dobre škembiće, odlučila sam da se počastimo ovim nesvakidašnjim specijalitetom.
POTREBNO JE:
oko 700 gr junećih škembića
4-5 glavice crnog luka (zavisi od veličine)
2-3 šargarepe
3 čena belog luka
2 lovorova lista
nekoliko zrna bibera
1 dl soka od paradajza
2-3 kašike brašna
1 punu kašiku aleve paprike
po želji tucane ljute paprike
po ukusu soli, ml.bibera, suvog začina
malo peršunovog i celerovog lista
ulje (može i mast)
PRIPREMA:
              Škembiće (ja ih kupim u mesari već dobro očišćene i oprane), operem u 2-3 vruće vode, stavim ih u lonac, nalijem hladnom vodom, dodam list lovora, soli, pustim da se kuvaju oko 5 minuta pa prospem tu vodu. Zatim nalijem novu vodu (oko 1,5 l), dodam biber u zrnu i list lovora i kuvam ih oko 1h, tj. dok ne omekšaju. Skuvane škembiće iseckam na sitnije trakice (vodu ne bacam).
              U odgovarajuću posudu sipam ulje, dodam sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu i dinstam dok luk blago ne porumeni a zatim dodam iseckane škembiće. Kratko ih propržim, dodam brašno, alevu papriku, tucanu ljutu papriku, so, ml. biber i suvi začin. Nakon minut-dva nalijem oko1 litar vode i onu sačuvanu vodu gde su se škembići kuvali. Sve ukupno ne bi trebalo biti više od 1,5 l tečnosti. Dodam i sok od paradajza i sve zajedno kuvam najmanje pola sata. Pri kraju dodam seckan beli luk, seckan peršun i celer i kuvam još nekoliko minuta.
              Saft ne bi trebao biti isuviše redak ali ni isuviše gust.
             


понедељак, 08. децембар 2014.

Krem torta sa jafa, plazma i petit keksom

          Još jedna brza, jednostavna i ukusna torta, čiji sam recept modifikovala...
POTREBNO JE:
5 dl mleka
2 pudinga od vanile
1 vanilin šećer
4 kašike šećera
2-3 kesice šlag pene
12 keksa petit ber
6 jafa keksa
9 plazma keksa
mleko za potapanje keksa
malo skuvane nes kafe
PRIPREMA:
           Skuvajte puding sa dodatkom šećera i vanile i ostavite da se prohladi. Za to vreme umutite šlag po uputstvu na kesici pa 1/3 tog šlaga dodajte u mlak puding, mešajući mikserom najmanjom brzinom, dok se ne sjedini.
           Na pravougaonu tacnu poređajte po 3 keksa petit ber u 4 reda. Keks predhodno umačite u mleko kome ste dodali malo skuvane nes kafe (nije obavezno).
Preko keksa premažite oko polovinu pudinga pa preko njega poređajte jafa keks koji ste prepolovili i takođe pokvasili u mleko.
           Preko jafa keksa premažite ostatak pudinga pa preko njega poređajte plazma keks koji ste pokvasili u mleku.
           Celu tortu premažite ostatkom umućenog šlaga i ostavite u frižider da se dobro ohladi.