понедељак, 25. мај 2015.

BRZA TORTA SA JAGODAMA, KEKSOM I PENOM

            Još jedan brz i ekonomičan kolač, za sve one koji vole, kao ja, da experimentišu sa receptima...

POTREBNO JE:
ZA PODLOGU:
250 gr keksa
2,5 dl vode
3 kašike kakaoa
3 kašike šećera
100 gr margarina
ZA KREM:
6 dl mleka
1 puding od vanile sa ukusom pavlake
2 kašike gustina
4-5 kašike šećera
100 gr margarina
1 žumance
2 vanilin šećera
ZA PENU:
oko 300 gr jagoda
1 belance
150 gr šećera
PRIPREMA:
              Keks što sitnije izlomite rukama i stavite i jedan sud. U drugi sud stavite vodu, šećer, kakao i margarin i pustite da kuva dok se dobije srednje gusta tečnost. Sipajte je u keks i sve dobro izmešajte, pa rukama rastanjite na tacnu (okruglu ili četvrtastu). Ostavite da se stegne.
              U poseban sud stavite 5 dl mleka i šećer da provri. Posebno izmešajte žumance, puding i gustin sa 1 dl mleka i sve zakuvajte u mleku. Dodajte vanilu i kuvajte dok se ne zgusne. U mlak krem umešajte mikserom margarin.
              Preko keksa rasporedite deo od ukupne količine jagoda, pa preko nanesite krem.
              Za šam mikserom umutite belance, šećer i ostatak jagoda, sve dok ne dobijete čvrst šam.
              Dobijenim šamom premažite tortu.
PS. Ovaj šam ne može dugo da stoji čvrst na torti, jer voće vremenom pušta svoj sok i šam bude nakon toga tečniji.









понедељак, 18. мај 2015.

Kolač sa višnjama i keksom

            Razmišljajući kako da upotrebim ostatak višanja iz zamrzivača, improvizovala sam ovaj kolač u svojoj glavi i iskreno, bila sam oduševljena koliko je ukusan a obzirom da se priprema veoma brzo, od srca vam ga preporučujem...
POTREBNO JE:
200 gr keksa (četvrtastog ili plazma)
2 dl vode
100 gr margarina
3 štangle čokolade za kuvanje
2 kašike šećera + 5 kašike
300 gr višanja (svežih ili zamrznutih)
4-5 kašike gustina
1 kesica šlaga
PRIPREMA:
               Keks što sitnije izlomite rukama u jednu posudu. Višnjama izvadite koštice. U posebnu posudu stavite oko 2 dl vode, 2 kašike šećera, čokoladu i margarin i ostavite da vri dok se čokolada ne otopi. Ovim prelijte keks i sve dobro izmešajte, pa rukama rastanjite na dugačku tacnu. Ostavite da se ohladi i stegne.
               Za to vreme u sud stavite oko 2,5 dl vode, 5 kašike šećera i višnje da provre. U sok koji vam je preostao od višanja rastvorite gustin, pa ga dodajte višnjama. Kuvajte još nekoliko minuta i kada se fil zgusne, sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi a onda ga premažite preko mase sa keksom. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
            Umutite šlag po uputstvu na kesici i premažite kolač.





PS. Ukoliko želite možete povećati količinu namirnica i praviti u obliku okrugle torte a umesto višanja možete koristiti i neko drugo voće...



недеља, 17. мај 2015.

Jogurt sa voćem i pudingom

        Ovaj ukusan a jednostavan za pripremu napitak, možete koristiti u svako doba a najviše će vas osvežiti tokom letnjih dana. Možete koristiti bilo koje voće a ja sam ovog puta iskoristila jagode i višnje iz zamrzivača...
POTREBNO JE:
1/2 l mleka
1/2 l jogurta
1 kesica pudinga ( jagode, vanila...)
4-5 kašike šećera
oko 200 gr voća (jagode, višnje...)
PRIPREMA:
            Skuvajte puding sa mlekom i šećerom, pa kada se zgusne sklonite sa vatre. U mlak puding dodajte seckano voće i jogurt i sve izmešajte mikserom. Ostavite u frižider da se dobro ohladi i služite u čašama..






петак, 15. мај 2015.

Goveđi bujon

Srž iz krupnih goveđih (junećih) kostiju je veoma korisna za bolje funkcionisanje naših kostiju, zglobova, hrskavice i sl. Kuvanjem tih kostiju dobija se želatin (kolagen), u kome se nalazi kalcijum, 
magnezijum, fosfor, silicijum, sumpor, kao i aminokiseline za detoksikaciu(ćišćenje) organizma. Dobra je za osteoporozu i sl.         
POTREBNO JE:
1,5 kg goveđih kostiju
2-3 šargarepe
1 paškanat
koren ili stabljike celera
1-2 korena peršuna
1 glavica crvenog (ili crnog) luka
nekoliko zrna bibera
po ukusu soli
PRIPREMA:
          Operite koske, stavite ih u veći lonac, nalijte vodom i kuvajte, najpre na jakoj vatri a onda smanjite i kuvajte na laganoj vatri oko 3 sata. Kada srž počne da izlazi iz kostiju, dodajte sve ostale namirnice i kuvajte još oko pola sata. Voda mora da ispari, kako bi se tečnost, kada se bude ohladila želirala.
          Dobijenu tečnost procedite, odvojite srž i koske i ostavite da se tečnost (bujon) skroz ohladi.
          Svu masnoću koja se stegla, sakupite i ostavite u neku posudu, jer nju možete koristiti za razna jela umesto ulja i sl. Srž i eventualno meso sa kostiju takođe možete koristiti (za sladak kupus i sl.)
          Želatinastu tećnost (bujon), možete koristiti kao dodatak za supe i čorbe, narednih 4-5 dana ukoliko držite u frižideru a ostatak možete zamrznuti.
          Ukoliko želite da vam kosti i zglobovi bolje funkcionišu svako jutro uzmite po 3-4 kašike ove želirane smese, razblažite sa malo vode i popijte.