петак, 25. септембар 2015.

Peglana paprika za zimu

             Na ovaj način možete ostavljati kako cele, tako i filete crvenih paprika.

 POTREBNO JE:
5 kg paprika (crvenih, mesnatih)
2 šoljice soli
2 šoljice šećera
1 šoljica esencije
5 šoljica ulja
2-3 glavice belog luka
pola kesice bibera u zrnu
po želji cele ljute papričice
PRIPREMA.
             Paprike dobro operite, izvadite im drške sa semenkama i ređajte u širu veću posudu. Svaki red posipajte solju, šećerom, esencijom i uljem i tako ih ostavite poklopljene da stoje nekoliko časova (filetima će biti potrebno manje vremena od celih paprika). Povremeno paprike dobro izmešajte, kako bi svaka paprika bila u ovoj mešavini.
             Ovako će izgledati fileti nakon nekoliko časova.
               Paprike, tj. filete ređajte u dobro oprane i sterilisane tegle i između stavljajte čenove belog luka, zrna bibera a po želji i po listić celera. Napunjene tegle nalijte tečnošću koju su pustile paprike i dobro ih zatvorite original poklopcem i odložite sa ostalom zimnicom.
     



Kiseli krastavčići

            Ovo je jedan od načina na kome ostavljam, (ne baš sitne krastavčiće, tzv. kornišone) i njih prvo konzumiramo, pošto se ostavljene na ovaj način brže ukisele...

 POTREBNO JE:
3 kg krastavčića
2,5 lit. vode
1 lit. 9% sirćeta
80 gr soli
80 gr šećera
začini (mirođija, korijander, slačica)
1 kašičica vinobrana
1 kašičica konzervansa
PRIPREMA:
           Krastavčiće dobro operite u više voda (ja koristim grubu stranu sunđera) i stavite ih u veći sud.
U lonac sipajte vodu, dodajte so i šećer pa pustite da provri. Na kraju dodajte sirće i pustite da ponovo izbije ključ. Ovim vrelim rastvorom prelijte krastavčiće, pokrijte ih nečim i ostavite da tako stoje 2-3 h. Ukoliko ih voda sve ne prelije, povremeno ih promešajte.

           Krastavčići će promeniti boju usled kiseline i vrele vode. Sada ih poređajte u tegle (naravno dobro oprane, tj. sterilisane), po želji dodajte začine koji će im dati onaj karakterističan, pikantan ukus.
           Vodu kojom ste prelili krastavčiće ponovo prokuvajte, dodajte vinobran i konzervans (vi ne morate, ali obzirom da se ne pasterizuju, ova mala količina neće škoditi). Ostavite da se malo ohladi i mlakim prelivom prelijte krastavčiće. Dobro zatvorite tegle i ostavite ih sa ostalom zimnicom.

              

              PS. Ukoliko želite veću količinu krastavčića, srazmerno povećajte i količinu ostalih sastojaka.

четвртак, 17. септембар 2015.

Čatni od zelenog paradajza

               Recept za ovaj čatni sam pronašla u jednom časopisu i odlučila sam da ga isprobam i verujte da sam oduševljena ukusom. Pikantan je i može se koristiti kao namaz, uz razna mesa i sl.

POTREBNO JE:
1 kg zelenog paradajza
1 kisela jabuka
2 čena belog luka (izgnječenog)
1 kašičica mlevenog kima
 1 kašičica mlevenog korijandera
pola kašičice semena slačice
2 kašičice svežeg rendanog đumbira
2 kašičice soli
1 šoljica meda
1 šoljica jabukovog sirćeta
ljuta papričica po ukusu                 

 PRIPREMA:
               Zelen paradajz sameljite na mašinu za meso ili izblendirajte pa ga stavite u šerpu. Dodajte sve ostale sastojke, stavite da se kuva. Kada provri, krčkajte ga na tihoj vatri oko 45-60 minuta. Kada se dovoljno zgusne (do gustine pekmeza), sipajte u sterilne manje teglice, dobro zatvorite original poklopcem i ostavite da stoji namanje nedelju dana pre upotrebe.
               PS. Ukoliko spremate veću količinu, teglice odložite u hladnu ostavu. Obzirom da čatni ne sadrži nikakve konzervanse, poželjno je da otvorenu teglicu držite u frižideru.




понедељак, 14. септембар 2015.

Grčka musaka sa bešamel sosom

            Prvi put sam spremala musaku na ovaj način i svi smo bili oduševljeni njenim ukusom i izgledom...
  
POTREBNO JE:
300 gr mešanog mlevenog mesa 
1 glavica crnog luka
1 manja šargarepa
5-6 srednih krompira
1 plavi patlidžan
po ukusu soli, bibera, al.paprike
ZA BEŠAMEL SOS
oko 50 gr margarina
4-5 kašika brašna
5 dl mleka
nekoliko kašika kis.pavlake
oko 50 gr kačkavalja ili tvrdog sira
ulje
PRIPREMA:
             Oljuštite plavi patlidžan, isecite ga na kolutove , posolite i ostavite da stoji kako bi ispustio gorčinu.
Na ulju propržite sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. Kada malo omekšaju, dodajte ml. meso i sve zajedno pržite još desetak minuta.. Posolite, pobiberite i dodajte al. papriku.
Oljuštite krompir i isecite ga na kolutove. Na dno vatrostalne posude stavite malo ulja, pa poređajte polovinu kolutova krompira a preko krompira poređajte lagano isceđene kolutove patlidžana. Sada nanesite uprženo ml. meso, pa preko njega ponovo poređajte ostatak krompira. Pospite po krompiru još malo al. paprike i ml. bibera. Prelijte sa malo ulja i vode i stavite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 st.
           U međuvremenu napravite bešamel sos. Na margarinu kratko propržite brašno, nalijte mlekom, posolite i sve dobro izmešajte, kako ne bi ostale grudvice brašna. Kuvajte dok se ne zgusne, pa u sos umešajte kiselu pavlaku. Sklonite sa vatre, izvadite musaku iz rerne i prelijte preko nje bešamel sos.
Preko bešamela krupno narendajte kačkavalj ili sir, vratite u rernu i pecite još desetak minuta.








недеља, 6. септембар 2015.

Voćni kolač

              Obzirom da je sezona šljiva, iskoristila sam ih za ovaj brz i ukusan kolač a vi možete koristiti i voće po svom izboru (jabuke, višnje, kajsije, breskve i sl.)...

POTREBNO JE:
3 jajeta
3 šolje (od 2 dl ) brašna
2 šolje šećera
3/4 šolje ulja
oko 300 gr voća
1 šolja oraha
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 vanilin šećer
PRIPREMA:
                 U sud izmešajte brašno i sodu bikarbonu i cimet. Posebno umutite jaja, šećer, vanilu i ulje, pa dodajte brašno, seckane orahe i seckano voće. Smesu izlijte u tepsiju koju ste predhodno podmazali uljem i posuli brašnom. Kolač pecite oko 40 min. na 200 stepeni.
              Pečen kolač ohladite pa secite na željene kocke. Po želji kolač možete posuti prah šećerom.