петак, 27. новембар 2015.

Prženice iz rerne

      Probala sam da spremim prženice u zdravijoj varijanti i oduševila sam se kako su ukusne a i manje masne...
 POTREBNO JE:
7-8 kriški bajatog hleba
3 jajeta
3 kašike kisele pavlake
po ukusu soli
malo ulja
PRIPREMA:
            Na odgovarajući pleh stavite pek papir i premažite ga uljem. Jaja umutite penasto, dodajte kiselu pavlaku, posolite, pa svaku krišku hleba dobro umočite sa obe strane u dobijenu smesu. Stavljajte na pleh i pecite u predhodno zagrejanoj rerni na najjačoj temperaturi. Odmah zatim smanjite na 200 st. i pecite 3-4 minuta, tj. dok kriške ne porumene.
            Prženice poslužite vruće uz jogurt, mleko, sir itd...

Djuveč sa svinjskim mesom

          Kada hoću brz ručak, bez puno razmišljanja, ovo mi je jedna od varijanti, s' tim što često promenin sastav namirnica prema trenutnim zalihama u frižideru i ostavi...

 
 POTREBNO JE:
300 gr svinjskog mesa (but, plećka)
1 veća glavica crnog luka
2-3 krompira
1 veći paradajz
100 gr pirinča
1 list lorbera
1 suva paprike
list peršuna, celera
po ukusu soli i ml. bibera
1 kašiku suvog biljnog začina
1 kašičice ml. aleve paprike
ulje
PRIPREMA:
             Na ulju propržite seckani crni luk,  dodajte meso isečeno na manje komade i dinstajte nekoliko minuta. Kada meso malo omekša, dodajte lorber, seckan paradajz, seckanu suvu papriku, krompir isečen na manje komade, pirinač, so, biber, suvi biljni začin  i alevu papriku. Sve dobro izmešajte pa preručite u odgovarajuću posudu (vatrostalnu ili drugu sa poklopcem), nalijte vode da sve dobro ogrezne, poklopite i stavite u rernu. Pecite oko 20 minuta, zatim sklonite poklopac (ukoliko je sva voda isparila dodajte još malo vruće vode), dodajte seckan peršun, vratite u rernu i pecite još desetak minuta.
             Gotovo jelo poslužite toplo uz salatu po vašem izboru.


среда, 25. новембар 2015.

Kapuska (kupus) sa mlevenim mesom

               Svež (sladak) kupus pripremite na ovaj način i dobićete ukusno jelo, za koje nije potrebno puno vremena...

 POTREBNO JE:
1,5 kg svežeg kupusa
300 gr mlevenog mesa (mešanog)
50 ml ulja
kockicu margarina za sve namene (ne mora)
1 veća glavica crnog luka
1 crvena paprika
5-6 kašika soka (sosa) od paradajza
1 kašiku aleve paprike
po ukusu soli, ml. bibera
PRIPREMA:
              Na ulju i margarinu nekoliko minuta propržite mleveno meso, zatim dodajte seckan crni luk, pržite još 3-4 minuta, uz mešanje, pa dodajte crvenu papiku sečenu na tanke kolutove. Nakon minut-dva ubacite rendan kupus, posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku i sok od paradajza. Sve dobro izmešajte, poklopite i nastavite da pržite (dinstate) još tridesetak minuta na laganoj vatri. Povremeno promešajte. Kada jelo ostane skoro bez tečnosti, sklonite ga sa vatre i poslužite.
           





уторак, 24. новембар 2015.

Med kolač sa orasima

            Odlična kombinacija meda i oraha sa karamel filom daju fantastičan ukus ovoj torti.
 POTREBNO JE:
ZA KORE:
3 jajeta
1/2 šolje (od 2 dl) šećera
2 kašike meda
1 kašičica sode bikarbone
125 gr margarina
1 dl ulja
200 gr ml. oraha
150 gr brašna
ZA KREM:
100 gr šećera
1 puding sa ukusom karamele
4 dl mleka
125 gr margarina
PRIPREMA:
               U sud stavite med i sodu bikarbonu da se karamelizuje, pa kada počne da peni dodajte šećer i margarin i mešajte dok se sve ne otopi i sjedini a zatim dodajte ulje, promešajte pa sklonite sa vatre. Posebno mikserom penasto umutite jaja, dodajte brašno i mlevene orahe i lagano umešajte. Ovu smesu dodajte predhodnoj smesi, sve mikserom sjedinite i izlijte u četvrtast ili pravougaoni pleh, predhodno obloženog pek papirom. Pecite koru oko pola sata na 180 st.
               Za krem stavite šećer da se (otopi) tj. karamelizuje, pa dodajte 4 dl mleka. Sklonite sa vatre da ne iskipi, zatim vratite, pa kuvajte dok se sav karamel ne otopi. Posebno izmešajte puding sa ostatkom mleka, pa ga dodajte vrelom karamel mleku. Kuvajte dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre. U mlak krem dodajte margarin, pa sve dobro umutite mikserom.
              Ohlađenu koru uzdužno presecite dva puta, da dobijete 3 kore.  Na odgovarajuću tacnu, stavite prvu koru, premažite je filom, zatim drugu koru i nju premažite filom i na kraju treću koru, koju takođe premažete filom. Ostavite da kolač odstoji nekoliko sati, pa ga secite na željene kocke.
              PS. Pečena kora je u početku tvrđa ali će stajanjem omekšati i biti sipkava i meka.






петак, 20. новембар 2015.

Čokoladna torta

              Ovu tortu sam pravila za rođendan mom unuku. Torta je fenomenalnog ukusa, kremasta i  jednostavno se topi u ustima...
POTREBNO JE:
ZA 3 KORE:
9 jajeta
9 kašika šećera
6 kašika punih brašna
6 kašika punih kakaoa
1 pr. za pecivo
ZA KREM:
1 lit. mleka
3 pudinga od čokolade
5 kašike kakaoa
100 čokolade
250 gr margarina
6 kašika prah šečera
ZA ŠAM:
300 gr šlaga u prahu
2 dl kisele vode
5 kašike prah šećera
1 kiselu pavlaku
PRIPREMA:
              Za jednu koru odvojite 3 žumanca od belanaca. Umutite žumanca sa 3 kašike šećera dok ne postane penasto, pa lagano dodajte 2 kašike brašna pomešanog sa 2 kašike kakaoa i trećinu kesice pr. za pecivo. Sve sjedinite pa lagano umešajte umućen čvrst šam (koji ste umutili od belanaca sa dodatkom vrlo malo soli). Ovako dobijenu masu sipajte u pravougaoni pleh (vi možete i u okrugli), na koji ste stavili papir za pečenje i pecite koru oko 15 min. na 200 st.
Ponovite postupak i sa dve ostale kore.
             Za krem odvojite trećinu mleka pa u njega umešajte puding i kakao, pa kad dobijete kompaktnu masu, dodajte je u preostalo provrelo mleko i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre pa dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i sve dobro umutite mikserom. Ostavite da se krem hladi uz povremeno mešanje kako se ne bi odozgo uhvatila korica. U hladan krem dodajte umućen margarin sa prah šećerom i sve dobro umutite mikserom da dobijete kompaktnu masu.
             U odgovarajući sud sipajte kiselu vodu, dodajte prah šećer i šlag i mutite dok ne postane čvrst šlag. Dodajte kiselu pavlaku i lagano je sjedinite sa šlagom.
             SLAGANJE:
kora - krem - šlag - kora - krem - šlag - kora
Ja sam poslednju koru dekorisala tako da dobijem štrumfa a vi je možete, po svojoj želji ukrasiti delom istog krema i šlagom, ili samo preliti čokoladnim prelivom...









четвртак, 19. новембар 2015.

Torta od dunja

             Sezona je dunja i ja sam želela da sem soka, od njih napravim i jednu  tortu. Improvizovala sam sa receptom i nastala je ova torta koja je svojim mirisom i svojom sočnošću opravdala činjenicu da su dunje odlične za razne poslastice...
POTREBNO JE:
ZA KORU:
2 jajeta
2 kašike vrele vode
100 gr šećera
1 vanilin šećer
60 gr brašna
2 kašike kakaoa
1 kašićica pr. za pecivo
100 gr mlevenih oraha
ZA KREM:
4 dl soka od dunja (može pola vode a pola soka)
1 puding od vanile
2 kašičice želatina
10 kašike džema od dunja (ja sam ga spremala sa seckanim orasima)
ZA ŠLAG
100 gr šlaga u prahu
1 i po dl kisele vode
1 kašičica želatina
PRIPREMA;
          Za koru mutite mikserom najvećom brzinom jaja sa vodom 1 minut, da bude penasto. Dodajte šećer i vanilu i mutite još oko 3 minuta. Pomešajte brašno, kakao i pecivo i polovinu dodajte u smesu, kratko izmešajte najmanjom brzinom, pa dodajte i ostatak brašna. Na kraju umešajte i mlevene orahe.
Izručite smesu u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 18o st. oko 20 minuta.
          Za to vreme sipajte u nanju šerpu sok od dunja, dodajte puding, sve izmešajte da ne bude grudvica, stavite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Posebno rastvorite želatin sa 3-4 kašike hladne vode, izmešajte i ostavite 2-3 min. da malo nabubri. U skuvani vruć puding dodajte želatin i sve zajedno umutite mikserom.


              Na okruglu tacnu za tortu stavite koru, preko nje premažite puding a preko pudinga rasporedite džem od dunja. Ostavite da se torta dobro ohladi.
             Za šam rastopite kašičicu želatina u 2 kašike hladne vode i ostavite da nabuubri. Za to vreme umutite šlag sa kiselom vodom, pa u njega dodajte želatin (koji ste stavili da se sasvim malo smlači), pa mutite mikserom još neki minut. Pripremljenim šlagom premažite tortu.
PS. Ovako pripremljen šlag dobije malo želatinastu masu i bude savršen.









среда, 4. новембар 2015.

Bećarac sa piletinom

        Ovo je moje omiljeno jelo. U sezoni koristim sveže paprike i paradajz a tokom zime pečene paprike ili iz zamrzivača koje ostavljam na ovaj način, jer tako nemaju onaj karakterističan miris na zelene paprike...

 POTREBNO JE:
po potrebi batake sa karabatacima
3 veće glavice crnog luka
4-5 paprika
4-5 paradajza
2-3 čena belog luka
malo ljute paprike (ja koristim i tucanu)
po ukusu soli i bibera
1 kašika brašna
1 kašika aleve paprike
list peršuna
ulje
PRIPREMA.
               Na ulju propržite batake i karabatake, dodajte crni luk isečen na rebarca, dinstajte 2-3 minuta pa dodajte seckanu papriku. Nastavite da pržite dok paprika malo ne omekša, pa dodajte seckan oljušten paradajz. Posolite i pobiberite i uz mešanje pržite još 15- 20 minuta. Na kraju dodajte seckan beli luk, brašno, alevu papriku i ukoliko je potrebno malo tople vode. Smanjite vatru i krčkajte još nekoliko minuta i pred kraj dodajte seckan peršun.
             



понедељак, 2. новембар 2015.

Torta sa višnjama, keksom i želatinom


              Još jedna moja modifikovana nepečena torta...
POTREBNO JE:
3 jajeta
6 kašike šećera
1 puding od vanile
1 kesicu želatina
5 dl mleka
2 vanilin šećera
100 gr seckanog keksa
100 gr mlevenog keksa
50 gr čokolade za kuvanje
300 gr višanja
PRIPREMA:
              U 4 -5 kašike hladne vode rastvorite želatin i ostavite da malo nabubri.
              Umutite žumanca sa šećerom, dodajte puding i sve sjedinite sa malo mleka. Ostalo mleko stavite da provri, dodajte 3 kašike šećera i vanilin šećer a zatim i predhodnu smesu, pa skuvajte krem. Želatin malo otopite na vatri (ne sme da provri), pa ga umešajte u skuvan krem. Dobro izmiksajte mikserom, pa dodajte predhodno umućen šam od belanaca kome ste dodali 3 kašike šećera. Ponovo izmiksajte ali manjom brzinom. Dobijenu smesu podelite na 2 dela, pa u jedan deo dodajte 100 gr izlomljenog keksa i seckanu čokoladu a u drugi deo 100 gr mlevenog keksa i očišćene višnje.
              U okruglu posudu stavite providnu foliju pa stavite deo za keksom i čokoladom a preko njega deo sa keksom i višnjama. Pokrijte folijom i ostavite u frižider da se dobro ohladi i stegne a zatim je preručite na tacnu za tortu. Ukrasite je po svojoj želji.