понедељак, 28. новембар 2016.

Bugarska baklava

         Evo jednog starog recepta u rukopisu iz moje sveske...

POTREBNO JE:
2 šoljice šećera
5 šoljica vode
3 šoljice ulja
5 šoljica brašna
3 šoljice griza
1 pr. za pecivo
100 gr ml. oraha
50 gr suvog grožđa
Za sirup:
4 šoljice šećera
6 šoljica vode
1 limun
PRIPREMA:
           Istopite šećer, pa kada dobije karamel boju dodajte vodu i kuvajte dok se sav šećer ne rastopi. Ostavite da se ohladi. U drugi sud stavite sve ostale suve sastojke pa ih prelijte ohlađenom tečnošću. Sve dobto sjedinite, sipajte u posudu koju ste podmazali uljem i posuli brašnom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200 st. oko pola sata, tj. dok ne porumeni.
           Za to vreme skuvajte sirup i njime prelijte ispečenu baklavu. Dobro je ohladite, aecite na željene kocke i poslužite.








петак, 25. новембар 2016.

Dečja torta " Fudbalsko igralište"

Moj unuk je za svoj Osmi rođendan poželeo da mu napravim tortu u obliku fudbalskog igrališta sa igračima i ja sam mu naravno ispunila želju...


POTREBNO JE:
1 pakovanje rozen korica
3 kisele pavlake
150 gr prah šećera
300 gr mlevene plazme
100 gr čokolade za kuvanje
4 banane
PRIPREMA:
               U jednu posudu stavite kiselu pavlaku i prah šećer pa lagano izmešajte kašikom. Dodajte izgnječene banane i na kraju plazma keks. Sve dobro sjedinite pa u polovinu smese dodajte omekšalu čokoladu.
               Filujte rozen korice naizmenično, svetlim, pa tamnim filom. Pritisnite odozgo nečim, kako bi se korice slepile i ostavite u frižider.
              Tortu odozgo možete prektiti šlagom, čokoladnim prelivom ili po svojoj želji.
              PS. Ja sam odozgo stavila fondan koji sam pravila po ovom receptu:
http://domacirecepti.net/fondan-masa-za-dekoraciju-2/
Igrače sam pravila po ovom receptu: http://zorinirecepti.blogspot.rs/2016/11/domaci-plastelin.html






среда, 23. новембар 2016.

Kolač "Rozmari" sa čokoladom i višnjama

            Vlažan kremast kolač koji ima fenomenalan osvežavajući ukus spoja višnje i čokolade, koji će oduševiti sve ljubitelje dobre poslastice...

POTREBNO JE:
1 belance
70 gr šećera
1/2 kašičice sirćeta
200 gr keksa
80 gr oraha
100 gr margarina
100 gr čokolade za kuvanje
oko 250 gr višanja
Čokoladni preliv:
50 gr čokolade za kuvanje
50 gr margarina
70 gr šećera
1,5 dl mleka
1 kašika gustina
2 kašike kakaoa
PRIPREMA:
           Umutite belance u šam, dodajte šećer pa nastavite sa mućenjem dok ne postane gust i sjajan. Na kraju dodajte sirće i po jednu kašičicu šama stavljajte na uljem podmazan pleh. Puslice stavite u rernu, zagrejanu na 120 st. i pecite oko sat vremena. Pečene puslice ostavite da se ohlade.
           Keks izdrobite rukama a orahe sameljite (ja sam koristila blender).
           U odgovarajuću posudu stavite keks, orahe i puslice (ukoliko su previše velike prepolovite ih rukama). U drugoj posudi na laganoj vatri istopite čokoladu i margarin, uz neprestano mešanje pa time prelijte keks, orahe i puslice. Sve pažljivo izmešajte pa dobijenu smesu rasporedite u okruglu posudu, pritiskajući rukama da se svi sastojci povežu.
           U manji sud stavite mleko, šećer, gustin i margarin pa kuvajte dok se ne dobije gustina želea a zatim dodajte čokoladu i kakao. Kada se čokolada otopi i sve dobro sjedini, sklonite sa vatre.
           Preko čvrste smese poređajte očišćene višnje a preko njih sipajte čokoladnu glazuru i lagano protresite posudu. Kolač ostavite najmanje 3 h u frižideru da se ohladi i stegne i tek tada poslužite.

















недеља, 20. новембар 2016.

Domaći plastelin

            Verujem da svako dete voli da se igra plastelinom, tj. da od njega pravi razne figurice. Predlažem vam da, umesto što čete ga kupovati, za svoje mališane napravite ovaj fantastičan plastelin, koji se, verovali ili ne, ne razlikuje puno od kupovnog a svakako ćete uštedeti novac.

POTREBNO JE:
2 šoljice (srednje) brašna
2 šoljice vode
1 šoljica soli
1 kašika ulja
2 kašičice limontusa
boje za kolače po želji
(ja sam koristila iz kesice)
PRIPREMA:
            U jednu posudu izmešajte suve sastojke (brašno, so i limuntus).
            U drugu posudu sipajte vodu i ulje pa dodajte sube sastojke. Uključite vatru i kuvajte na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Brzo će se masa zgusnuti i kada prestane da se lepi sklonite sa vatre. Umesite je malo rukama a onda odvajajte loptice i po želji u svaku stavljajte po malo boje . Ukoliko je boja u prahu (iz kesice), najpre je sasvim malo rastvorite hladnom vodom (otprilike na 1/4 kašičice praha boje sipajte nepunu kašičicu vode. Umesite rukama svaku lopticu dok se boja potpuno ne sjedini sa masom.
            PS. Ja sam od ovog plastelina pravila igrače za rođendansku tortu mog unuka.
       


уторак, 08. новембар 2016.

Jednostavna projara

       Verujem da svi volimo razne proje, projare i sl. Ovog puta sam je pripremila na neki svoj način i mogu vam reći da je ovo nešto između proje i projare a u ukus ne sumnjajte...

POTREBNO JE:
2 jajeta
1 čaša (2 dl) pšeničnog brašna
1 1/2 čaše kukuruznog brašna
1 čaša jogurta
1/2 čaše ulja
oko 250 gr sitnog sira
(ja sam koristila sir za burek)
1 pr. za pecivo
po ukusu soli i susama
PRIPREMA:
             Umutite jaja, dodajte ulje, jogurt, obe vrste brašna, pecivo i na kraju sir. Ukoliko je sir nedovoljno slan dodajte i so. Sve dobro izmešajte pa dobijenu smesu sipajte u uljem podmazan pleh. Odozgo po želji pospite susamom i pecite oko pola sata na 200-220 st. (zavisno od rerne).





среда, 02. новембар 2016.

Kolač od dunja i oraha preliven želeom

            Ovaj kolač sam improvizovala, obzirom da sam koristila namirnice koje sam trenutno imala u svojoj kuhinji i oduševila sam se njegovim fantastičnim ukusom. Spoj mirisa i ukusa dunja, oraha i soka narandže je jednom rečju fenomenalan...

POTREBNO JE:
2 jajeta
1,2 dl mleka
1,2 dl ulja
2 dl gaz. soka narandže ili đusa
1 veća rendana dunja
(ili 3-4 kašike džema od dunja)
320 gr šečera
250 gr brašna
3 kašike kakaoa
50 gr ml. oraha
2 kašičice pr. za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
Žele preliv:
3 dl gaz. soka narandže ili đusa
3-4 kašike gustina
PRIPREMA:
             U jednu posudu stavite suve sastojke (brašno, šećer, kakao, pecivo i sodu bikarbonu), izmešajte pa dodajte ml. orahe. U drugu posudu lagano umutite jaja pa dodajte rendanu dunju i na kraju sve ostale vlažne sastojke ( mleko, ulje i blago zagrejan sok). Izmešajte pa sjedinite obe smese, tj. suve i vlažne sastojke. Sve dobro izmešajte pa izlijte u posudu za pečenje predhodno podmazanu uljem i posutom brašnom (ukoliko želite deblji kolač posuda treba biti manja i obrnuto).
              Kolač pecite oko 35-40 min. na 180-200 st. što zavisi od vaše rerne. Pečen kolač izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi.
               U manji sud sipajte sok, dodajte gustin i izmešajte da ne bude grudvica, pa kuvajte dok ne dobijete srednje gust žele. Ovim želeom prelijte kolač i ostavite da se dobro ohladi i stegne.
               Ohlađen kolač secite po želji i služite.