среда, 22. март 2017.

Prevrnuta torta sa jabukama, suvim šljivama i orasima

            Šta ću kada volim da eksperimentišem sa receptima, da modifikujem već postojeće, slične ali da na kraju bude baš onakva kakvu sam je zamislila i verujte, ako probate da je napravite, nećete pogrešiti. Nije zahtevna, nije skupa a svakako je ukusna...

POTREBNO JE:
3 jaja
5+5+5 kašika šećera
2 kašike ulja
5 kašika brašna
1/2 pr. za pecivo
1 kašika kakaoa
5 jabuka
desetak suvih šljiva
oko 50 gr oraha
4 dl mleka
5-6 kašika griza
1 jaje
1 vanilin šećer
1 šlag u prahu
PRIPREMA:
             Dno okrugle tepsije pokrijte sa 5 kašika šećera. Jabuke oljuštite, očistite od koštica, prepolovite i poređajte preko šećera. Suve šljive držite 2-3 minuta u vodi, pa ih poređajte između polutki jabuka. Orahe sitno iseckajte pa ih stavite u polutke jabuka. Stavite sve u rernu i pecite dok jabuke ne omekšaju a šećer dobije karamel boju.
             Za to vreme umutite jaja sa šećerom, pa kada se šećer otopi, dodajte ulje i na kraju brašno pomešano sa pecivom. Sve pažljivo izmešajte i 2/3 smese prelijte preko pečenih jabuka a u ostatak dodajte kakao pa i njega prelijte preko predhodne smese. Lagano kašikom izmešajte da se dobiju mermerne šare. Vratite u rernu i pecite oko 15 minuta na 200 st. Pečenu tortu izvadite iz rerne, ohladite i prevrnite na okruglu tacnu za tortu.
              U jedan sud stavite mleko, šećer, vanilu, griz i sve zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte jaje, kuvajte još minut-dva, pa sklonite sa vatre. Prohladite i umutite mikserom.
Posebno umutite šlag po uputstvu na kesici i dodajte ga u skuvani griz. Još malo umutite mikserom pa ovim kremom premažite prevrnutu tortu. Dobro je ohladite i poslužite.
           
           











недеља, 19. март 2017.

Rolovana pita sa sirom, bez jaja

          Probala sam da na ovaj način napravim burek, odličan je...
POTREBNO JE:
1/2 kg gotovih kora
400 gr sitnog sira
1 dl ulja
1 dl kisele vode
PRIPREMA:
            Pomešajte ulje i kiselu vodu. Na radnu površinu stavite jednu koru, poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode, preko stavite drugu koru i nju poprskajte pa stavite sir. Kore preklopite sa jedne i druge strane ka sredini, ponovo poprskajte i stavite sir. Urolajte kore i stavite na uljem podmazan pleh. Ponovite postupak dok ne utrošite sav materijal. Odozgo prelijte svaku rolnu uljem.
           Pecite u zagrejanoj rerni na 230-250 st. (zavisno od rerne)oko pola sata, tj. dok ne porumeni.
           Burek poslužite vruć uz jogurt ili kiselo mleko.






субота, 18. март 2017.

Torta sa jagodama

           Svi u mojoj kući vole jagode i zato ih uvek imam u zamrzivaču. Ovo je još jedna od mojih improvizovanih torti, koja je brzom brzinom "nestala" jer je fantastičnog ukusa, ne mnogo jaka ali svakako osvežavajuća. Ukoliko želite, vi je možete praviti i u okruglom obliku, tako što ćete ispeći tri kore posebno, od po dva belanceta... svakako nećete pogrešiti...

POTREBNO JE:
Za koru
6 belanaca
180 gr šećera
30 gr brašna
30 gr kakaoa
30 gr gustina
1 pr. za pecivo
3 kašike ulja
3 kašike mleka
Za braon fil
5 dl mleka
5 žumanaca
5 kašika šećera
3-4 kašike kakaoa
5 kašika gustina
100 gr putera ili margarina
Za fil od jagode
300 gr jagoda
5 dl vode
5 kašika šećera
1 puding od jagoda
I još
100 gr šlaga u prahu
1 dl kisele viode
2 kašike prah šećera
1/2 čaše kisele pavlake
PRIPREMA:
            Mutite belanca uz postepeno dodavanje šećera a zatim dodajte žumanca i nastavite da mutite dok se sav šećer ne otopi. Dodajte ulje i mleko i na kraju mešavinu brašna, peciva, kakoa i gustina.
Sve lagano izmešajte i smesu preručite u najveći pleh od rerne, prekriven pek papirom. Pecite koru oko 15-20 min. na 180 st. Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite i presecite uzduž dva puta tako da dobijete tri dela.
           Za braon fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte kakao i gustin i sve izmešajte mlekom. Kuvajte fil pa kada dobije dovoljnu gustinu sklonite sa vatre i prohladite. U prohlađen (mlak) fil dodajte puter ili margarin i sve dobro izmiksajte.
           Posebno stavite vodu, šećer i jagode da provre, zatim izvadite jagode pa u tečnost dodajte puding od jagoda koji ste rastvorili sa sokom koji su pustile jagode i sve kuvajte 2-3 minuta. Vratite jagode, kuvajte još minut-dva, tj. dok se ne zgusne, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
           Za šam umutite šlag sa prah šećerom i kiselom vodom pa na kraju dodajte kiselu pavlaku i mutite još minut-dva.
           Na dugačku tacnu za tortu stavite prvu koru, premažite je braon filom - preko stavite drugu koru pa je mremažite filom od jagoda - preko stavite treću koru, pa celu tortu ukrasite šlagom.










уторак, 14. март 2017.

Rol pita sa višnjama

             Evo, kako još možete napraviti pitu sa višnjama. Probajte, fantastična je...


POTREBNO JE:
oko 400 gr brašna
1 dl mleka
1 dl vode
1 dl jogurta
2 kašike ulja
1 jaje
1 kašika suvog kvasca
1/2 kesice pr. za pecivo
3 kašike šećera
1/2 kašičice soli
oko 300 gr višanja
po potrebi prah šećera
1 kesica vanile
ulje
PRIPREMA:
              U posudu za mešenje testa stavite brašno a zatim dodajte i sve ostale sastojke, pa umesite testo (ja u početku koristim mikser sa dodatkom za testo) a onda preručim testo na radnu površinu i rukama ga još dodatno umesim. Ostavite testo u frižider oko 1 sat.
              U jedan sud stavite višnje bez koštica i ukoliko želite pospite ih šećerom (ja ovog puta nisam). Neka malo odstoje a onda ih dobro ocedite od soka koje su pustile.
              Uzmite malo testa i na pobrašnjenom radnom delu oklagijom razvucite jednu tanku koru u obliku pravougaonika. Duž ivice kore poređajte višnje i urolajte samo toliko koliko da se višnje prekriju. Sada celom dužinom urolane kore isecite od ostatka testa i pažljivo prenesite na uljem podmazanu okruglu tepsiju u sredinu, praveći oblik puža. Nastavite isti postupak dok ne iskoristite celu razvučenu koru. Svaku rolnicu nastavljajte na predhodnu rolnicu u tepsiji. Kada iskoristite prvu koru uzmite još testa i ponovite postupak, sve dok se ne popuni tepsija.
              Ovako složenu pitu pecite u zagrejanoj rerni na 230-250 st. (zavisno od rerne), dok ne porumeni. Gotovu pitu izvadite iz rerne, malo prohladite i pospite prah šećerom zamirisanim vanilom. Secite (kao na slici) i poslužite.









четвртак, 09. март 2017.

TORTA SA VIŠNJAMA

             Ova torta, sem što je jeftina i ne zahteva puno vremena, veoma je ukusna a umesto višanja možete, naravno koristiti i drugo voće, kako sveže, tako i zamrznuto. Ja sam imala višnje u zamrzivaču, pa sam njih i koristila...

POTREBNO JE:
Za koru
(šolja od 2 dl)
1 šolje + 1/2 šolje šećera
3/4 šolje ulja
1/2 šolje vode
2 kašike kakaoa
5 jaja
1 1/2 šolje brašna
1 kašičica pr. za pecivo
1    "     sode bikarbone
Za fil od višanja
300 gr višanja bez koštica
5 kašika šećera
5 kašika gustina
I još
100 gr šlaga u prahu
1 dl mleka
PRIPREMA:
            U sud stavite ulje, vodu, kakao i 1 šolju šećera, pustite da provri pa sklonite sa vatre.
            Posebno umutite belanca u šam, dodavajući ostatak šečera kašiku po kašiku, zatim dodajte žumanca, sve penasto umutite i dodajte predhodno prohlađenu tečnu smesu. Sve dobro sjedinite i na kraju dodajte mešavinu brašna, kakaoa, pr. za pecivo i sode bikarbone. Lagano mešajte dok se masa ne izjednači. Sipajte u okruglu posudu prekrivenu pek papirom i pecite na 180 st. oko 45 minuta.
Pečenu koru izvadite iz rerne, ohladite i presecite na pola.
            Stavite sok koji su pustile višnje i dodajte šećer. Kuvajte 2-3 minuta pa dodajte višnje. Posebno rastvorite gustin u 1 dl vode i dodajte u višnje. Kuvajte dok se ne zgusne, sklonite i ohladite.
            Na okruglu tacnu za tortu stavite jednu koru, nanesite na nju fil od višanja, stavite drugu koru i celu tortu premažite umućenim šlagom.