Moj unuk Mihajlo

Loading...

петак, 08. јун 2012.

UŠTIPCI (mekike)

           Postoji više recepata za uštipke, ali ih ja, moram priznati najčešće pravim na ovaj način. Jednostavno, brzo, bez zamazivanja ruku testom, a što je najvažnije, uopšte ne upijaju masnoću, mekane kao "duša". Često ih spremam a najčešće za večeru, kada nemam dovoljno hleba a i uz hleba...

Potrebno je:
oko 350- 400 gr brašna
1 celo jaje
1/2 kocke svežeg kvasca
(može i suvi u zamenu)
oko 3 dl vode ili mleka
1-2 kašičice šećera
1-2      "      soli i
ulja za prženje
Priprema:
             U veći sud  za mućenje rastopite kvasac u 1 dl mlakog mleka, dodajte jaje, šećer, so, brašno i uz dodatak mlake vode ili mleka oko 2 dl, mutite mikserom (sa dodatkom za mućenje testa), nekoliko minuta, sve dok se ne dobije gustina testa, koje se može vaditi kašikom. Pogledajte kako izgleda:

         Umućeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste, oko pola sata.

          Testo vadite kašikom i pržite na zagrejanom ulju. Kašiku predhodno umočite u ulje, kako biste lakše skinuli testo drugom kašikom. Uštipci brzo narastu i za vrlo kratko vreme budu isprženi.

         Uštipke služite sa sirom, džemom, prah šećerom i sl. Naravno dobro je popiti uz njih jogurt, kiselo ili obično mleko i sl. Sve je stvar ukusa i želje. Uživajte!

44 коментара:

  1. Uštipci mi se čine idealnima za grickanje uz nogometno prvenstvo :)

    ОдговориИзбриши
  2. to su pravi ustipci-svaka cast..........

    ОдговориИзбриши
  3. ustipci po ovom receptu su mi odlicno ispali

    ОдговориИзбриши
  4. odlicni su, i brzo se prave!

    ОдговориИзбриши
  5. probala... super su ispali,kao na slici, meki i divni... recept sacuvan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Majo, drago mi je što si isprobala i što si zadovoljna rezultatom. Volim što ne upijaju nasnoću i zato u testo ne stavljam ulje...

      Избриши
  6. Анониман20. март 2013. 04.27

    trazih po netu razne,ali Zorini su zakon!!!!!!!! Pozz od Milosa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Miloše, nadam se da si isprobao recept i da si uživao u uštipcima...

      Избриши
  7. Имам само једно питање :-) на колико се прже ови уштипци, јер су нам први пут споља били препечени а унутра скроз декави... ови који су били лепо пржени су прелепи...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prže se na srednjoj temperaturi, jer u protivnom izgoreće spolja a unutra će biti testo naživo...

      Избриши
  8. Анониман27. март 2013. 11.29

    Danas za veceru cu da isprobam recept pa javljam

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман29. март 2013. 18.48

    a jel mogu na masti da se prze?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, naravno, ali ja skoro sve pržim na ulju, računam da je zdravije...

      Избриши
    2. Mogu li posni, tj. bez jajeta? Pozdrav.

      Избриши
    3. Izvini, tek sada sam pročitala ovo pitanje... može naravno i bez jajeta, nema neke bitne razlike...

      Избриши
  10. Ja sam sad pravila knap po receptu samo shto mi je velika kolicina brasna ,meni ako je stalo 150g i ne moze vishe zgusnulo bi se kao za hleb. :/ a imam merice tacne...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam kako si pravila knap po receptu, jer kako vidiš u receptu nisam navela baš tačnu količinu brašna niti vode a na slici se vidi i koja gustina testa treba biti. Nadam se da ćeš drugi put uspeti...

      Избриши
  11. Upravo sam pravila uštipke i mogu reći da su super izašli, recept je dobar, nisu masni. Hvala Zori za recept.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  12. Drago mi je da su ti uštipci po mom receptu dobro ispali i hvala ti na ovom komentaru o svom utisku. Pozdravljam te!

    ОдговориИзбриши
  13. Ja sam sad, tragajući za receptima za što bolje uštipke (inače ih sama pravim kao što ih je nekada moja majka previla- odokativno) naišla na ovaj recept. Ebo sad mi raste testo, videću kakvi će biti na kraju. Imam samo primedbu; zaista je, kao što je samo jedan komentator rimetio, previše brašna (ili premalo vode) napisano kao mera pri pravljenju. Dakle, da bi ispalo testo kao što treba (nekoliko gušće nego za palačinke) treba da se umesto napisanih 400g brašna umuti najviše 200g. Javljam kako će ispasti....ja sam dodala i malo kisele vode "Donat"......javljam...

    ОдговориИзбриши
  14. Odlicni su bas meki i vazdusasti. Svaka cast. Hvala na receptu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru i drago mi je što si uštipke pravila po mom receptu i što su ti dobro ispali (meki i vazdušasti). A što se tiče količine brašna ili tečnosti (mleka ili vode) u receptu je ukupno oko 3 dl tj. za kvasac 1 dl i za mešenje još oko 2 dl, dakle po potrebi da se dobije gustina kao na slici...

      Избриши
  15. Stvarno ne znam zasto je nekima bude previse brasna?
    Ja stavim tacno 350g brasna i 300 ml mleka I budu fantasticni!!
    Svaka cast za recept! Jednostavno i ukusno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, zadovoljstvo mi je da podelim recept sa drugima...

      Избриши
  16. Divan recept, hvala Vam puno što ste ga podelili sa nama. Identični su kao uštipci koje je pravila moja pok. mama. Moja deca su ih pojela za tili čas, Hvala Vam još jednom. Pozdrav, Ivana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana, hvala i tebi na isprobavanju recepta i posebno mi je drago što se tvojoj deci sviđaju ovi uštipci. Pozdrav i tebi od ♥

      Избриши
  17. Uvijek imam tremu od prženja, ali stvarno ne upijaju... HVALA!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na isprobavanju recepta i verujem da od sada nećeš imati tremu jer ovi uštipci ne upijaju masnoću...

      Избриши
  18. Ustipci su super.Sve sam po Zorinom receptu radila.Prvi put u zivotu ih i pravim.Odlican recept,brzo se pravi i preukusni su.Cesto pravim mojoj porodici.Pozdrav Zori

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Milice puno na isprobavanju recepta i tako mi je drago što se tebi i tvojima dopadaju ovi uštipci a tebi svaka čast što ti je uspelo iz prvog puta. Pozdrav i tebi!

      Избриши
  19. Recept odličan, upravo smo ih smazali, nikad mi bolje nisu ispale.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežana iskreno me raduje što ste, kako kažeš, smazali uštipke a nisam ni sumnjala da ti neće lepo ispasti. Pozdrav!

      Избриши
  20. Fenomenalno,klinci su sve smazali.Stvarno smo porodicno odusevljeni receptom.Hvala punoooo:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i tebi puno što si isprobala moj recept i tako me raduje što ste svi u porodici oduševljeni ovim uštipcima. Topli pozdrav od mene iz Požarevca...

      Избриши
  21. Najbolji recept za ustipke koji sam isprobala...

    ОдговориИзбриши
  22. Puno vam hvala šo ste posetile moj blog i drago mi je što vam se dopadaju moje mekike, tj. recept. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  23. Одговори
    1. Ko nema mikser, moraće ručno uz pomoć varjače ali je mikserom znatno lakše i brže...

      Избриши
  24. NIKADA BOLJI... RECEPT JE ODLIČAN.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam sumnjala da ćete biti zadovoljni, jer ko god je probao da spremi ove uštipke, bio je oduševljen. Hvala puno i pozdrav od mene!

      Избриши
  25. IMATE LI RECEPT BAŠ ZA MEKIKE KOJE SE RAZVLAČE OKLAGIJOM, ONAKO DA BUDU PRAVILNOG OBLIKA. TREBA MI TAČNA MERA ODNOSA BRAŠNA I VODE TJ. MLEKA. NIKADA IH NISAM PRAVILA, NE USUDJUJEM SE.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Žao mi je nemam recept ali ne znam zašto se ne usuđujete da probate recimo ovaj, samo što dodate više brašna, kako bi mogli da razvučete testo oklagijom. Verujem da ništa ne možete pokvariti...

      Избриши