Postoji više recepata za uštipke, ali ih ja, moram priznati najčešće pravim na ovaj način. Jednostavno, brzo, bez zamazivanja ruku testom, a što je najvažnije, uopšte ne upijaju masnoću, mekane kao "duša". Često ih spremam a najčešće za večeru, kada nemam dovoljno hleba a i uz hleba...
Potrebno je:
oko 350- 400 gr brašna
1 celo jaje
1/2 kocke svežeg kvasca
(može i suvi u zamenu)
oko 3 dl vode ili mleka
1-2 kašičice šećera
1-2 " soli i
ulja za prženje
Priprema:
U veći sud za mućenje rastopite kvasac u 1 dl mlakog mleka, dodajte jaje, šećer, so, brašno i uz dodatak mlake vode ili mleka oko 2 dl, mutite mikserom (sa dodatkom za mućenje testa), nekoliko minuta, sve dok se ne dobije gustina testa, koje se može vaditi kašikom. Pogledajte kako izgleda:
Umućeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste, oko pola sata.
Potrebno je:
oko 350- 400 gr brašna
1 celo jaje
1/2 kocke svežeg kvasca
(može i suvi u zamenu)
oko 3 dl vode ili mleka
1-2 kašičice šećera
1-2 " soli i
ulja za prženje
Priprema:
U veći sud za mućenje rastopite kvasac u 1 dl mlakog mleka, dodajte jaje, šećer, so, brašno i uz dodatak mlake vode ili mleka oko 2 dl, mutite mikserom (sa dodatkom za mućenje testa), nekoliko minuta, sve dok se ne dobije gustina testa, koje se može vaditi kašikom. Pogledajte kako izgleda:
Umućeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu dok ne naraste, oko pola sata.
Testo vadite kašikom i pržite na zagrejanom ulju. Kašiku predhodno umočite u ulje, kako biste lakše skinuli testo drugom kašikom. Uštipci brzo narastu i za vrlo kratko vreme budu isprženi.
Uštipke služite sa sirom, džemom, prah šećerom i sl. Naravno dobro je popiti uz njih jogurt, kiselo ili obično mleko i sl. Sve je stvar ukusa i želje. Uživajte!
Uštipci mi se čine idealnima za grickanje uz nogometno prvenstvo :)
ОдговориИзбришиto su pravi ustipci-svaka cast..........
ОдговориИзбришиustipci po ovom receptu su mi odlicno ispali
ОдговориИзбришиDrago mi je što vam se sviđaju. Pozdrav!
Избришиodlicni su, i brzo se prave!
ОдговориИзбришиprobala... super su ispali,kao na slici, meki i divni... recept sacuvan :)
ОдговориИзбришиHvala Majo, drago mi je što si isprobala i što si zadovoljna rezultatom. Volim što ne upijaju nasnoću i zato u testo ne stavljam ulje...
Избришиtrazih po netu razne,ali Zorini su zakon!!!!!!!! Pozz od Milosa
ОдговориИзбришиHvala Miloše, nadam se da si isprobao recept i da si uživao u uštipcima...
ИзбришиИмам само једно питање :-) на колико се прже ови уштипци, јер су нам први пут споља били препечени а унутра скроз декави... ови који су били лепо пржени су прелепи...
ОдговориИзбришиPrže se na srednjoj temperaturi, jer u protivnom izgoreće spolja a unutra će biti testo naživo...
ИзбришиDanas za veceru cu da isprobam recept pa javljam
ОдговориИзбришиa jel mogu na masti da se prze?
ОдговориИзбришиMože, naravno, ali ja skoro sve pržim na ulju, računam da je zdravije...
ИзбришиMogu li posni, tj. bez jajeta? Pozdrav.
ИзбришиIzvini, tek sada sam pročitala ovo pitanje... može naravno i bez jajeta, nema neke bitne razlike...
ИзбришиJa sam sad pravila knap po receptu samo shto mi je velika kolicina brasna ,meni ako je stalo 150g i ne moze vishe zgusnulo bi se kao za hleb. :/ a imam merice tacne...
ОдговориИзбришиNe znam kako si pravila knap po receptu, jer kako vidiš u receptu nisam navela baš tačnu količinu brašna niti vode a na slici se vidi i koja gustina testa treba biti. Nadam se da ćeš drugi put uspeti...
ИзбришиUpravo sam pravila uštipke i mogu reći da su super izašli, recept je dobar, nisu masni. Hvala Zori za recept.Pozdrav!
ОдговориИзбришиDrago mi je da su ti uštipci po mom receptu dobro ispali i hvala ti na ovom komentaru o svom utisku. Pozdravljam te!
ОдговориИзбришиJa sam sad, tragajući za receptima za što bolje uštipke (inače ih sama pravim kao što ih je nekada moja majka previla- odokativno) naišla na ovaj recept. Ebo sad mi raste testo, videću kakvi će biti na kraju. Imam samo primedbu; zaista je, kao što je samo jedan komentator rimetio, previše brašna (ili premalo vode) napisano kao mera pri pravljenju. Dakle, da bi ispalo testo kao što treba (nekoliko gušće nego za palačinke) treba da se umesto napisanih 400g brašna umuti najviše 200g. Javljam kako će ispasti....ja sam dodala i malo kisele vode "Donat"......javljam...
ОдговориИзбришиOdlicni su bas meki i vazdusasti. Svaka cast. Hvala na receptu.
ОдговориИзбришиHvala na komentaru i drago mi je što si uštipke pravila po mom receptu i što su ti dobro ispali (meki i vazdušasti). A što se tiče količine brašna ili tečnosti (mleka ili vode) u receptu je ukupno oko 3 dl tj. za kvasac 1 dl i za mešenje još oko 2 dl, dakle po potrebi da se dobije gustina kao na slici...
ИзбришиStvarno ne znam zasto je nekima bude previse brasna?
ОдговориИзбришиJa stavim tacno 350g brasna i 300 ml mleka I budu fantasticni!!
Svaka cast za recept! Jednostavno i ukusno!
Hvala puno, zadovoljstvo mi je da podelim recept sa drugima...
ИзбришиDivan recept, hvala Vam puno što ste ga podelili sa nama. Identični su kao uštipci koje je pravila moja pok. mama. Moja deca su ih pojela za tili čas, Hvala Vam još jednom. Pozdrav, Ivana
ОдговориИзбришиIvana, hvala i tebi na isprobavanju recepta i posebno mi je drago što se tvojoj deci sviđaju ovi uštipci. Pozdrav i tebi od ♥
ИзбришиUvijek imam tremu od prženja, ali stvarno ne upijaju... HVALA!
ОдговориИзбришиHvala na isprobavanju recepta i verujem da od sada nećeš imati tremu jer ovi uštipci ne upijaju masnoću...
ИзбришиUstipci su super.Sve sam po Zorinom receptu radila.Prvi put u zivotu ih i pravim.Odlican recept,brzo se pravi i preukusni su.Cesto pravim mojoj porodici.Pozdrav Zori
ОдговориИзбришиHvala Milice puno na isprobavanju recepta i tako mi je drago što se tebi i tvojima dopadaju ovi uštipci a tebi svaka čast što ti je uspelo iz prvog puta. Pozdrav i tebi!
ИзбришиRecept odličan, upravo smo ih smazali, nikad mi bolje nisu ispale.
ОдговориИзбришиSnežana iskreno me raduje što ste, kako kažeš, smazali uštipke a nisam ni sumnjala da ti neće lepo ispasti. Pozdrav!
ИзбришиFenomenalno,klinci su sve smazali.Stvarno smo porodicno odusevljeni receptom.Hvala punoooo:)
ОдговориИзбришиHvala i tebi puno što si isprobala moj recept i tako me raduje što ste svi u porodici oduševljeni ovim uštipcima. Topli pozdrav od mene iz Požarevca...
ИзбришиNajbolji recept za ustipke koji sam isprobala...
ОдговориИзбришиsvaka cast,najbolji recept do sad! :)
ОдговориИзбришиPuno vam hvala šo ste posetile moj blog i drago mi je što vam se dopadaju moje mekike, tj. recept. Pozdrav!
ОдговориИзбришиA ко нема миксера шта онда
ОдговориИзбришиKo nema mikser, moraće ručno uz pomoć varjače ali je mikserom znatno lakše i brže...
ИзбришиNIKADA BOLJI... RECEPT JE ODLIČAN.
ОдговориИзбришиNisam sumnjala da ćete biti zadovoljni, jer ko god je probao da spremi ove uštipke, bio je oduševljen. Hvala puno i pozdrav od mene!
ИзбришиIMATE LI RECEPT BAŠ ZA MEKIKE KOJE SE RAZVLAČE OKLAGIJOM, ONAKO DA BUDU PRAVILNOG OBLIKA. TREBA MI TAČNA MERA ODNOSA BRAŠNA I VODE TJ. MLEKA. NIKADA IH NISAM PRAVILA, NE USUDJUJEM SE.
ОдговориИзбришиŽao mi je nemam recept ali ne znam zašto se ne usuđujete da probate recimo ovaj, samo što dodate više brašna, kako bi mogli da razvučete testo oklagijom. Verujem da ništa ne možete pokvariti...
Избришиispali fantasticne!hvala autorke recepta))
ОдговориИзбришиHvala anoniman-a što ste se odlučili za moj recept i raduje me što su uštipci ispali tako fantastični. Topli pozdrav od mene!
ИзбришиNarastaju...
ОдговориИзбришиA onda klinci ustaju...☺
Verujem da ste svi zajedno uživali u uštipcima a posebno klinci. Prijatno!
ИзбришиHVALA ZA RECEPT, SUPER SU. UPRAVO SAM IH SPREMALA
ОдговориИзбришиHvala vama što ste izabrali baš moj recept za uštipke. Drago mi je da vam se dopada. Srdačan pozdrav!
ИзбришиJednostavni i odlični. Hvala na receptu!
ОдговориИзбришиHvala puno, pozdrav!
ОдговориИзбришиKoliko ulja da stavim? Prvi put ih pravim pa bas ne znam :D
ОдговориИзбришиUlje se NE STAVLJA u testo već se u njemu uštipci samo prže (uštipci treba da skoro plivaju u ulju...
ОдговориИзбришиGospodjo Zorice hvala na istinski pravom receptu za prave ustipke. Cela porodica je odusevljena. Przeni su u fritezi u palminom ulju, savrseno su isprzeni i nisu se napunili masnocom. Pozdrav iz Nisa
ОдговориИзбришиPoštovana, hvala vama na isprobavanju mog recepta i izuzetno mi je drago što ste vi i vaša porodica oduševljeni uštipcima. Pozdrav i nadam se vašem ponovnom dolasku na moj blog...
ИзбришиZoro, od danas ste mi omiljena kuvarica! Prvi put u životu pravim uštipke, i to po ovom receptu, i ne mogu da verujem kako su lako i dobro ispali. Hvala!
ОдговориИзбришиTako mi je drago što ste za prvi put pravili uštipke po mom receptu i da ste zadovoljni kako su ispali. Hvala puno na poverenju i očekujem vas ponovo na mom blogu...
ИзбришиOvo je naj bolji recept koji sam do sad isprobala.Ustipci su fantasticni moja deca ih obozavaju
ОдговориИзбришиHvala na divnom receptu
Hvala na lepom komentaru... veoma mi je drago što ste isprobali moj recept i što vam se dopadaju uštipci a posebno vašoj deci.
ИзбришиPozdrav!