Želela bih da vam prikažem, kako ja pravim sok od višanja, na jedan mnogo lakši i brži način od klasičnog. Zapravo, stvar je u tome, što ja višnje (a imam ih svoje u bašti), oberem, dobro operem i onako zajedno sa košticama odmah stavim u zamrzivač. Kada budem želela da od njih napravim sok, lepo ih izvadim iz zamrzivača, ostavim da se otope u velikom loncu i onda ih gnječim (obično to radim tučkom) a može i rukama i sav sok koje ispuste procedim kroz cediljku i tako radim dok se skoro sve koštice ne odvoje.
Proceđeni sok stavite u lonac i na 5 litara soka dodajte 1,5 kg šećera. Pustite da vri oko 5 minuta, neprestano skidajući penu. Dodajte 3 kesice limontusa i sklonite sa vatre.
Vruć sok sipajte u dobro oprane i sterilisane vruće flaše, zatvorite original zatvaračem i ostavite "ušuškane" da se potpuno ohlade. Čuvajte na hladnom mestu sa ostalom zimnicom.
Ovo ti je odlična "mala tajna velikih majstora". Ja od smrznutih višanja pravim višnjak kad nam zimi prihvali:)
ОдговориИзбришиBaš odlična ideja, i ja imam smrznutih višanja, i nikad mi nije palo napamet nešto ovako jednostavno a učinak vrhunski.
ОдговориИзбришиodlična ideja, ja smrznute višnje koristim za štošta ali nisam probala napraviti sok, budem sljedeće godine, jer ove nisam spremila dovoljno višanja
ОдговориИзбришиNa ovaj nacin pravim godinama i sok i liker i ukus je vrhunski.
ОдговориИзбришиHvala Nadilice na komentaru. I ja ga pravim ovako godinama...
ИзбришиDa li moze isto tako i sa kupinama?
ОдговориИзбришиNisam probala sa kupinama a verujem da može...
ИзбришиA od mesa visnje se mozda moze napraviti neka vrsta slatkog, npr marmelada. Ispasirati meso visnje, dodati malo secera malo vode malo zelatina ... Bas cu probati danas to da napravim. Hvala vam na receptu, danas pravim obavezno <3
ОдговориИзбришиHvala na komentaru... inače, ja sam pravila nešto poput marmelade od preostalih (oceđenih) višanja i super je...
Избриши