петак, 09. децембар 2011.

Sok od zamrznutih višanja

            Želela bih da vam prikažem, kako ja pravim sok od višanja, na jedan mnogo lakši i brži način od klasičnog. Zapravo, stvar je u tome, što ja višnje (a imam ih svoje u bašti), oberem, dobro operem i onako zajedno sa košticama odmah stavim u zamrzivač. Kada budem želela da od njih napravim sok, lepo ih izvadim iz zamrzivača, ostavim da se otope u velikom loncu i onda ih gnječim (obično to radim tučkom) a može i rukama i sav sok koje ispuste procedim kroz cediljku i tako radim dok se skoro sve koštice ne odvoje.
             Proceđeni sok stavite u lonac i na 5 litara soka dodajte 1,5 kg šećera. Pustite da vri oko 5 minuta, neprestano skidajući penu. Dodajte 3 kesice limontusa i sklonite sa vatre.

             Vruć sok sipajte u dobro oprane i sterilisane vruće flaše, zatvorite original zatvaračem i ostavite "ušuškane" da se potpuno ohlade. Čuvajte na hladnom mestu sa ostalom zimnicom.
 
            PS. Zamrznute višnje lakše i više ispuštaju sok i to čisti, bez mesa,( kako bi inače bilo u slučaju da se onako svežim najpre vade kštice), i verujte ovako je mnooogo lakše, brže i ekonomičnije. Sok služite razblažen sa vodom u zavisnosti koliko želite da vam bude sladak. Prijatno!

5 коментара:

  1. Ovo ti je odlična "mala tajna velikih majstora". Ja od smrznutih višanja pravim višnjak kad nam zimi prihvali:)

    ОдговориИзбриши
  2. Baš odlična ideja, i ja imam smrznutih višanja, i nikad mi nije palo napamet nešto ovako jednostavno a učinak vrhunski.

    ОдговориИзбриши
  3. odlična ideja, ja smrznute višnje koristim za štošta ali nisam probala napraviti sok, budem sljedeće godine, jer ove nisam spremila dovoljno višanja

    ОдговориИзбриши
  4. Na ovaj nacin pravim godinama i sok i liker i ukus je vrhunski.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nadilice na komentaru. I ja ga pravim ovako godinama...

      Избриши