петак, 2. март 2012.

Šampinjoni sa prazilukom


              Nešto slično sosu od pečuraka, ali sa malom razlikom u sastojcima. Sezona je praziluka, pa sam ga uvrstila u ovo brzo i ukusno jelo, koje možete služiti zasebno ili kao dodatak uz neko meso...
Potrebno je:
1 ceo praziluk
oko 300 gr šampinjona
oko 150 gr suve slanine ili suva carska rebra
pola čaše kisele pavlake
2 kašike gustina (ili brašna)
3-4 kašike belog vina (nije obavezno)
so, ml.crni biber i suvi začin po ukusu
malo ulja (ili margarina)
Priprema:
             Na ulju propržite iseckanu suvu slaninu. Praziluk isecite na kolutove i dodajte u sud. Kada malo omekša, dodajte oprane i naseckane šampinjone i sve dinstajte dok ne ispari tečnost koju su pustile pečurke. Posolite pobiberite, dodajte i suvi začin po želji, a zatim umešajte gustin. Nalijte vodom i vinom pa sve zajedno krčkajte još nekoliko minuta. Pred kraj dodajte kiselu pavlaku, pa kada se sve lepo sjedini, sklonite sa vatre i služite toplo.

5 коментара:

  1. Odlicno jelo! Volim sampinjone na sve nacine... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nekada mi bas fale nove ideje, sampinjone volimo i svidja mi se ova "obogacena" verzija.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je baš dobro..Malo drugačije nego klasično spremanje šampinjona :)

    ОдговориИзбриши
  4. Šampinjoni su mi uvek nekako dosadni, ali ovo im je baš lepo obogatilo ukus!

    ОдговориИзбриши