уторак, 23. децембар 2025.

Pita sa kiselim kupusom i sirom

     Verujem da svi volite pitu sa kupusom (kupusnik), ali ne znam da li ste probali na ovaj način. Takvu pitu prave na jugu Srbije i verujte da je izuzetno ukusna. Sir joj daje poseban, blag ukus koji će vas, sigurna sam oduševiti. Probajte i uverite se i sami...
POTREBNO JE: 
500 gr gotovih kora za pitu
oko 500 gr kiselog kupusa
1 glavica crnog luka
250-300 gr sitnog sira
po ukusu suvog začina 
i mlevenog bibera
1 čaša kisele vode
pola čaše ulja
PRIPREMA: 
    Kupus sitno iseckajte i stavite u sud sa vodom da se kuva oko pola sata a zatim ga dobro ocedite.
Na nekoliko kašika ulja kratko prodinstajte sitno seckan crni luk pa dodajte seckan kupus. Nastavite sa prženjem uz mešanje oko 15 minuta, zatim dodajte suvi začin i biber a ukoliko želite možete ga dodatno posoliti (obzirom da se predhodno kuvao u vodi). Sve dobro izmešajte pa sklonite sa vatre.
Kiselu vodu i ostatak ulja pomešajte u manji sud.
Na radnu površinu stavite jednu koru, poprskajte je mešavinom kisele vode i ulja, stavite drugu koru pa i nju poprskajte a zatim i treću koru pa i nju poprskajte pa na polovinu kora stavite kupus i sir. Urolajte i stavite je na pouljen pleh. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal (ostaće vam mešavina tečnosti i nju sačuvajte za preliv). Sve urolane kore premažite takođe tečnom mešavinom pa pecite pitu u rerni zagrejanoj na 200 st oko desetak minuta, zatim smanjite na 180 st. i pecite još dvadesetak minuta. Pečenu pitu izvadite iz rerne pa je prelijte ostatkom tečne mešavine pa je ponovo vratite u rernu i pecite još nekoliko minuta.
Poslužite pitu dok je još vruća a svakako je ukusna i hladna.









Нема коментара:

Постави коментар