Ovo je jedan od načina na kome ostavljam, (ne baš sitne krastavčiće, tzv. kornišone) i njih prvo konzumiramo, pošto se ostavljene na ovaj način brže ukisele...
POTREBNO JE:
3 kg krastavčića
2,5 lit. vode
1 lit. 9% sirćeta
80 gr soli
80 gr šećera
začini (mirođija, korijander, slačica)
1 kašičica vinobrana
1 kašičica konzervansa
PRIPREMA:
Krastavčiće dobro operite u više voda (ja koristim grubu stranu sunđera) i stavite ih u veći sud.
U lonac sipajte vodu, dodajte so i šećer pa pustite da provri. Na kraju dodajte sirće i pustite da ponovo izbije ključ. Ovim vrelim rastvorom prelijte krastavčiće, pokrijte ih nečim i ostavite da tako stoje 2-3 h. Ukoliko ih voda sve ne prelije, povremeno ih promešajte.
Krastavčići će promeniti boju usled kiseline i vrele vode. Sada ih poređajte u tegle (naravno dobro oprane, tj. sterilisane), po želji dodajte začine koji će im dati onaj karakterističan, pikantan ukus.
Vodu kojom ste prelili krastavčiće ponovo prokuvajte, dodajte vinobran i konzervans (vi ne morate, ali obzirom da se ne pasterizuju, ova mala količina neće škoditi). Ostavite da se malo ohladi i mlakim prelivom prelijte krastavčiće. Dobro zatvorite tegle i ostavite ih sa ostalom zimnicom.
PS. Ukoliko želite veću količinu krastavčića, srazmerno povećajte i količinu ostalih sastojaka.
POTREBNO JE:
3 kg krastavčića
2,5 lit. vode
1 lit. 9% sirćeta
80 gr soli
80 gr šećera
začini (mirođija, korijander, slačica)
1 kašičica vinobrana
1 kašičica konzervansa
PRIPREMA:
Krastavčiće dobro operite u više voda (ja koristim grubu stranu sunđera) i stavite ih u veći sud.
U lonac sipajte vodu, dodajte so i šećer pa pustite da provri. Na kraju dodajte sirće i pustite da ponovo izbije ključ. Ovim vrelim rastvorom prelijte krastavčiće, pokrijte ih nečim i ostavite da tako stoje 2-3 h. Ukoliko ih voda sve ne prelije, povremeno ih promešajte.
Krastavčići će promeniti boju usled kiseline i vrele vode. Sada ih poređajte u tegle (naravno dobro oprane, tj. sterilisane), po želji dodajte začine koji će im dati onaj karakterističan, pikantan ukus.
Vodu kojom ste prelili krastavčiće ponovo prokuvajte, dodajte vinobran i konzervans (vi ne morate, ali obzirom da se ne pasterizuju, ova mala količina neće škoditi). Ostavite da se malo ohladi i mlakim prelivom prelijte krastavčiće. Dobro zatvorite tegle i ostavite ih sa ostalom zimnicom.
PS. Ukoliko želite veću količinu krastavčića, srazmerno povećajte i količinu ostalih sastojaka.
Bude mi žao kada u receptu vidim vinobran ili konzervans. Oni su tako štetni, a kasnije time hranimo svoju djecu, obitelj, prijatelje...
ОдговориИзбришиAko se staklenke sa krastavcima zatvore metalnim poklopcima i stave u posudu sa hladnom vodom, da voda dođe bar dva prsta do poklopca, voda se zagrijava, ne smije zakipiti, već samo šumiti, a u staklenkama se poćnu dizati mjehurići zraka sa dna prema vrhu. Kada su poklopci vrući toliko da na njima ne možete držati prst, isljučite vatru i ostavite da sve u toj vodi ohladi. Tada je sve lijepo sterilizirano, poklopci su vakumirani i možete bez straha pospremiti svoju zimnicu na tamno mjesto. Neće se pokvariti niti za godinu dana. Ja tako radim već jako dugo i voljela bi kada bi i drugi prestali raditi sa konzervansima, kad već sa tolko ljubavi rade zimnicu za svoje najbliže. Puno pozdrava od Nade!!!
Potpuno se slažem i znam da su štetni, ja ih maksimalno izbegavam ali u ovim minimalnim količinama sigurno neće škoditi. Obzirom da se u gotovo svim kupovnim industrijskim proizvodima koriste razni aditivi i sredstva za konzerviranje, ja upravo zbog svoje porodice, sama spremam kako bih ih maksimalno izbegla. Ja uglavnom pasterizujem zimnicu (možeš pogledati moje pasterizovane krastavce i ostalu zimnicu). Pozdrav i tebi Nado od mene!
Избриши