понедељак, 14. септембар 2015.

Grčka musaka sa bešamel sosom

            Prvi put sam spremala musaku na ovaj način i svi smo bili oduševljeni njenim ukusom i izgledom...
  
POTREBNO JE:
300 gr mešanog mlevenog mesa 
1 glavica crnog luka
1 manja šargarepa
5-6 srednih krompira
1 plavi patlidžan
po ukusu soli, bibera, al.paprike
ZA BEŠAMEL SOS
oko 50 gr margarina
4-5 kašika brašna
5 dl mleka
nekoliko kašika kis.pavlake
oko 50 gr kačkavalja ili tvrdog sira
ulje
PRIPREMA:
             Oljuštite plavi patlidžan, isecite ga na kolutove , posolite i ostavite da stoji kako bi ispustio gorčinu.
Na ulju propržite sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu. Kada malo omekšaju, dodajte ml. meso i sve zajedno pržite još desetak minuta.. Posolite, pobiberite i dodajte al. papriku.
Oljuštite krompir i isecite ga na kolutove. Na dno vatrostalne posude stavite malo ulja, pa poređajte polovinu kolutova krompira a preko krompira poređajte lagano isceđene kolutove patlidžana. Sada nanesite uprženo ml. meso, pa preko njega ponovo poređajte ostatak krompira. Pospite po krompiru još malo al. paprike i ml. bibera. Prelijte sa malo ulja i vode i stavite u rernu da se peče oko 50 minuta na 200 st.
           U međuvremenu napravite bešamel sos. Na margarinu kratko propržite brašno, nalijte mlekom, posolite i sve dobro izmešajte, kako ne bi ostale grudvice brašna. Kuvajte dok se ne zgusne, pa u sos umešajte kiselu pavlaku. Sklonite sa vatre, izvadite musaku iz rerne i prelijte preko nje bešamel sos.
Preko bešamela krupno narendajte kačkavalj ili sir, vratite u rernu i pecite još desetak minuta.








Нема коментара:

Постави коментар