понедељак, 16. новембар 2020.

Domaća sarma

         Naš najpoznatiji srpski specijalitet je svakako sarma, jelo koje je nezaobilazno na svim trpezama. Recepti se prenose sa kolena na koleno a nesumnjivo su najbolje bile one koje su pravile naše prabake, bake i majke, obavezno sa svinjskom mašću i u zemljanoj posudi. Danas mnoge mlade domaćice smatraju da je spremiti sarmu dosta komplikovano, ali verujte, potrebno je samo volje, ljubavi i malo umeća da bi se ovo preukusno jelo našlo i na vašoj trpezi...

POTREBNO JE: 
600 gr mešanog mlevenog mesa
(ja obično stavim nešto više svinjskog)
oko 20 listova kiselog kupusa
(zavisi da li volite manje ili veće sarme)
3 glavice crnog luka
oko 100 gr pirinča
oko 200 gr suvih rebara
po želji suve slanine
3-4 lovorova lista
desetak zrna bibera
po ukusu soli i ml. bibera
2 kašike aleve paprike
po ukusu soli
2 kašike masti (najbolja je domaća)
PRIPREMA: 
           Operite pirinač, stavite u šerpicu, nalijte vodom da ogrezne i pustite da izbije samo jedan ključ, pa ga sklonite sa vatre. Listovima odsecite zadebljane delove a luk iseckajte.
           U sud stavite 1 kašiku masti pa dodajte seckan crni luk. Pržite ga dok ne omekša pa dodajte mleveno meso. Nastavite da pržite uz neprestano mešanje oko dvadesetak minuta pa dodajte pirinač. Sve izmešajte pa dodajte so, ml. biber i alevu papriku. Ponovo sve dobro sjedinite pa sklonite sa vatre.
          Stavite jedan list na dlan, pa na sredinu početka lista stavite1 kašiku nadeva. Poklopite nadev a onda i levu i desnu stranu lista preklopite preko nadeva a onda urolajte sarmu do kraja lista, vodeći računa da sav fil bude pokriven. Ovako urolanu sarmu ređajte u krug u posudu, čije ste dno premazali sa kašikom masti i prekrili sa nekoliko listova kupusa (možete koristite i pocepane listove).
Kada završite prvi red stavite preko sarmi lovorov list, biber u zrnu i isečena suva rebra. Tako uradite dok ne utrošite sve listove i fil. Na sam vrh sarmi stavite 1 kašiku masti i suvu slaninu isečenu na komade. Nalijte sud vodom da sarme ogreznu u njoj, stavite jedan tanjir po vrhu da blago pritisnu sarme i na kraju stavite poklopac. Kuvajte sarmu najpre na jačoj vatri dok ne provri a onda je smanjite i krčkajte najmanje tri sata.
            Ukoliko želite možete je pred kraj i zapržiti tako što ćete na malo masti staviti ravnu kašiku brašna, propržiti desetak sekundi pa dodati oko 2 kašičice aleve paprike i odmah preliti preko ukrčkanih sarmi.
            I zapamtite: što se duže krčka, sarma je sve bolja i ukusnija 👌😋❤








 

Нема коментара:

Постави коментар