понедељак, 2. јануар 2012.

Eurokrem torta

              Moram priznati, da uoči nekog praznika, uvek budem u dilemi, ma u trilemi, koju tortu da napravim tim povodom, a obzirom da volim da to bude neka koju do tada nisam pravila, ovog puta sam u zadnjem trenutku odlučila da to bude neka sa eurokremom. Svi su zadovoljni, pa naravno i ja.

Potrebno je:
5 cela jaja + 5 belanaca
350 gr kristal šećera + 200 gr prah šećera
100 gr čokolade
1 litar mleka
4 pudinga od vanile
1 margarin
2 kašike kakaoa
100 ge pečenih ml. lešnika
100 gr bele mase eurokrema
100 gr crne mase     "      "
sok od limuna i
1 kašika brašna i
2 kesice šlaga
Priprema:
               Za prvu koru ušpinujte 150 gr šećera, dodajte čokoladu, pa kada se potpuno otopi, sklonite sa vatre. Dodajte 5 žumanaca, jedno po jedno, neprestano muteći i na kraju predhodno umućen sneg od 5 belanaca.  Ispecite koru u okruglom plehu na temperaturi od 18o stepeni i ostavite da se ohladi.
               Za drugu koru umutite belanca sa 200 gr šećera, dodajte sok od limuna  i kašiku brašna. Koru ispecite na temperaturi od 150 stepeni i ostavite da se ohladi.
               U međuvremenu skuvajte puding u mleku i kada se prohladi dodajte margarin umućen sa prah šećerom. Podelite na dva dela. U jedan deo dodajte deo  ml. lešnika i belu masu eurokrema.

U drugi deo dodajte kakao i tamnu masu eurokrema i pospite ostatkom lešnika.

             Slaganje: braon kora-žuti fil-bela kora-braon fil. Odozgo stavite šlag i ukrasite po želji.


5 коментара:

  1. Ova ti je ideja za tortu super,a kako vidim i odlična je njam.Svaka čast.Ti si genije za kolače!

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam odusevljena. Koliko vode si koristila za spinovanje secera?

    ОдговориИзбриши
  3. Oko decilitar vode i špinuje se dok se dobije gustina kao za kuvanje slatka.

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман10 фебруар, 2012

    Da li je moguce da u tamnu koru uopste ne treba dodavati brasno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moguće je, obzirom da se špinuje šećer, a i sama čokolada mu daje čvrstinu, kora bude vlažna i zaista ukusna. Samo se treba pridržavati recepta...

      Избриши