понедељак, 18. мај 2015.

Kolač sa višnjama i keksom

            Razmišljajući kako da upotrebim ostatak višanja iz zamrzivača, improvizovala sam ovaj kolač u svojoj glavi i iskreno, bila sam oduševljena koliko je ukusan a obzirom da se priprema veoma brzo, od srca vam ga preporučujem...
POTREBNO JE:
200 gr keksa (četvrtastog ili plazma)
2 dl vode
100 gr margarina
3 štangle čokolade za kuvanje
2 kašike šećera + 5 kašike
300 gr višanja (svežih ili zamrznutih)
4-5 kašike gustina
1 kesica šlaga
PRIPREMA:
               Keks što sitnije izlomite rukama u jednu posudu. Višnjama izvadite koštice. U posebnu posudu stavite oko 2 dl vode, 2 kašike šećera, čokoladu i margarin i ostavite da vri dok se čokolada ne otopi. Ovim prelijte keks i sve dobro izmešajte, pa rukama rastanjite na dugačku tacnu. Ostavite da se ohladi i stegne.
               Za to vreme u sud stavite oko 2,5 dl vode, 5 kašike šećera i višnje da provre. U sok koji vam je preostao od višanja rastvorite gustin, pa ga dodajte višnjama. Kuvajte još nekoliko minuta i kada se fil zgusne, sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi a onda ga premažite preko mase sa keksom. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
            Umutite šlag po uputstvu na kesici i premažite kolač.





PS. Ukoliko želite možete povećati količinu namirnica i praviti u obliku okrugle torte a umesto višanja možete koristiti i neko drugo voće...



Нема коментара:

Постави коментар