среда, 31. мај 2017.

Vanil krem torta sa jagodama

             Imam jagode u bašti i razmišljala sam kako da ih iskoristim za tortu. Osmislila sam ovaj recept i dobila voćnu, kremastu i laganu tortu fantastičnog ukusa...


POTREBNO JE:
Za koru:
2 jaja
150 gr šećera
2 dl mleka
1 dl ulja
150 gr brašna
3 kašike kakaoa
7 kašika ml. oraha
1 pr. za pecivo
Za vanila krem:
1 litar mleka
200 gr šećera
3 žumanca
2 pudinga od vanile
2 kašike brašna
2 kesice vanile
250 gr margarina
I još:
džem od jagoda
oko 400 gr jagoda
100 gr šlaga
1 dl kisele vode
3 kašike prah šećera
1 kisela pavlaka
PRIPREMA:
               U jedan sud stavite suve sastojke (brašno, kakao, pecivo i ml. orahe) pa sve iznešajte .
U drugi sud lagano umutite mikserom jaja sa šećerom, uljem i mlekom. Dodajte u to suve sastojke i sve umutite mikserom dok ne postane kompaktna smesa. Najveći pleh od šporeta prekrijte pek papirom, sipajte dobijenu smesu i pecite na 180-200 st. oko 15 minuta. Ispečenu koru izvadite iz rerne i još toplu premažite džemom. Ostavite da se ohladi p šresecite uzdužno na pola.
               Za krem umutite žumanca, dodajte puding od vanile, brašno i 2 dl mleka, sve dobro umutite pa sipajte u ostatak provrelog mleka kome ste dodali šećer. Kuvajte krem dok se ne zgusne pa ga sklonite sa vatre. Ohladite ga pa dodajte predhodno umućen margarin sa vaniloin šećerom. Sve dobro umutite mikserom dok krem ne postane sjajan i kremast.
               Na tacnu za služenje stavite jednu koru pa je premažite sa polovinom krema. Preko njega poređajte jagode, pa stavite ostatak krema. Preko krema stavite drugu koru.
               Umutite čvrst šlag sa kiselom vodom i šećerom pa dodajte kiselu pavlaku. Mutite manjom brzinom, dok se ne sjedini, pa dobijenim šlagom ukrasite celu tortu. Dekorišite je jagodama po želji.
               PS. Tortu možete ukrasiti i samo šlagom, bez dodatka kisele pavlake.








2 коментара: