понедељак, 31. октобар 2011.

Baklava bez kora

             Desi mi se naravno, da u kući nemam gotove kore za pitu ili baklavu i tada napravim ovu brzu i jednostavnu bez kora, koju vam preporučujem, ukoliko vam se najave iznenadni gosti.
Potrebno je:
2 jaja
150 gr šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika griza
12 kašika brašna
200 gr mlevenih oraha
pola praška za pecivo
50 g seckanih oraha
Za preliv:
500 gr šećera
Priprema:
             Umutite penasto jaja sa šećerom a zatim dodajte mleko, ulje, griz, mlevene orahe i na kraju brašno sa praškom za pecivo. Masu izručite u podmazan i brašnom posut četvrtast pleh. Odozgo pospite seckane orahe i pecite oko 35 minuta na 180 stepeni, dok lepo ne porumeni.
             Ja volim ukus karamela, pa zbog toga ovu baklavu prelivam sirupom koji pripremam na ovaj način: šećer stavim da se malo otopi (karamelizuje) u suvoj šerpi, tada dodam 2 dl vode i skuvam ređe nego za slatko. Ostavim da se sirup ohladi.
             Ispečenu i ohlađenu baklavu isecite na kocke ili rombove i prelijte sirupom.
           

11 коментара:

  1. Veoma mi se dopada ova ideja za preliv s ukusom karamela, odnosno, da se šećer prvo karamelizuje, a tek onda meša s vodom i kuva. Odlično!

    ОдговориИзбриши
  2. E bas ti hvala Zoro ,ovako nesto uvek dobro dodje kad se treba spasavati a kora nema;)

    ОдговориИзбриши
  3. ovo je spas za mene, budući da jako volim baklave a nikad nisam zadovoljna s korama,. budući da kupujem gotove!! i još preljev od karamela!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Ma super recept.Morat ću ga sama sprobat što prije!

    ОдговориИзбриши
  5. Kraljevcanka odlican recept odusevljena sam. Zoro samo nastavi dalje:)

    Pozdrav od Kralejvcanje iz Svajcareske

    ОдговориИзбриши
  6. Super mi je ova baklava i ovakav recept uvijek dobro dođe. Sirup mi se posebno sviđa, a baklava odlično izgleda !

    ОдговориИзбриши
  7. Genijalno!!! Ja sam si bas neki dan napravila baklav(ic)u u mini tepsiji, samo da me zelja mine (i pokvarila dijetu).

    ОдговориИзбриши
  8. Bas sam resila da napravim pravu baklavu i sada jos vidim i ovaj nacin, odlican ti je ovo nacin za na brzinu. Svidja mi se taj serbetasti ukus agde! Odlicno

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo je jedini ispravan recept za baklavu bez kora koji sam pronasla na internetu. Ja je pravim vec nesto vise od 40 godina, a mozda i vise.Jedina razlika je u tome sto ja sve sastojke mesam zajedno i umesto 12 kasika sve stavljam po 24 kasike, sem griza. Dodajem i oko 150-200 grama suvog grozdja, vanilin secer i obavezno narendam koricu limuna. Evo, danas je pravim jer su mi sin i unuk trazili. Recept je savrsen i ne mozete pogresiti.

    ОдговориИзбриши