Potrebno je:
oko 6 kg kornišona
Za preliv:
1 litar sirćeta
3 litara vode
200 gr šećera
100 gr soli
slačica, korijander, mirođija(može suva)
Priprema:
Svaki kornišon dobro operite (ja koristim oštru stranu sunđera) i ređajte u tegle.
Za preliv skuvajte vodu, šećer, so i sirće. Kad provri dodajte slačicu, korijander i mirođiju. Vrelim prelivom nalijte tegle.
U veliki lonac nalijte vodu, stavite tegle i postepeno zagrevajte do momenta strujanja vode. Znači, ne treba da ključa, već do tačke ključanja i tako pasterizujte oko dvadeset minuta. Isključite i ostavite u loncu sa vodom dok se ne ohladi. Na ovaj način meni kornišoni traju i do dve godine.
PS. Ukoliko ne želite da pasterizujete kornišone, možete ih pripremiti na isti način, samo što u preliv dodate po 1 konzervans i 1 vinobran. Vrelim prelivom nalijete tegle do vrha, dobro zatvorite original poklopcem i ušuškajte u ćebe da se postepeno hlade.
Ne znam zasto ali uvek sam mislila da su kornisoni oni bas sitni krastavcici?Inace volim i ove;))
ОдговориИзбришиU pravu si Džoli, oni najsitniji su kornišoni, ali ja ne volim totalno sitne, već maaalo krupnije, nekako su mi ukusniji, mada sam ove godine zaista stavila nešto krupnije nego što sam do sada činila...
ОдговориИзбришиVolim kisele krastavce, ali ih nikada nisam sama kiselila. Kod tebe mi baš odlično izgledaju i vjerujem ti da su jako ukusni !
ОдговориИзбришиA kako bi bilo bez konzervansa da se stave?
ОдговориИзбришиProbala sam i bez dodataka vinobrana i konzervansa i super su...
ОдговориИзбришиUvek mi se činilo nekako komplikovano to sa pasrerizacijom.
ОдговориИзбришиMislim da neću baš potrefiti, jer ni meni se nekako ne svidjaju oni baš jako sitni krastavci nekako su mi kao nedozreli, mnogo su mi ukusniji oni malo krupniji. Čime i kada zatvarate tegle?
Napunjene tegle kornišonima i nalivene tečnošću zatvaram original plastičnim zatvaračima (poklopcima)pa tek tada pasterizujem...
ИзбришиPasterizaciju mozete izvrsiti u masini za sudove. Metalnim poklopcima dobro zatvorene tegle poslagati u masinu, staviti na program za pranje sa najvecom temperaturom i bez dodavanja deterdzenta pustiti masinu u rad. Kad se proces zavrsi, zavrsena je i pasterizacija. Ostavite jednostavno u masini da se sve ohladi. I prijatno. :)
ОдговориИзбришиEto, nisam znala za ovu vrstu pasterizacije ali svakako podržavam sve načine, mada je meni klasika još uvek najprihvatljivija. Pozdrav!
ИзбришиDivan je recept :) Zanima me samo koliko slačice, korijandera i mirodjije treba? Da li bi bilo mnogo kašika po tegli?
ОдговориИзбришиMože na veću teglu, inače ja to stavljam odokativno, sve je stvar ukusa. Hvala na komentaru. Pozdrav!
Избришиprobacemo i ovaj recept sa vase strane :) samo koje sirce ide ?
ОдговориИзбришиJa koristim obično alkoholno 9% sirće...
Избришиzdravo ,dovidzzeenja
ОдговориИзбришиDivni su...
ОдговориИзбришиZasto vinobran?! Bez njega!!!!! I ukusni i zdravijiji i traju 2 i vise godina.
ОдговориИзбришиMože i bez njega, ja nekada stavljam a nekada ne. Inače, na ovoliku količinu krastavčića pola kesice je zanemarljivo a i meni traje po dve i više godina. Pozdrav!
ИзбришиIsprobala!Divni su,divni...bas kao kupovni.Hvala za recept! Pozdrav
ОдговориИзбришиHvala i tebi što si isprobala recept. Ja na ovaj način ostavljam godinama, probala sam i neke druge recepte sa manjom količinom kornišona, ali je ovaj meni ipak najbolji, što kažeš kao kupovni su. Pozdrav!
ИзбришиProsle godine isprobala recept, fantastican je. Hvala!!! Zato sam ponovno tu. :D
ОдговориИзбришиRaduje me ovakav pozitivan komentar i ne sumnjam da si zadovoljna jer ja po ovom receptu ostavljam godinama kornišone i uvek mi budu odlični. Hvala tebi što si ponovo ovde...
ИзбришиJa pasterizujem sve sem tursije i kupusa i nikada ne stavljam vinobran ni konzervans. Pa zato i pasterizujemo valjda, da se ne trujemo tim praskovima!
ОдговориИзбришиNaravno, potpuno se slažem, da, kada se voće i povrće pasterizuju, nije potrebno dodavati sredstva za konzerviranje a i svakako je zdravije...
Избришиprobacu danas na ovaj nacin pa javljam
ОдговориИзбришиProbaj i verujem da ćeš biti zadovoljna. Hvala na komentaru i pozdrav od mene!
ИзбришиMa poenta je u tome da ipak sve Vi dame volite malo krupnije.
ОдговориИзбришиMoja preporuka je da pre pripreme kornisoni odstoje jedno sat vremena u vodi u koju je dodat zeolit, prirodna glina koja odradjuje detoksikaciju sto posto i neutralizaje sve otrove koji se koriste za prskanje biljaka.
ОдговориИзбришиHvala na preporuci, zaista je korisna, tačno je da se kornišoni dosta tretiraju pesticidima ali nema šta se ne prska kod nas...
ИзбришиOdradila sam pasterizaciju kako pise u gore navedenom tekstu,medjutim,posle nedelju dana,krastavcici su prokisli.Ne znam gde je greska,ali tesko da bih se ponovo odlucila bez konzervansa.
ОдговориИзбришиАутор је уклонио коментар.
ИзбришиŽao mi je što ti se to desilo, ja ih stavljam godinama na ovaj način i uvek mi budu super. Ako si radila sve po ovom receptu, moguće da poklopci nisu bili original i tegle su imale "lufta" pa je ušao vazduh. Negde si sigurno pogrešila Ukoliko si pročitala gornje komentare, videla si da su mnogi isprobali recept i da su baš zadovoljni. Pozdrav!
ИзбришиRecept je odlicaaan. Hvala. 😊
ОдговориИзбришиHvala puno na komentaru, drago mi je što ste isprobali moj recept i da ste zadovoljni. Pozdrav!
Избриши