субота, 17. децембар 2011.

Skuša iz rerne

              Svi znamo da je plava riba bogata Omega-3 masnim kiselinama, pa je iz tog razloga ona najčešće prisutna na mom stolu. Skuša je zahvalna riba po tom pitanju, jer se može spremiti na više načina. Najčešće je spremamo na roštilju, ali ništa manje i u rerni. Ovo je jedan od načina, kako ja to radim...
Potrebno je;
skuše
začini (so, biber, suvi začin, lovor, peršun)
beli luk
1 dl belog vina
maslinovo ulje
limun
Priprema:
               Skuše očistite, izvadite utrobu, operite pod mlazom hladne vode i osušite u krpi. U jednu posudu izmešajte sve začine zajedno sa seckanim belim lukom i njima napunite utrobu ribe i premažite i spolja. Ostavite malo da odstoje.
              U odgovarajuću posudu, najbolje vatrostalnu, stavite skuše i prelijte maslinovim (ili običnim uljem). Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta. Ja u početku pečem poklopljeno a desetak minuta pred kraj, sipam belo vino i pečem otklopljeno da skuša porumeni.
                Skušu služite uz krompir salatu i kriške limuna i uživajte.
             Često uz skušu, ispržim i malo oslića , jer i njega moj sin voli, pa bude ono: "Ko šta voli, nek izvoli!"

16 коментара:

  1. Znam da je riba odlična i zdrava hrana, ali, od nas tri, ni jedna je baš ne obožava.Ono što ja volim je prženi (masni) šaran u kukuruznom brašnu i krompir salata sa lukom. Ali, to ne vole moje ćerke. Tako da se riba kod nas ne jede, mada si ti ovo jako lepo spremila i sigurna sam da je jako ukusno! ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo, Zoro, ovo je baš nešto za mene. Skuša je meni, uz oradu, od sve morske ribe najmilija, a znam da je mnogi ne vole jer im je "suva". E pa ne mož biti suva ako se dobro pripremi, a ovo izgleda veoma sočno i ukusno.
    Moja mama pravi kuvanu skušu sa sirćetom, lorberom, biberom, na kraju se od svega toga napravi onako baš ukusan sosić, a skuša se topi. Jede se hladna, kao sardine.

    ОдговориИзбриши
  3. Skuša izgleda jaaako ukusno i fino, ma volim sve vrste riba i ribljih specijaliteta....

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман04 јануар, 2012

    одличан рецепт! испробала сам га и презадовољна сам!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман19 октобар, 2012

    bravo zoro strava je riba a isto i ja volim da eksperimentisem sa hranom hehe... a da ti nekoliko slika nisu sa dunava iz okoline brze?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. @Anoniman, hvala puno na lepim komentarima, ima i slika sa Dunava, ali bih volela da znam ko se zapravo krije kao anoniman?

      Избриши
  6. Evo ja spremio. Stavio malo bosiljka, malo ruzmarina, posolio, belog luka u prahu, malko zacina C. Zatim umotao u foliju pa pred kraj odmotao i prste da polizes...

    Aleksandar iz Sapca

    ОдговориИзбриши
  7. Odlican je recept. Suprug se odusevio a i sincic od 5 godina, tako da je sada cesce spremamo. Mnogo je ukusnija na ovaj nacin nego na rostilju. Hvala Zoro i sve pohvale

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Marija i tebi na divnom komentaru i drago mi je da vam se sviđa skuša pripremljena na ovaj način. Ja je često spremam, jer je izuzetno zdrava!

      Избриши
  8. Анониман15 април, 2014

    upravo sam procitao recept,i krecem da spremam,videcu sta cu da uradim,inace volim ribu.VLADICA ŽACA SAVIC

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vladice, verujem da ćete uživati u ukusu, ja najčešće spremam skušu na ovaj način i sa slašću je pojedemo...

      Избриши
  9. Анониман15 април, 2014

    dali i oslic moze da se napravi na ovaj nacic kao skusa?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam probala da spremam oslića na ovaj način, pošto je za moj ukus bolji kada ga ispržim na ulju, dok je skuša masnija i nju nikako ne pržim već je pečem u rerni. A vi možete probati, zašto da ne...

      Избриши