среда, 22. август 2012.

Dezert torta sa sladoledom

        Vrućina je užasna i poželela sam da se nečim zasladim i rashladim. Trebalo je nešto da spremim ali da ne bude nikakvog pečenja i dugog zadržavanja u kuhinji. Setila sam se da u kući imam sladoled Eskimko u kesici i razmišljala sam da to ne bude samo umućen sladoled, već da dodam još nešto i napravim tortu...
Potrebno je:
150 gr čokolade za kuvanje
oko 50 gr expandiranog pirinča
100 gr margarina
3 kašike ulja
1 kesica Eskimko sladoleda straćatela
1 kesica šlag pene
1 dl mleka
1 dl kisele vode
1/2 čaše kisele pavlake i
3-4 kašike prah šećera
Priprema:
               U sud stavite margarin, čokoladu i ulje da se otope na laganoj vatri, sklonite i dodajte expandirani pirinač (pahuljice). Sve to dobro sjedinite i stavite na pravougaonu ili okruglu tacnu. Rastanjite rukama i ostavite da se ohladi.

            U međuvremenu umutite sladoled prema uputstvu na kesici i stavite ga preko pripremljene mase.

            Sada umutite šlag penu sa kiselom vodom i prah šećerom a kada se dobro umuti, dodajte kiselu pavlaku, muteći mikserom najmanjom brzinom, desetak sekundi. Umućen šlag rasporedite preko sladoleda.
            Stavite tortu u friz da se dobro stegne i nakon toga možete uživati u ovom ledenom dezertu. Secite ga na željene kocke a ostatak vratite u friz do sledeće upotrebe.
            Ukoliko želite, možete koristiti i druge vrste sladoleda (čokoladu, vanilu, jagodu i sl.), ja sam ovaj put experimentisala sa manjom količinom.


4 коментара:

  1. Ma baš super fini desert za ove vrućine. Nekad je bilo i kod nas tog sladoleda u kesici, no više nema na žalost.

    ОдговориИзбриши
  2. Fino si nas poćastila,ma super ideja.ali nemamo toga sladoleda u vrečici.već ćemo se nekako snači "po domaćI!

    ОдговориИзбриши
  3. Jako dobar ljetni desert, sviđa mi se cijela kombinacija i jako primamnjivo izgleda ! Kod nas na žalost nema sladoleda u kesici a baš bi dobro došao.

    ОдговориИзбриши