недеља, 8. јун 2014.

Rižoto sa piletinom i povrćem

          Rižoto je zahvalno lagano jelo jer možete kombinovati namirnice po svom izboru i spremati ga u bilo  koje godišnje doba. Većinu recepata za rižoto možete modifikovati onako kako vama u datom momentu najviše odgovara a ja najčešće tako i radim.
POTREBNO JE:
2 pileća bataka sa karabatacima
1 šargarepa
1 glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
oko 150 gr šampinjona
oko 100 gr kukuruza šećerca
oko 100 gr pirinča
1 paradajz
malo svežeg peršuna
po ukusu soli i ml.crnog bibera
kašičica al.paprike (ja sam dodala i malo ljute tucane)
malo suvog začina
ulje
PRIPREMA:
           Na ulju nekoliko minuta dinstajte batake, dodajući po malo vode a kada voda ispari, dodajte sitno seckani crni luk i očišćenu šargarepu isečenu na kolutove pa nastavite da dinstate, uz mešanje još nekoliko minuta. Sada dodajte opran pitinač, i nastavite da dinstate uz dodavanje mlake vode. Nakon desetak minuta ubacite kukuruz šećerac, na listiće isečene šampinjone, seckan paradajz i iseckan beli luk. Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu, alevu papriku i nalijte mlakom vodom da svo povrće i meso ogreznu u vodi (za dva-tri prsta). Na kraju dodajte seckan peršun, poklopite i kuvajte na laganoj vatri dok pirinač ne omekša.
           Povremeno prodrmajte šerpu na štednjaku i izbegavajte da puno mešate varjačom. Gotovo jelo nesme biti ni suviše suvo, ni suviše tečno.

2 коментара:

  1. Анониман13 јун, 2014

    Obožavam rizoto.Ovaj tvoj je baš bpgat!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Dzoli, ja rižoto često pravim i uvek se trudim da nešto u sastavu namirnica izmenim. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши