понедељак, 26. јануар 2015.

Svadbarski kupus

           Kiseo kupus pripremljen na ovaj način je izuzetnog ukusa... sam kupus kao i meso se raspadaju i tope u ustima...
POTREBNO JE:  
2-3 glavice kiselog kupusa
1/2 kg svinjskog mesa (but ili plećka)
1/2 kg suvih rebara
oko 300 gr suve slanine
3-4 lista lovora
2 glavice crnog luka
po ukusualeve paprike (mlevene i tucane ljute)
nekoliko bibera u zrnu (ili mlevenog)
mast
PRIPREMA:
            U veći lonac stavite kašiku masti pa poređajte kupus sečen tanko i uzduž kako bi dobili što veće komade. Stavite deo sitno sečenog crnog luka i pospite alevom paprikom. Preko kupusa poređajte deo mesa sečenog na komade, deo suvih rebara i slanine. Stavite list lovora i nekoliko zrna bibera. Ponovite postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Na vrhu treba biti kupus. Nalijte vodu ali ne do vrha, jer će i kupus sam ispustiti vodu. Dobro poklopite lonac i stavite da se kuva. Kada proključa, smanjite temperaturu i ostavite da se kupus tako krčka najmanje tri sata. Pri kraju kuvanja napravite zapršku od 1 kašike masti, kašike brašna i aleve paprike i prelijte po kupusu. Nastavite da se kuva još izvesno vreme ali u polupoklopljenom loncu. Gotov kupus treba biti skoro bez vode, znači ono što ste sipali na početku, to je to a i ona bi trebala ispariti.
Svadbarski kupus služite vruć, po mogućstvu sa projom i belim lukom.
Moje omiljeno zimsko jelo.

8 коментара:

  1. Obožavamo ga i najbolje ga je kuvati u zemljanom loncu, ali kad ga nemam onda kuvam i u običnoj šerpi. Prijatno!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu si, sve je mnogo ukusnije i bolje u zemljanom loncu a još i ako je na običnom šporetu na drva...

      Избриши
  2. Draga Zorica, bila sam prošli mjesec u gostima i služio se takav kupus i otišla sam kući oduševljena. Odmah drugi dan nazovem tu gospođu da me uputi kako se taj kupus radi, a kad tamo razoračanje, gospođa je naručila iz nekog restorana! I evo kod tebe ovo prekrasno jelo. Za vikend radim. Pozdrav iz Zagreba.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam prvi put jela ovakav kupus na slavi kod mojih rođaka i svi gosti su tražili još i još... ali se taj svadbarski kupus u ogromnom loncu krčkao celu noć na šporetu od drva i bio je neverovatno ukusan. Od tada spremam samo takav kupus, ali nažalost u manjim količinama i na el. šporetu...

      Избриши