субота, 1. октобар 2016.

Bomba torta sa višnjama

   Ovu izuzetno ukusnu tortu koja se ne peče, oduševiće sve one koji vole nešto lagano, kremasto, voćno, njam, njam... umesto višanja možete koristiti i drugo bobičasto voće...


POTREBNO JE: 
Za svetli deo 
250 gr A la krema
100 gr šlaga u prahu
2 dl kisele vode
3-4 kašike prah šećera
20 gr želatina
Za tamni deo 
oko 200 gr višanja iz kompota
2 dl soka iz kompota
20 gr želatina
Za podlogu 
2 dl soka oz kompota
1-2 kašike šećera
50 gr margarina
oko 250 gr mlevenog keksa
Za glazuru 
100 gr čokolade za kuvanje
malo ulja
PRIPREMA: 
             Za podlogu stavite da provri sok sa šećerom i margarinom i na kraju dodajte keks. Sve dobro sjedinite. Sklonite sa vatre, ukoliko je potrebno dodajte još keksa ili soka. Manji deo ostavite po strani a ostatak smese rastanjite po dnu i sa strane ovalne činije u obliku polulopte (predhodno je obložite tankom providnom folijom).
             Rastvorite svih 40 gr. želatina po uputstvu sa kesice i ostavite da nabubri.
             Za tamni deo u manju posudu stavite sok iz kompota i šećer da provri, dodajte višnje i pre nego što ponovo provri dodajte polovinu želatina, promešajte da se istopi pa sklonite sa vatre. Ostavite da se ohladi i želira.
             Za beli deo umutite mikserom šlag sa kiselom vodom, dodajte prah šećer a zatim A la krem. Na kraju dodajte ostatak želatina, koji ste predhodno zagrejali (pazite da ne provri), sve dobro sjedinite i ostavite u frižider da se želira.
             U činiju sa keksom ulijte polovinu bele smese (poluželirane), preko nanesite tamni deo (sa višnjama) a preko njega ostatak bele smese. Na površinu stavite odvojeni deo smese sa keksom koji ste što tanje razvaljali. Ostavite u frižeder ili friz da se potpuno stegne (želira), najbolje preko noći.
             Potpuno stegnutu tortu (bombu) prevrnite na okruglu tacnu za služenje i prelijte je rastopljenom čokoladom.              
















Нема коментара:

Постави коментар