среда, 23. новембар 2016.

Kolač "Rozmari" sa čokoladom i višnjama

            Vlažan kremast kolač koji ima fenomenalan osvežavajući ukus spoja višnje i čokolade, koji će oduševiti sve ljubitelje dobre poslastice...

POTREBNO JE:
1 belance
70 gr šećera
1/2 kašičice sirćeta
200 gr keksa
80 gr oraha
100 gr margarina
100 gr čokolade za kuvanje
oko 250 gr višanja
Čokoladni preliv:
50 gr čokolade za kuvanje
50 gr margarina
70 gr šećera
1,5 dl mleka
1 kašika gustina
2 kašike kakaoa
PRIPREMA:
           Umutite belance u šam, dodajte šećer pa nastavite sa mućenjem dok ne postane gust i sjajan. Na kraju dodajte sirće i po jednu kašičicu šama stavljajte na uljem podmazan pleh. Puslice stavite u rernu, zagrejanu na 120 st. i pecite oko sat vremena. Pečene puslice ostavite da se ohlade.
           Keks izdrobite rukama a orahe sameljite (ja sam koristila blender).
           U odgovarajuću posudu stavite keks, orahe i puslice (ukoliko su previše velike prepolovite ih rukama). U drugoj posudi na laganoj vatri istopite čokoladu i margarin, uz neprestano mešanje pa time prelijte keks, orahe i puslice. Sve pažljivo izmešajte pa dobijenu smesu rasporedite u okruglu posudu, pritiskajući rukama da se svi sastojci povežu.
           U manji sud stavite mleko, šećer, gustin i margarin pa kuvajte dok se ne dobije gustina želea a zatim dodajte čokoladu i kakao. Kada se čokolada otopi i sve dobro sjedini, sklonite sa vatre.
           Preko čvrste smese poređajte očišćene višnje a preko njih sipajte čokoladnu glazuru i lagano protresite posudu. Kolač ostavite najmanje 3 h u frižideru da se ohladi i stegne i tek tada poslužite.

















Нема коментара:

Постави коментар