субота, 6. мај 2017.

Šarlota sa jagodama

            Ova torta će svakako, kako svojim izgledom, tako i predivnim ukusom osvojiti svakog ko je bude probao. Dominantan ukus jagoda će posebno oduševiti njene ljubitelje a ukoliko ih neko ne voli, umesto njih, možete koristiti i maline, višnje i slično voće...

POTREBNO JE:
6 jaja
120 gr šećera
150 gr brašna
3 kašike ulja
džem od jagoda
300 gr šlaga
2,5 dl kisele vode
5 kašika prah šećera
1 kisela pavlaka
300 gr jagoda zamrznutih ili svežih
nekoliko kapi ekstrata od jagoda
4-5 kašika šećera
3-4 kašike gustina
1 želatin
PRIPREMA:
             Umutite belanca u šne, dodajte šećer, umutite šam, pa dodajte žumanca. Kada postane penasto, dodajte ulje i na kraju lagano umešajte brašno. Pecite koru u najvećem pravougaonom plehu (prekrivenog pek papirom), oko 20 min. na 180-200 stepeni.
             Ispečenu koru odmah uvijte, zajedno sa pek papirom u rolat. Ohlađenu koru premažite džemom i ponovo urolajte i ostavite na stranu.
             Za to vreme skuvajte 1dl vode, šećer, jagode, ekstrat od jagoda i gustin rastvoren u 1 dl vode. Kada se stegne, sklonite sa vatre i ohladite.
             Posebno umutite šlag sa kiselom vodom i prah šećerom i na kraju lagano umešajte kiselu pavlaku.
             Rolat isecite na tanje šnite i njima obložite po dnu i okolo, okruglu (ovalnu) činiju koju stre predhodno prekrili prozirnom folijom. Sipajte polovinu šlaga, pa preko nanesite žele sa jagodama. Preko njih stavite ostatak šlaga i preko njega poređajte ostatak šnita rolata. Ostavite da se dobro stegne nekoliko sati u frižideru. Nakon toga pažljivo prevrnite tortu na tacnu za služenje.
             Preko premažite želatinom koji ste pripremili po uputstvu na kesici sa dodatkom soka od jagoda.
           








 







5 коментара:

  1. Анониман10 мај, 2017

    Kad pravim Šatlotu i ja je najviše volim sa jagodama. Kako samo lepo ova tvoja izgleda. Bravo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dubravka, jagode su moje omiljeno voće i zaista ih često koristim. Pozdrav!

      Избриши
    2. Hvala Dubravka, jagode su moje omiljeno voće i zaista ih često koristim. Pozdrav!

      Избриши
  2. Kako je dobra torta , sva kremasta i jagodasta sarlota:)

    ОдговориИзбриши