петак, 26. октобар 2018.

Sladoled torta sa karamelama

            Ovaj recept sam pronašla u svojoj staroj svesci receptata, svi je obožavamo, lagana je i fenomenalnog ukusa. Ovom prilikom sam malo modifikovala recept dodajući karamele...

POTREBNO JE:
Za kore:
7 belanaca
7 kašika šećera
7 kašika brašna
2 kašičice pr. za pecivo
3 dl mleka
50 gr mlečnih karamela
Za krem:
7 dl mleka
50 gr mlečnih karamela
7 žumanaca
7 kašika šećera
7 kašika brašna
2 vanilin šećera
200 gr putera ili margarina
Za dekoraciju:
100 gr šlaga u prahu
1 kisela pavlaka
1 dl kisele vode
3 kašike prah šećera
PRIPREMA:
              Umutite mikserom belanca sa postepenim dodavanjem šećera pa kada se šećer rastopi i šam postane gust, lagano umešajte brašno pomešano sa pr. za pecivo. Sipajte smesu u najveći pravougaoni pleh obložen pek papirom i pecite na 180-200 st. oko pola sata, tj. dok kora ne porumeni. Ispečenu koru ohladite i presecite je (ne vadeći je iz pleha), prvo na dva pa još na dva dela, tako da dobijete četiri korice.
              Posebno otopite karamele u litar mleka pa kada se otope, odvojite 3 dl i prelijte ispečene kore u plehu (ostatak sačuvajte za krem). Ostavite da korice upiju preliv.
              Za krem umutite penasto žumanca sa šećerom i vanilom, dodajte brašno pa sve zajedno sjedinite uz postepeno dodavanje ostatka mleka sa karamelama. Stavite sve da se kuva, neprestano mešajući. Kada se krem zgusne, sklonite ga sa vatre i ostavite da se prohladi (povremeno mešajte da se ne uhvati korica).
              U ohlađen krem dodajte puter i sve zajedno dobro izmiksajte dok ne postane kremasto.
              Na odgovarajuću tacnu stavite prvu koru, premažite je delom krema, pa ponavčljajte postupak dok ne utrošite sav materijal.
              Umutite šlag sa prah šećerom i kiselom vodom i na kraju dodajte kiselu pavlaku. Mutite još minut i ovim šlagom ukrasite tortu po želji.









Нема коментара:

Постави коментар