уторак, 6. август 2019.

Džem od kajsija

             Kada bi me neko pitao koji džem najviše volim bez dvoumljenja bih rekla da je to džem od kajsija jer je, morate priznati izuzetnog ukusa a može se koristiti za palačinke, mazanje na hleb, razne torte i kolače i slično...

POTREBNO JE:
5 kg zrelih kajsija
2 kg šećera
1-2 kesica vanilin šećera
(nije obavezno)
PRIPREMA:
            Kajsije operite, izvadite im koštice i polutke stavljajte u veću šerpu. Stavite da se kuvaju na laganoj vatri uz mešanje. Nakon desetak minuta pojačajte vatru i kuvajte ih uz stalno mešanje. Kada bse kajsije pretvore u kašu, dodajte polovinu ukupne količine šećera, nastavite da kuvate na jakoj vatri neprestano mešajući pa dodajte i ostatak šećera i vanilu.. Kuvajte dok počnu da se stvaraju "mehurići" po površini. Da biste probali da li je skuvan, uzmite 2 kašike džema i stavite na tacnu i kada se ohladi, provucite prsima pa ako ostane skoro čist trag na tacni džem je gotov. Ne zaboravite da će se dodatno zgusnuti kada se potpuno ohladi u teglama.
             Gotov džem, onako vruć sipajte u predhodno dobro oprane i u rerni sterilisane tegle (na 100 st. oko desetak minuta), dobro ih zatvorite original poklopcima i stavite tegle u još vruću rernu. Isključite je i ostavite da tako stoje dok se potpuno ne ohlade.
             Ohlađene tegle sa džemom smestite sa ostalom zimnicom.






1 коментар: