Svake godine u mojoj kući je za Božić obavezna česnica u kojoj stavljam novčić, dren i pasulj. Svi se radujemo i jedva čekamo šta će se naći u njegovom odlomljenom delu...
POTREBNO JE:
700 gr brašna
1 kesica suvog kvasca
2 kašičice šećera
1 kašika soli
2,5 dl mleka
1 dl jogurta
1 jaje
1 žumance
2-3 kašike ulja
PRIPREMA:
U posudu za mešenje stavite predhodno prosejano brašno, so, ulje, jaje i jogurt. Posebno malo zagrejte mleko sa šećerom i suvim kvascem pa dodajte u posudu sa brašnom. Sve dobro umesite rukama, pokrijte čistom krpom ili providnom folijom i stavite na toplom da se udvostruči. Nakon toga izručite testo na radnu površinu, još malo, ali lagano umesite rukama pa od ukupne količine odvojte nešto testa za ukrase (prema vašoj želji koliko i kako želite da ukrasite česnicu) a ostatak testa lagano razvucite i stavite u dublju nauljenu posudu za pečenje pa ga premažite umućenim žumancetom.
Od ostatka testa napravite pletenice, žito, grožđe, piliće, krst itd. ali ih nemojte premazivati žumancetom. Ostavite još malo da naraste pa ispecite česnicu. Ispečenu uvijte u krpu do lomljenja.
Evo još jedne ideje kako da ukrasite svoju božićnu česnicu:
POTREBNO JE:
700 gr brašna
1 kesica suvog kvasca
2 kašičice šećera
1 kašika soli
2,5 dl mleka
1 dl jogurta
1 jaje
1 žumance
2-3 kašike ulja
PRIPREMA:
U posudu za mešenje stavite predhodno prosejano brašno, so, ulje, jaje i jogurt. Posebno malo zagrejte mleko sa šećerom i suvim kvascem pa dodajte u posudu sa brašnom. Sve dobro umesite rukama, pokrijte čistom krpom ili providnom folijom i stavite na toplom da se udvostruči. Nakon toga izručite testo na radnu površinu, još malo, ali lagano umesite rukama pa od ukupne količine odvojte nešto testa za ukrase (prema vašoj želji koliko i kako želite da ukrasite česnicu) a ostatak testa lagano razvucite i stavite u dublju nauljenu posudu za pečenje pa ga premažite umućenim žumancetom.
Od ostatka testa napravite pletenice, žito, grožđe, piliće, krst itd. ali ih nemojte premazivati žumancetom. Ostavite još malo da naraste pa ispecite česnicu. Ispečenu uvijte u krpu do lomljenja.
Evo još jedne ideje kako da ukrasite svoju božićnu česnicu:
Нема коментара:
Постави коментар